Aller au contenu
Werkgelegenheid bloementeelt

Welk beroep moet ik kiezen in de sierteelt/tuinbouw?

De tuinbouw is een zeer breed gebied. Het omvat inderdaad vele sub-disciplines. Dit is wat wij in dit artikel zullen bespreken. Er zijn verschillende banen die in de basissector van de bloementeelt kunnen worden uitgeoefend, en wij zullen enkele voorbeelden van banen in deze sector bekijken om u te helpen bij uw oriëntatie.

Tuinbouw-/Floricultureel ambtenaar: wat zijn de kwaliteiten?Werkgelegenheid  bloementeelt

Een tuinbouwkundig ambtenaar wordt ook wel een productiemedewerker bloemen of een kwekerijmedewerker genoemd. Zijn/haar voornaamste taken zijn het voorbereiden en opzetten van gewassen, het zorgen voor de ontwikkeling van planten, het uitvoeren van vermeerderingswerkzaamheden, het oogsten, sorteren en verpakken van bloemen. Om bloemkweker te worden, moet de bloemkweker kunnen werken onder beschutting (kassen of tunnels), in de open lucht, in potten, van taak kunnen veranderen naar gelang van het groeiseizoen en zich kunnen aanpassen aan het werktempo naar gelang van de productie. De tuinbouw
tuinbouwagent heeft andere kwaliteiten, namelijk een gevoel voor observatie, handigheid, geduld en precisie.

Om tuinbouwkundig ambtenaar te worden, zijn op het internet opleidingen beschikbaar. Daarnaast zijn er aanvullende opleidingen beschikbaar voor alle niveaus om een basisopleiding te voltooien.

Aan het einde van de opleiding wordt van de cursist verwacht dat hij in staat is planten te vermeerderen binnen een tuinbouwproductie, te zorgen voor het opzetten en opvolgen van een teelt, te zorgen voor de ontvangst, voorbereiding en verpakking van planten. Hij/zij moet ook in staat zijn advies te geven aan klanten. De opdracht van de boomkweker bestaat erin bomen van alle soorten te onderhouden en ze alle zorg te geven die nodig is voor hun welzijn.

Toegangsvoorwaarden

Om toegang te krijgen tot de opleiding moet men ten minste 16 jaar oud zijn; bovendien moet men slagen voor de toelatingstests, de basisvaardigheden beheersen (lezen, schrijven en rekenen) en over een gevalideerd beroepsproject beschikken.

Het betrokken publiek

Degenen die voor deze opleiding in aanmerking komen, zijn werkzoekenden, van alle categorieën en niveaus, en ouder dan 16 jaar. Deze opleiding betreft ook jongeren die al minder dan 6 maanden een initiële opleiding hebben gevolgd.

De boomkweker: een veelzijdig beroep

De boomkweker heeft een goede kennis van plantensoorten en hun behoeften. Hij geeft ze water en kunstmest. Hij verzorgt de planten ook tegen ziekten en onkruid door een insecticide of een onkruidverdelger te gebruiken. Sommige van hen maken gebruik van biologische boomteelt. De boomkweker snoeit de bomen op het juiste moment en let daarbij op hun vorm, groeikracht en bloeitijd. Dit kan ook gelden voor fruitbomen zoals appelen, peren en kastanjes.

De boomkweker zorgt voor de oogst zonder de vruchten te beschadigen. Hij vult de kisten, sorteert het fruit op kwaliteit, vorm en gewicht. Hij verpakt ze ook voor verzending. Hij voert onderhoudswerkzaamheden uit en bereidt de grond voor. Hij kan gereedschap zoals een elektrische snoeischaar en een onkruidverdelger gebruiken om te snoeien en hij is in staat om landbouwwerktuigen te besturen.

De boomkweker is een uitstekende waarnemer omdat hij in staat moet zijn de aan- of afwezigheid van een dier dat schadelijk zou kunnen zijn, te detecteren. Hij is vaak autonoom en moet zich aan alle soorten bomen kunnen aanpassen.

