Aller au contenu
bio-planten

Het beoefenen van vruchtwisseling of gewasrotatie voor uw biologische moestuin

Als u het ene jaar op het andere goed oplet, zult u merken dat een maïsveld het volgende jaar gevuld kan zijn met koolzaad, tarwe of gerst. Er is een zeer goede wetenschappelijke reden voor boeren om van jaar tot jaar verschillende gewassen op een veld te planten. Het is een proces dat bekend staat als vruchtwisseling of gewasrotatie, en het bestaat al heel, heel lang. Gewasrotatie verwijst naar de praktijk van het telen van verschillende soorten gewassen, of helemaal geen gewassen, dus het heet braaklegging, op hetzelfde veld in een opeenvolging van seizoenen. Historici geloven dat de boeren in het Midden-Oosten al in 6000 v.C. de vruchtwisseling beoefenden, hoewel ze de wetenschap achter de vruchtwisseling niet volledig begrepen. Uitleg

Definitie van vruchtwisselingassolement

In de landbouw is dit een landbouwpraktijk die bestaat uit het opsplitsen van percelen in gelijke delen om verschillende gewassen in de vruchtwisseling vast te leggen en zo de best mogelijke opbrengst te verkrijgen zonder de grond uit te putten. Elk deel van het perceel wordt een enkelvoudig of vruchtwisselingsgebied genoemd.

Waarom zou je de vruchtwisseling beoefenen?

Zoals de boeren duizenden jaren geleden hebben geleerd, beginnen er veel problemen te ontstaan als je de gewassen niet rouleert. Al deze problemen kunnen leiden tot lagere opbrengsten over meerdere jaren.

Ten eerste kan het land zelf « moe » en minder vruchtbaar worden. Dit komt omdat hetzelfde type gewas dat herhaaldelijk in hetzelfde gebied is geplant, de bodem van dezelfde voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van die plant, blijft draineren.
Ten tweede kunnen sommige plaagdieren niveaus bereiken die moeilijk te controleren zijn wanneer ze leren om zich te vestigen in de buurt van een veld dat steeds weer hetzelfde type gewas heeft.
Ten slotte kan het land vatbaarder zijn voor de erosiekrachten als hetzelfde type gewas seizoen na seizoen herhaaldelijk wordt geplant.

Gewasrotatie helpt om elk van deze effecten te verzachten. Verschillende soorten planten hebben verschillende soorten voedingsstoffen voor de bodem nodig. Door regelmatig van gewas te wisselen wordt het land vruchtbaar gehouden, omdat niet alle voedingsstoffen elk seizoen op dezelfde manier worden gebruikt. Het planten van bijvoorbeeld een peulvrucht, zoals sojabonen, helpt bij het aanvullen van de benodigde stikstof in de bodem.

In het verleden werd er niets geplant, waardoor het veld braak kwam te liggen, waardoor het land kon rusten en zijn voedingsstoffen kon aanvullen. Sommige moderne boeren laten velden soms braak liggen om uit te rusten, maar de vruchtwisseling heeft geholpen de productiviteit te verhogen door braakliggende perioden te vervangen door verschillende gewassen die de voedingsstoffen in de bodem aanvullen. Het vermijdt het gebruik van meststoffen om de bodem te bemesten.

Gewasrotatie helpt ook om de krachten van erosie te bestrijden. Gewasrotatie verbetert de stabiliteit van de bodem door het afwisselen van diepgewortelde en ondiepgewortelde gewassen.

Gewasrotatie vermindert het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omdat dit het leven van de plaagdieren bemoeilijkt. Ongedierte wordt afgeschrikt door het regelmatig elimineren van hun voedselbron.

Gewasrotatie vermindert over het algemeen de input zoals pesticiden, onkruidverdelgers en meststoffen.

