Aller au contenu
stro-isolatie

Stro-isolatie: wij vertellen u erover!

Als u uw huis wilt bouwen of renoveren, zult u zeker een thermische isolator nodig hebben om uw energieverbruik te verminderen, en dus uw rekening te verlagen, alleen zijn er verschillende en uiteenlopende categorieën isolatoren, synthetische isolatoren, minerale isolatoren, thermo-reflecterende isolatoren en natuurlijke isolatoren, en natuurlijk heeft elke isolator zijn eigen gebruik en zijn eigen bijzonderheden.

In dit artikel bespreken wij een weinig bekend maar zeer doeltreffend isolatiemiddel, omdat het niet alleen natuurlijk maar ook goedkoop is.

Wij zullen de weinig bekende eigenschappen van stro uiteenzetten.

Waarom stro gebruiken als isolatie?

Als u op zoek bent naar een vrij economisch en doeltreffend isolatiemateriaal, zoek dan niet verder! Stro is het product bij uitstek, het is een materiaal met isolerende eigenschappen, vrij economisch aangezien de prijs van een baal stro gemiddeld tussen de 4 en 5 euro ligt, dus voor een volledige isolatie in stroblokken voor uw huis zult u tussen de 30 en 35 euro moeten uittrekken! Dit is nog steeds 2 of 3 keer betaalbaarder dan andere materialen.

Het stro dat voor isolatie wordt gebruikt is tarwestro, daarom hebben we het over biobased materiaal, mensen denken over het algemeen niet aan stro voor isolatie, en daarom is het niet wijdverbreid, ze onderschatten het idee om het te gebruiken en denken dat het grappig is!

Stro heeft echter meer voordelen dan nadelen en is goedkoop en milieuvriendelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van stro op het gebied van isolatie?

In de eerste plaats is stro een uitstekende thermische isolator die u in staat stelt warm te blijven in de winter en koel in de zomer, wat een belangrijk voordeel is.

Bovendien is stro een zeer goede geluidsisolator, zelfs een van de beste die er is, als het in voldoende hoeveelheid wordt geplaatst en geïnstalleerd, zult u geen lawaai van buitenaf horen.

Zoals hierboven vermeld, is het zeer milieuvriendelijk, maar nog belangrijker, het is biologisch afbreekbaar en het meest betaalbare biogebaseerde materiaal op de markt!

Het voorkomt ook de overdracht van grote hoeveelheden water omdat het hydro-regulerend is.

Ten slotte is het belangrijk te weten dat stro in geval van brand geen giftige gassen afgeeft als het wordt gecombineerd met een brandgang.

De nadelen van stro liggen in de eerste plaats in het feit dat het slechts in zeer beperkte mate bestand is tegen vocht; het mag niet worden blootgesteld aan hoge vochtigheidsniveaus of aan vochtigheid gedurende lange perioden; bovendien is het een materiaal dat, zoals bekend, nogal omvangrijk en stoffig is!

En last but not least, stro trekt vaak knaagdieren aan!

Om samen te vatten:

  • Stro is een uitstekend en betaalbaar organisch isolatiemateriaal;
  • Het is een biologisch afbreekbaar materiaal;
  • Het is een goede thermische en geluidsisolator;
  • Het heeft weinig nadelen.

Hoe kan je je huis goed isoleren met stro?

stroAls u een eenvoudige renovatie uitvoert en geen nieuwbouw, raden wij u aan de buitenmuren te isoleren, de stroblokken in een klein houten frame te integreren en ze daarna te bedekken met een pleister ter bescherming.

In het geval van nieuwbouw kunt u er ook voor kiezen de strobalen in een houten frame te plaatsen en verstevigingspanelen aan te brengen.

Maar om het dak te isoleren, is het iets eenvoudiger, gewoon de strobalen tussen de dakbalken leggen.

Welke dikte van stro is nodig voor een goede isolatie?

Thermische isolatie met strobalen gebeurt op het niveau van de muren, het dak of de vloer. De dikte en de breedte van de strobalen zijn vastgesteld: 37 en 47 cm. De lengte en de dichtheid kunnen variëren van 80 tot 120 cm en tussen 80 en 120 kg/m3 voor de dichtheid. Strobalen kunnen op hun kant of plat worden gelegd, maar dit is een belangrijke keuze aangezien de warmteweerstand niet hetzelfde zal zijn. Voor muren wordt strobalenisolatie niet op dezelfde manier toegepast als het een renovatie of een constructie van een gebouw betreft.

Isolatie in geval van renovatie

Isolatie wordt aan de buitenkant van het gebouw gedaan. Stro is interessant voor dit soort renovatie omdat het een hygroscopisch vermogen heeft dat vochtoverdracht mogelijk maakt. De strobalen kunnen met kleilijm worden vastgemaakt, maar het verdient de voorkeur ze in een houten frame te plaatsen waar ze vervolgens met een pleister kunnen worden bedekt. Deze uitwendige isolatie zorgt voor meer comfort omdat een deel van de koudebruggen wordt weggenomen.

Er zijn alternatieve isolatiematerialen met kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van stro. Ten eerste zijn er hennepblokken die gemakkelijk buiten te plaatsen zijn, maar de prijs van dit materiaal is hoger. Ten tweede is er de houtvezel die in de zomer voor een zeer goed comfort zorgt.

Isolatie in geval van bouw

Voor isolatie in de bouw zijn er verschillende keuzes:

  • Vullen van strobalen;
  • Geprefabriceerde doos;
  • Structurele stro- of Nebraska-techniek.

In dit artikel bespreken we de strobalenvultechniek en de prefab-doostechniek. Bij de strobaaltechniek worden de strobalen tussen twee palen van een houten frame geplaatst. De palen van het houten frame worden vervolgens bedekt met een verstevigingspaneel dat als regenscherm fungeert.

Voor de geprefabriceerde kist worden de met strobalen gevulde kisten vooraf in de werkplaats vervaardigd om ter plaatse te worden geassembleerd. Deze techniek biedt een aanzienlijk voordeel: zij bespaart tijd op de bouwplaats en vermindert de risico’s van blootstelling aan vocht.

Wij hopen dat u genoten hebt van dit artikel en dat u nu iets meer weet over dit prachtige isolatiemateriaal, dat bovendien natuurlijk is en voor iedereen toegankelijk.