Aller au contenu
ketel-oven

Moet een 15 jaar oude verwarmingsketel worden vervangen?

De nieuwe energie-efficiëntienormen vereisen dat huishoudens beschikken over krachtige, energie-efficiënte verwarmingsapparatuur. installatie-verwarming Het vervangen van een verwarmingsketel is ook een daad van preventie in het geval van een storing. Inderdaad, een apparaat dat al meer dan 15 jaar in gebruik is, moet om vele redenen worden vervangen.

In dit artikel ontwikkelen we deze argumenten dat het belangrijk is om je verwarmingssysteem te veranderen. De verschillende merken concurreren momenteel op deze markt om de beste oplossing te vinden om normaal te verwarmen zonder al te veel energie te verbruiken (hout- of pelletkachel, condensatiegasketel, warmtepomp). De innovaties zijn zeer efficiënt en moedigen mensen vaak aan om hun verwarmingssysteem te veranderen, om nog maar te zwijgen van de fiscale voordelen die de staat toekent voor energietransitiewerk.

Vroege tekenen van ketelvervanging

Terugkerende uitsplitsingen

Een ketel is aan het verouderen als hij niet meer goed kan functioneren. De meest voor de hand liggende symptomen zijn frequente reparaties aan een deel of het hele systeem, van de ketel tot de kamers. In deze situatie ervaren de gebruikers een gevoel van thermisch ongemak en een daling van de temperatuur van bepaalde ruimtes. Hetzelfde geldt voor warm water.

Brander die onbedoeld werkt

Door de ouderdom van de ketel moet het stof de brander hebben verstopt. De plotselinge sluitingen verschijnen zonder enige duidelijke verklaring. Dit betekent dat het gas niet goed uit de brander kan ontsnappen. Hierdoor vindt er geen verbranding plaats en warmt het water niet normaal op, wat leidt tot een vermindering van de warmteafgifte. De energieprestatie is sterk verminderd.

Abnormale geluiden

De geluiden van een verwarmingstoestel komen meestal van de druk in het leidingwerk dat de warmte naar de radiatoren verdeelt. Volgens de normen van de fabrikanten moet het tussen 1 en 1,5 bar liggen. Daarboven of daaronder zijn de warmteverliezen aanzienlijk.

Pijplekken

Ze zijn meestal het gevolg van een storing in de afdichting van de ketelontstekingsklep, een defecte condensor of een defecte pakking. Het kan ook een onderdeel zijn dat door de kalkaanslag in het water geschaald kan worden, waardoor de druk in de leidingen stijgt en de ketel kapot gaat.

Corrosie

Corrosie is te wijten aan een slechte waterkwaliteit en een ontoereikende behandeling. De werkzame stoffen van deze laatste kunnen inderdaad schade veroorzaken aan de binnenwand van het leidingwerk, de radiatoren en de ketel.

Factoren die de noodzaak om uw oude ketel te vervangen ondersteunen

Energiewinst

Het vervangen van een 15 jaar oude ketel door een gloednieuw energie-efficiënt model kan leiden tot een efficiëntieverhoging van bijna 20%, wat resulteert in een energiebesparing van 20%. Zodra de waarschuwingstekenen van een verouderde ketel verschijnen, is het eerste wat men moet doen de nieuwste verwarmingstechnologieën leren kennen. In feite kunnen sommige apparaten (afhankelijk van de energiebron) tot 100% efficiënt zijn. Dit zijn onder andere condensatie, hybride, eco-generatoren en warmtepompketels.

Lage investerings- en onderhoudskostenratio

De verschillende energiebronnen die door de nieuwere modellen worden gebruikt, bieden een veel hogere investerings/kostenverhouding voor gebruik en onderhoud dan de oudere ketels. De hout- of pelletkachel gebruikt bijvoorbeeld een brandstof die 30% zuiniger is dan gas of olie. De gascondensatieketeltechniek bespaart bijna een kwart van het verbruik in een jaar. Met de warmtepomp is de teruggave van de warmte 4 keer zo groot als de verbruikte energie. De energie-efficiëntie is dus 400%.

Ergonomie

Om het gebruik van nieuwe ketels te vergemakkelijken, bieden fabrikanten modellen met afstandsbediening aan. Het doel is om mensen, vooral ouderen, te laten profiteren van een controlesysteem binnen handbereik. In de afstandsbediening is namelijk een verwarmingstimer geïntegreerd om de temperatuur en de opwarmtijd op afstand in te stellen. Er is dus geen directe manipulatie van de ketel nodig.

Conclusie :

Er is geen wet die voorschrijft dat een ketel al na 15 jaar gebruik moet worden vervangen. Om op lange termijn van maximaal comfort te kunnen genieten en geld te besparen, is het echter van cruciaal belang om te investeren in efficiëntere systemen.

Bij de eerste tekenen van een storing in uw oude ketel is het raadzaam om contact op te nemen met een verwarmingsmonteur om u te begeleiden naar een energietransitie die is aangepast aan uw behoeften. Dit is ook een manier om te voldoen aan de eisen van de geldende thermische regelgeving.