Gewasrotatie en permacultuur

Deze problemen kunnen ook op kleinere schaal ontstaan, ook in uw moestuin, ook al vermijden we per definitie monocultuur en zijn we voorstander van diversificatie. U kunt een daling van de gezondheid van de planten en de productiviteit zien als de gewassen jarenlang op dezelfde plaats worden geteeld.

Om deze valkuilen te vermijden, hoeft u alleen maar een vruchtwisselingsplan aan te nemen. Het principe is heel eenvoudig: dezelfde groenten moeten niet jaar na jaar op dezelfde plaats worden geplant. Als biologisch tuinsysteem heeft vruchtwisseling veel voordelen:

Het vermindert de noodzaak van ongediertebestrijding.
U vermindert de verspreiding van bodemziekten
Het voorkomt uitputting van voedingsstoffen in de bodem en houdt het land vruchtbaar.

Rotatie zorgt voor een uitstekende verdediging tegen allerlei soorten plagen en ziekten.

Hoe de gewasrotatie werkt

Verdeel je kweekruimte eenvoudigweg in verschillende afzonderlijke zones, bepaal wat je wilt kweken en houd planten van hetzelfde type bij elkaar in één zone. Elk jaar worden de planten die in elke zone worden geteeld, gewijzigd, zodat elke groep (met zijn eigen behoeften, gewoontes, plagen en ziekten) het voordeel van een nieuw gebied kan hebben.

De meeste vruchtwisselingsystemen hebben de neiging om minstens drie of vier jaar te duren, aangezien dit het aantal jaren is dat het duurt voor de meeste bodembedreigingen en -ziekten tot een veilig niveau dalen. Als u zich in vier groepen hebt verdeeld, betekent dit dat de leden van elke plantenfamilie niet meer dan één keer in een periode van vier jaar dezelfde plek innemen. Vaste planten zoals bessen, rabarber, asperges en artisjokken worden niet elk jaar opnieuw geplant, zodat ze mogelijk een eigen bed nodig hebben.

Planning van de volgorde van de vruchtwisseling

Sommige groenten zijn niet gevoelig voor bodemziekten, wat betekent dat ze geen deel hoeven uit te maken van uw rotatieplan. Je kunt dus overal planten zaaien waar je vrije ruimte hebt. Leden van de Chenopodiaceae (rozen) familie, zoals bieten en spinazie, zijn ook relatief onproblematisch en kunnen de meeste andere gewassen volgen.

Kool volgt op peulvruchten: Zaai gewassen zoals kool, bloemkool en boerenkool op grond die eerder werd gebruikt voor bonen en erwten. Bonen en erwten fixeren stikstof in de bodem, terwijl bonen en erwten profiteren van de voedselrijke omstandigheden die ze creëren. Aardappelen houden ook van stikstofrijke bodems, maar moeten niet naast brassica worden geplant, omdat ze van verschillende pH-waarden houden.

Zeer rijke grond en wortels mengen zich niet: Vermijd het planten van wortelgroenten in gebieden die zwaar bemest zijn, omdat dit weelderige bladeren veroorzaakt ten nadele van de eetbare delen van de plant. Zaai pastinaak in een gebied waar het vorige seizoen veeleisende gewassen (zoals brassica) zijn geteeld, omdat ze de rijke verbindingen hebben afgebroken.

Gewasrotatie in kleine tuinen

Gewasrotatie in kleine tuinen kan moeilijk zijn als u bijvoorbeeld uw moestuin slechts in twee delen kunt verdelen. In dit geval kunt u de gewassen nog steeds gewoon op verschillende plaatsen laten draaien. Je kunt het ene jaar na het andere een tomaat met een boon volgen. U kunt ook een overvloedige voedergewassen zoals broccoli die in het voorjaar of in het najaar worden geteeld, vervangen door erwten in het voorjaar of bonen in de daaropvolgende zomer. U kunt ook een zware voederbak vervangen door een groenbemester die de grond voedt; dekteelt die de grond voedt is o.a. dwergklaver of harige wikke.