Andere banen in de tuinbouwWerkgelegenheid  bloementeelt

Na een volledige leertijd in het tuinbouwvak en na beroepservaring te hebben opgedaan, is de tuinbouwer eindelijk klaar om een baan te zoeken, hetzij met een vast contract, hetzij met een contract van bepaalde duur. Veel bedrijven zijn op zoek naar tuinders. De tuinbouw is een beroep dat voortdurend in ontwikkeling is, het is een sector die veel kansen op werk biedt.

De tuinbouwer omvat vele beroepen:
De boomverzorger die verantwoordelijk is voor fruitbomen.
De bloementeler die verantwoordelijk is voor de bloeiende sierplanten.
De kweker die verantwoordelijk is voor de buitenplanten.
De tuinman die verantwoordelijk is voor de groenteteelt.

Voor elk van deze beroepen is de tuinder verantwoordelijk voor het zaaien, de productie, het onderhoud en de oogst. De uit te voeren werkzaamheden kunnen veranderen naar gelang van het bedrijf waar hij werkt. Als de tuinbouwer in een tuincentrum werkt, moet hij commerciële ervaring hebben om de klanten te kunnen adviseren. Daarom moet je, als je tuinbouwer wilt worden, houden van alles wat met groen, plantenteelt en tuinbouw te maken heeft, maar als je in een kwekerij wilt werken, moet je van de commerciële kant houden.
Als u geïnteresseerd bent in tuinbouw, kan de baan van tuinbouwer interessant voor u zijn. De taak van de tuinbouwer is het verbouwen van groenten.

Soms zijn zij ook verantwoordelijk voor het beheer van een landbouwbedrijf of een productie. Het is dus een veelzijdig beroep, vooral omdat de persoon die het uitoefent zich moet kunnen aanpassen aan alle soorten economische of meteorologische gevaren.

De taken van de tuinder

Moestuinieren vergt een zekere organisatie, maar ook veel nauwgezetheid. Afhankelijk van het weer, vereist tuinieren een flexibel schema. De tuinder is een echte orkestleider van de landbouw en moet de grond voorbereiden, de zaden zaaien en water geven. Hij moet ook weten hoe hij arme grond moet bemesten, moet anticiperen op klimatologische risico’s, enz.
Voor gewassen die in kassen worden geteeld, moet de tuinder

Controleer de temperatuur, de bewatering en de bemesting;
Zorg ervoor dat de oogsten en de plukken op hun plaats zijn;
Groenten en fruit klaarmaken en verpakken.

Wat is het salaris van een tuinbouwer?Werkgelegenheid  bloementeelt

Een beginnend tuinbouwer kan een salaris verdienen dat gelijk is aan het minimumloon of zelfs iets meer. Als hij nog in opleiding is, verdient de tuinbouwer minder dan het minimumloon. Als hij ambachtelijk tuinbouwer kweker wordt, kan zijn salaris oplopen tot 2200 euro bruto per maand. De tuinbouwer begint vaak al heel vroeg met het opdoen van werkervaring, terwijl hij nog een leercontract heeft om te slagen voor zijn CAP of BEP; hij verdient dan een salaris van 1100 euro netto per maand. Als tuinder in een kwekerij kan hij tussen de 1500 en 1600 euro per maand verdienen. Als technicus in het kantoor van een opzichter, zal hij naar een iets hoger salaris gaan.

Welke bedrijven kunnen een tuinbouwer aanwerven?

De plaatsen om als tuinbouwer te werken zijn zeer gevarieerd. Zo zijn er tuinbouwbedrijven, tuinbouwbedrijven, kwekerijen, onderzoeksbedrijven en commerciële bedrijven.

Wat te doen na een opleiding Tuinbouw?

Het beroep van tuinbouwer biedt een reële mogelijkheid tot evolutie, ongeacht uw basisopleiding. De tuinbouwer met ervaring kan leidinggevende posities bereiken. Een tuinbouwer kan een landschapsbeheerder, een beheerder van groene ruimten, een agrovoedingsbeheerder of een beheerder van een tuinbouwbedrijf worden.

U weet nu meer over de beroepen in de tuinbouw/bloementeelt.