Het installeren en onderhouden van rookmelders en koolmonoxidemelders kan uw leven redden. Gelukkig zijn ze goedkoop en eenvoudig te installeren. Basis rookmelders beginnen bij ongeveer €10, terwijl koolmonoxidemelders iets meer dan het dubbele waard zijn.
Brand en soorten brand
branddetectorElkele twee minuten dat er een brand uitbreekt in Frankrijk. Brand is de oorzaak van zes- tot zevenhonderd doden per jaar. Het merendeel van deze branddoden wordt veroorzaakt door rook die het slachtoffer verstikt. Dit gebeurt voornamelijk terwijl de slachtoffers slapen.
Naast een wettelijke verplichting is het daarom essentieel voor de veiligheid van uw gezin om rook- en CO-melders in uw huis of appartement te plaatsen. Volg deze gids om te weten te komen welke soorten detectoren u kunt kopen en waar u ze kunt plaatsen.
Rook en CO
De nieuwste detectormodellen bieden ook meer functionaliteit. Zo communiceren gekoppelde detectoren met elkaar en zorgen ze voor een geïntegreerde beveiliging van het hele huis. Of de melders nu bedraad of draadloos zijn, als er rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd, klinken ze allemaal.
Rookmelders
Voor rookmelders testen we hun reactietijd op branden met wijdverspreide oplaaiingen en branden met meer rook. Het blijkt dat niet alle detectoren beide soorten brand voldoende kunnen detecteren.
Koolmonoxidedetectoren
Koolmonoxidedetectoren moeten worden geanalyseerd op lage CO-niveaus (bij 100 delen per miljoen) en hoge CO-niveaus (bij 400 ppm). Sommige zullen koolmonoxidemetingen weergeven met behulp van een digitaal display of geluidsmeldingen.
Soorten rook- en koolmonoxidemelders
rookmelders-co U kunt stand-alone rookmelders en koolmonoxidemelders vinden, evenals gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders in slimme, niet op het internet aangesloten vormen. Alle drie de typen detectoren bieden zowel stand-alone als onderling verbonden varianten.
Rookmelders
Branden branden anders, er zijn drie soorten rookmelders op de markt, maar slechts één is effectief tegen de twee belangrijkste soorten brand.
Ionisatie rookmelders
Ionisatie rookmelders zijn het beste voor het detecteren van de kleine deeltjes die typisch zijn voor snelle, brandende branden. Maar ze lijken geen branden te detecteren die daardoor rook uitstoten. Ionisatie-eenheden zijn gevoelig voor valse alarmen van verbrand voedsel en stoom, dus installeer ze niet in de buurt van een keuken of badkamer.
Foto-elektrische rookmelders
Foto-elektrische rookmelders zijn het meest geschikt voor het detecteren van de grote deeltjes die typisch zijn voor rokerige branden, maar zijn slecht in het detecteren van snelle, brandende branden. Foto-elektrische apparaten zijn minder gevoelig voor valse alarmen van verbrand voedsel, waardoor ze beter geschikt zijn voor gebruik in de keuken.
Dual Sensor Rookmelders
Dual-sensor rookmelders combineren ionisatie en foto-elektrische technologie om zowel vlammen als smeulbranden te detecteren, waardoor u de beste bescherming krijgt en er geen twee aparte rookmelders hoeven te worden geïnstalleerd. Het is echter mogelijk dat u nog steeds koolmonoxidedetectoren moet installeren als dit geschikt is voor uw huis.
Koolmonoxidedetectoren
Koolmonoxidedetectoren gebruiken sensoren om de aanwezigheid van CO in uw huis te detecteren. Sommige modellen zijn uitgerust met digitale displays die het CO-niveau aangeven dat ze detecteren, terwijl andere modellen het CO-niveau kunnen aflezen met behulp van audioberichten. Vergeet niet dat koolmonoxidemelders geen rook of explosieve gassen zoals aardgas, propaan en methaan detecteren.
Gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders
Combinatiedetectoren bevatten ionisatie of foto-elektrische en koolmonoxidedetectietechnologieën om te beschermen tegen zowel rook als CO. Conventionele (niet op het internet aangesloten) en intelligente modellen zijn beschikbaar.
Slimme sensoren bieden extra functionaliteit via een smartphone-applicatie. Functies zijn onder andere smartphone-waarschuwingen over rook / CO, zelfs als u niet thuis bent en batterijen te vervangen of op te laden. Sommige modellen maken verbinding met het internet via WiFi, terwijl andere een extra brug of hub nodig hebben. Dit zijn stand-alone apparaten die slimme thuisapparaten met het internet verbinden.
Waar plaats je je detectoren in het huis?
Rookmelders zijn een must in elk huis of appartement, en koolmonoxidemelders zijn nodig voor elk huis met verbrandingstoestellen zoals :
een waterverwarmer,
een kok,
een kookplaat,
een grill.