Het toevoegen van een grote hoeveelheid verouderde compost voor het begin van het seizoen, na de oogst en als begeleider tijdens het groeiseizoen is een andere manier om voedingsstoffen in de bodem te stimuleren of te vervangen, maar het is geen vruchtwisseling.

Gewasrotatie per gewasgroep

Gewasgroepsgewasrotatie is een eenvoudige rotatiestrategie: afwisselend hardhoutgewassen, wortelgewassen en fruitgewassen. Gewasgroeprotatie is geen precieze methode van gewasrotatie (paprika’s zijn bijvoorbeeld lichte eters en tomaten zijn zware eters, maar beide zijn fruitgewassen – maar het is een gemakkelijke manier om planten te groeperen en de rotatie van het ene jaar op het andere te onthouden. Een eenvoudige driejarige vruchtwisseling verdeelt de gewassen in gewasgroepen:

Bladgewassen – met inbegrip van leden van de koolfamilie zoals broccoli, spruiten, bloemkool, bloemkool, enz.
Wortelgewassen
Fruitgewassen (bloeiende gewassen)

In dit mengsel kunt u afdekkingsgewassen toevoegen om de fruitgewassen te volgen. Aangezien fruitgewassen bijna alle zomergewassen zijn – tomaten, paprika’s, pompoenen, meloenen, aubergines – zijn ze in de vroege herfst klaar met oogsten en kan hun aanplantgebied worden herbeplant met een winterdekkend gewas zoals winterrogge of bonen. In het voorjaar wordt het dekgewas omgedraaid en kunnen bladgewassen worden geplant om de rotatie voort te zetten. Deze rotatie zou er zo uitzien:

Fruitteelt
Dekkend gewas
Bladgewassen
Wortelteelt

Hoewel het zeker gunstig is om gewassen te verplaatsen, levert deze praktijk van het verplaatsen van gewassen naar vereenvoudigde groepen niet alle informatie op. De groeiwijze (wortel, vrucht, blad, etc.) heeft geen invloed op de indeling van de plant. Hoewel ze bijvoorbeeld radicaal anders lijken, behoren aardappel en tomaat eigenlijk tot dezelfde familie. In het traditionele patroon kan het ene het andere volgen, maar omdat ze zo nauw verwant zijn, trekken ze dezelfde plagen aan en gebruiken ze dezelfde bodemvoedingsstoffen.

Gewasrotatie per plantenfamilierotation-cultures

Gewasrotatie per plantenfamilie is misschien wel de meest traditionele manier van gewasrotatie, hoewel het moeilijk kan zijn in een kleine tuin van slechts één of twee bedden. In de vruchtwisseling van plantenfamilies worden gewassen van dezelfde familie niet vaker dan om de drie jaar op dezelfde plaats geplant.

Familiegewasrotatie houdt niet alleen de bodemvruchtbaarheid in stand, maar is ook de beste manier om aanvallen van plagen en ziekten te voorkomen; sommige plagen en ziekten hebben de neiging om planten in dezelfde familie aan te vallen. Door roterende plantenfamilies zijn plagen niet in staat om gemakkelijk de planten te vinden die ze willen aanvallen.

Opmerkelijke families van groenteplanten zijn :

Pompoenfamilie: komkommers, courgettes, winterpompoenen, meloenen (zware eters)
Koolfamilie: rucola, broccoli, spruitjes, kool, collardskool, boerenkool (zware eters)
Tomatenfamilie: tomaten, paprika’s, aubergines (vooral zware eters)
Bonenfamilie: bonen en erwten (bodemverrijkers)
Sla familie (zware voeders)
Wortelfamilie (vooral lichte eetwortels)
Uienfamilie: uien, sjalotten, prei (lichte eters)
Spinazie-familie: bieten, spinazie, snijbiet (lichte tot middelzware eters)

Rotatie per plantenfamilie zal enige planning vergen.