Aller au contenu
trap

Hoe kiest u uw trap?

Nu verlicht in een nieuw licht, is de trap een decoratief object op zich geworden. trap-tremieMaar als je de diversiteit aan modellen ziet, is het normaal om je een beetje verloren te voelen!

Hier zijn een paar tips om u te helpen bij uw zoektocht naar de ideale trap.

De verschillende soorten trappen

De meest traditionele zijn de rechte trappen, of de kwartdraaitrap. Kleine bonus: u kunt er een trendy en praktische opbergruimte onder creëren.

Zijn kleine broertje, de 2/4 draaitrap (met twee 90 graden hoeken), is een tussenpersoon. Het is veel praktischer dan zijn helixneef, maar het vereist wel een paar voorwaarden in de trechter.

De spiraalvormige of spiraalvormige trap: deze is perfect voor kleine onderdelen en is zelfdragend. Maar er zijn enkele nadelen: het is zeer onpraktisch als hoofdtrap in het dagelijks leven en laat geen grote meubels toe. Het kan rond of vierkant zijn.

2. Voorwaarden voor de keuze van uw trap

De vorm van uw trechter

Het is de ruimte in een vloer om een trap door te laten gaan. Het is het eerste criterium dat de vorm van uw trap zal bepalen.

Als uw trechter lang en smal is, geef dan de voorkeur aan een rechte trap.
als je trechter kort is, kies dan een kronkelende trap ¼.
Als uw trechter vierkant is, is het raadzaam om een 2/4 draaitrap te nemen.
als je trechter echt klein is, kies dan voor een wenteltrap.

De beschikbare ruimte voor uw trap

Een trap neemt gemiddeld 4 tot 6 vierkante meter vloeroppervlak in beslag. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, zul je je moeten wenden tot een klein model of jezelf moeten verwennen als je de ruimte hebt:

De rechte trap of de ¼ draaiende trap nemen de meeste ruimte in beslag.
De 2/4 draaitrap neemt minder ruimte in beslag dan de vorige.
De spiraalvormige of spiraalvormige trap is degene die het minst ruimte inneemt.

Hoe u deze trap zult gebruiken

Voor frequente doorgangen is het comfortabeler om te kiezen voor een brede trap van minstens 80 cm breed. Het is praktischer in het dagelijks leven en geeft u de mogelijkheid om grote meubels te passeren. Hiervoor is de rechte trap ideaal, ¼ draaiing of zelfs 2/4 draaiing.

Als u niet veel gebruik maakt van de trap, kunt u zich omdraaien naar intrekbare trappen: deze zijn perfect voor het bereiken van ruimtes met weinig verkeer en nemen weinig ruimte in beslag.

Standaard of een op maat gemaakte trap?

In welke gevallen is maatwerk aan te raden? Wanneer uw oude trap atypisch is, of uw trechter is niet van standaardafmetingen, zult u een trap op maat moeten maken. Maar als u deze moeilijkheden niet ondervindt, kunt u toch een prachtige trap op maat bestellen naar uw smaak. Het hangt allemaal af van je budget.

Uw budget voor de trap

De prijs van een trap is afhankelijk van de vorm en het materiaal van de trap. De rechte trap is het voordeligst en het goedkoopste materiaal is hout. De eerste prijzen voor een rechte houten trap liggen rond de 800 euro. Dit kan ook afhangen van de gekozen houtsoort.

Voor trappen met een meer complexe vorm beginnen de prijzen bij ongeveer 1500 euro met variaties afhankelijk van het gekozen materiaal.

Het duurste materiaal ten slotte is metaal.

Vergeet niet dat u materialen kunt mengen als u de prijs van een trap wilt verlagen! De leuning, de trapbekleding en de leuning hoeven niet per se van hetzelfde materiaal gemaakt te zijn.

3. Soorten materialen voor een trap

Het hangt allemaal af van uw smaak en het gebruik van de trap.

Het hout

Het is een klassiek en traditioneel materiaal. Toch kun je niet zomaar een hout kiezen. Het is beter om harde houtsoorten te gebruiken, zoals eik en beuk. De spar kan echter wel gebruikt worden en zal een moderner tintje aan uw interieur geven. U kunt kiezen voor een matte, glanzende of satijnen afwerking. Het nadeel van hout is dat het bij het ouder worden de neiging heeft te barsten.

Metaal

Aluminium of roestvrij staal, het zal een industriële, zuivere en resoluut eigentijdse look geven. Het laat het licht door met zijn afwezigheid van stijger. Om het koude aspect te doorbreken, kunt u ook andere materialen toevoegen, zoals houten treden. Het heeft regelmatig onderhoud nodig als het in roestvrij staal is. Aluminium is zeer resistent en vereist weinig onderhoud.

Staal

Het geeft ook een industrieel en zuiver ontwerp. Het moet een antiroestbehandeling ondergaan, maar weinig onderhoud. Metalen stappen hebben de neiging te resoneren als je erop stapt. Het krast minder gemakkelijk dan roestvrij staal of aluminium.

Een betonnen trap

Een heel mooie visuele weergave, maar wees voorzichtig: de installatie van deze trappen vereist een zeer zware uitvoering. Veel afwerkingen zijn mogelijk met dit materiaal: tegels, hout… Het onderhoud van een betonnen trap is zeer eenvoudig, maar zal afhangen van de afwerkingen die u zult hebben gemaakt.

Natuursteen

Een absoluut klasse-effect, maar wel een prijs. Het is het sterkste en meest duurzame materiaal. Als u zich op steen drukt, vermijd dan dat u het te gladjes aanpakt om het risico op vallen te beperken. Het is ook vervelend om te leggen.

Composiet steen

Mengsel van gemalen graniet en hars, het is zeer goed bestand tegen slijtage en krassen. Het is beschikbaar in een ontelbare keuze aan kleuren die in de loop van de tijd blijven bestaan.

Glas

Het geeft een prachtig lichtgevend effect, maar er is zeer frequent onderhoud nodig vanwege de sporen die snel zullen verschijnen.

4. Andere accessoires voor uw trap

De stijgers: met of zonder?

Als het verticale deel van de traptrede wordt het stootbord voornamelijk gebruikt voor esthetische doeleinden. Als je echter kinderen hebt, is het veiliger voor hen om een meer gesloten trap te beklimmen. Als u de voorkeur geeft aan een heldere en eigentijdse uitstraling, kunt u de stijgers verlaten.

De leuning: essentieel of niet?

Het is verplicht om een vangrail te plaatsen, om te voorkomen dat ouderen en kinderen naar beneden vallen. Als de trap steil is, helpt en beveiligt hij de klim en de afdaling.

Antivalbeveiliging

Deze antislipbekleding maakt de trap nog veiliger en beperkt het vallen. Het is aan te raden als je jonge kinderen hebt, maar niet verplicht. Wij adviseren u om gebruik te maken van antisliplagen en verven, omdat zelfklevende coatings de neiging hebben om na verloop van tijd af te schilferen.