Zelfs degenen die in volledig elektrische woningen wonen, moeten koolmonoxidedetectoren installeren, omdat koolmonoxide vanuit een aangebouwde garage in het huis kan komen.
U hebt rookmelders nodig die vlammen en smeulende branden detecteren voor elke slaapkamer, met ten minste één detector geïnstalleerd op elke verdieping, inclusief een afgewerkte zolder en kelder. U moet ook een koolmonoxidedetector hebben op elk woonniveau, in de kelder en in de buurt, niet binnen, van een aangebouwde garage.
Rook- en koolmonoxidemelders zijn alleen beschermend als ze op de juiste manier worden geïnstalleerd en hun batterijen jaarlijks worden vervangen. Rook stijgt, dus installeer rookmelders aan het plafond of hoog aan de muur. Test rook- en koolmonoxidemelders wekelijks en zuig ze maandelijks op. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het vervangen van de batterij.
Hoe detectoren kopen ?
Kies de voedingsbron voor de detectoren
Bekabelde rook- en koolmonoxidemelders die in het elektrische systeem van uw huis worden aangesloten, vereisen een professionele installatie en zijn meestal uitgerust met noodbatterijen.
Detectoren op batterijen zijn het eenvoudigst te installeren en werken in geval van een stroomstoring. Sommige modellen gebruiken verwijderbare batterijen die jaarlijks moeten worden vervangen, terwijl andere modellen verzegelde lithiumbatterijen gebruiken die de levensduur van de detector verlengen.
Er zijn ook plug-in detectoren beschikbaar, maar de stopcontacten bevinden zich meestal aan de onderkant van de muur, terwijl de optimale locatie voor de detector zich op of nabij het plafond bevindt.
Slimme detectoren, aangesloten of niet aangesloten
Melderaansluitingen Slimme rook- en koolmonoxidemelders geven u het voordeel dat u weet of er iets mis is als u niet thuis bent, maar ze zijn ook duurder.
Slimme detectoren, of ze nu bekabeld zijn of op batterijen werken, zullen ook met andere detectoren van hetzelfde model worden verbonden. U kunt een aantal rook- en koolmonoxidemelders met elkaar verbinden, zodat alle eenheden in het huis alarm slaan als er maar één wordt geactiveerd. Sommige nieuwere huizen hebben misschien al bedrading om de detectoren aan te sluiten. In een huis zonder dergelijke bedrading kunt u detectoren kopen die draadloos met elkaar in verbinding staan. Deze onderling verbonden rook- en koolmonoxidemelders zijn een belangrijk veiligheidskenmerk in een huis met meerdere verdiepingen, hoewel stand-alone melders geschikt kunnen zijn voor een appartement of kleine bungalow.
Hoewel gekoppelde alarmen uw huis veiliger kunnen maken, hebben ze bepaalde beperkingen. In veel gevallen kunnen gekoppelde alarmen alleen worden gekoppeld aan modellen van hetzelfde merk. Ondanks deze beperking wordt het gebruik van onderling verbonden detectoren aanbevolen. Ze kunnen uw huis veel veiliger maken door u te waarschuwen voor het gevaar voordat brand of CO zich in uw huis verspreidt.
Andere criteria voor de keuze van uw detectoren
De nieuwste rook- en koolmonoxidemelders hebben extra functies om u en uw gezin beter te beschermen. Hier is wat te overwegen bij het afstemmen van de veiligste combinatie van detectoren op de behoeften van uw huis.
Stemwaarschuwingen
Kinderen hebben de neiging om dieper te slapen dan volwassenen en mogen niet wakker worden met een conventioneel alarm. Sommige rook- en koolmonoxidemelders en gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders maken gebruik van een spraakcommando, maar het is niet bevestigd of dit de meest effectieve manier is om kinderen wakker te maken. Volgens één studie wordt een hoger percentage van de kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar wakker met het geluid van de vooraf opgenomen stem van hun moeder dan met een akoestisch alarm.
Een uitgebreid veiligheidssysteem
U kunt rook- en koolmonoxidedetectoren opnemen in een systeem dat buiten en binnenshuis alarm slaat. Dergelijke systemen kunnen ook een bewakingsdienst hebben die de politie of de brandweer kan verwittigen of zelfs uw mobiele telefoon kan bellen.
Batterij back-up
Een reservebatterij voor bekabelde rook- en koolmonoxidemelders biedt zekerheid in geval van een stroomstoring. Alle rook- en koolmonoxidemelders op batterijen zullen u waarschuwen wanneer de batterij bijna leeg is. Sommige bieden een waarschuwingstsjirp, een spraakbericht met lage batterijspanning of een visuele weergave.
Installatie en onderhoud
Vervanging van koolmonoxidedetectoren
Apparaten verliezen na verloop van tijd hun gevoeligheid, dus hoe koeler hoe beter. In de regel moeten de koolmonoxidemelders om de vijf jaar worden vervangen en de rookmelders om de tien jaar.