Zoals de meeste regeringen in westerse landen en enkele rijke landen in de rest van de wereld wil de Waalse overheid een einde maken aan het gebruik van pesticiden. Onze Franse buurman is de grootste gebruiker van deze stoffen in Europa en we willen laten zien dat landbouw zonder pesticiden mogelijk is. De boeren denken al lang na over hoe ze deze producten kunnen vervangen. En ze hebben oplossingen gevonden die het mogelijk maken om de winstgevendheid van hun gewassen te behouden. Glyfosaat voor onkruidbestrijding, neonicotinoïden om insecten te doden, fungiciden om schimmels uit te roeien – al deze complexe namen voor pesticiden baren de consument zorgen. Geconfronteerd met dit wantrouwen veranderen steeds meer boeren hun praktijken.
Waarvoor worden pesticiden gebruikt?
Het woord « pesticide » is afgeleid van de Latijnse woorden « caedo », wat doden betekent, en « pestis », wat « ongediertebestrijders » betekent. Meer expliciet zijn pesticiden een samenstelling van chemische producten, natuurlijk of synthetisch, die worden gebruikt om plagen uit te roeien of te verwijderen in de landbouw of voedselopslag en zelfs in de opslag van hout. Ze kunnen ook worden gebruikt om de verschillende deeltjes te verwijderen die verantwoordelijk zijn voor menselijke of dierlijke ziekten.
Hieruit kan worden afgeleid dat het pesticide betrekking heeft op alle stoffen die worden gebruikt voor de uitroeiing of bestrijding van vernietigers en soorten die schadelijk zijn voor de gezondheid van planten of dieren. Als pesticiden worden ook beschouwd producten die de groei van planten reguleren, herbiciden, vochtabsorptiemiddelen, producten die de hoeveelheid fruit beperken of een voortijdige val ervan voorkomen, en producten die voor of na de oogst worden verspreid om de opgeslagen producten en tijdens het vervoer maximaal te beschermen.
Er zijn meer dan 100 pesticidenfamilies en meer dan 10.000 vormen van pesticiden op de markt. Volgens de Europese Unie zijn er 2 belangrijke classificaties van pesticiden. In de eerste plaats gewasbeschermingsmiddelen die de rol van bescherming van planten hebben en die zijn onderverdeeld in 3 delen: herbiciden, fungiciden en insecticiden. Ten tweede, biociden die worden gebruikt om bouwobjecten en huisdieren te beschermen.
In het algemeen worden pesticiden ingedeeld op basis van hun doel:
onkruidverdelgers om met « onkruid » om te gaan…
schimmelbestrijdingsmiddelen om van de schimmel af te komen
insecticiden om insecten te doden
corviciden tegen vogels en mollusiciden tegen naaktslakken
knaagdierenverdelgingsmiddelen om mollen en knaagdieren te bestrijden
groeiregulatoren.
Sommige mensen groeperen ze ook op basis van hun actieve bestanddelen of werkzame stof: organochloorstoffen zoals DDT, lindaan, triazinen zoals atrazine of simazine, acetamiden, enz. De belangrijkste rol van de werkzame stof is het uitvoeren van globale of specifieke interventies op lichamen die als schadelijk worden beschouwd.
Waarom zijn pesticiden slecht?
Al meer dan vijftig jaar worden pesticiden door de samenleving, met name in de landbouw, gebruikt voor de bescherming van planten. Residuen van bestrijdingsmiddelen zijn aanwezig in het milieu, zoals in water, in de atmosfeer, enz. Maar het ergste is dat ze in het eten terechtkomen. Volgens een studie bevat meer dan de helft van de groenten en fruit die door de intensieve landbouw worden geproduceerd, pesticiden.
Hierdoor komen ze gemakkelijk in het lichaam terecht via water en voedsel. Het menselijk lichaam slaat een aanzienlijke hoeveelheid giftige moleculen op, waaronder pesticiden. Dit laatste veroorzaakt gezondheidsproblemen voor de samenleving. Deze problemen worden niet alleen ondervonden door boeren die vaak in direct contact staan met deze stoffen, maar hebben ook gevolgen voor de bevolking als geheel. Er moet echter worden opgemerkt dat mensen die vaak aan pesticiden worden blootgesteld, ongelukkig genoeg vatbaar zijn voor verschillende ziekten, waaronder kanker, steriliteit, verzwakte immuunsystemen en ademhalingsproblemen.
Pesticiden zijn ook gevaarlijke stoffen voor kinderen vanwege hun voeding en gevoeligheid. Volgens een onderzoek drinken kleine kinderen gemiddeld twee keer zoveel water en eten ze meer dan volwassenen. In dit opzicht is hun risico op blootstelling aan pesticiden aanzienlijk hoger dan dat van volwassenen. Bovendien worden ze over het algemeen blootgesteld aan schadelijke stoffen door middel van borstvoeding. De laatste tijd is er een aanzienlijke toename van het aantal gevallen van kinderkanker als gevolg van bestrijdingsmiddelen. Het fenomeen zal de komende jaren waarschijnlijk toenemen als er geen maatregelen worden genomen om het gebruik van pesticiden te beperken.
Hoe kunnen pesticiden worden gereduceerd?
De beste manier om pesticiden te verminderen is door gebruik te maken van andere alternatieven, zoals gewasbeheer, onderzoek naar natuurlijke pesticiden en biotechnologie.
Gewasbeheer
Steeds meer landen keren terug naar traditionele landbouwsystemen die door de komst van pesticiden uit het landschap zijn verdwenen. Deze hebben betrekking op gewasdiversificatie. Deze techniek vermindert het voorkomen van ziekten en insecten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om maïs en aardnoten op één veld te planten om de ontwikkeling van plagen effectief te beperken. De andere manier is om te oogsten in een tijd van het jaar waarin het ongedierte minder aanwezig is. Sommige boeren geven de voorkeur aan valstrikken die leiden tot de aanleg van enkele percelen die vooraf op het hoofdveld moeten worden aangeplant. Deze zullen insectenplagen aantrekken die onmiddellijk door producten worden gedood.
Onderzoek naar natuurlijke pesticiden
Onderzoekers die proberen natuurlijke pesticiden te creëren met het vermogen om insectenplagen effectief te vernietigen, moeten worden aangemoedigd en ondersteund. Hun doel is om biologisch afbreekbare en minder schadelijke pesticiden voor te stellen. Enige tijd geleden ontdekten deskundigen een nieuw type alkaloïde met een ongecompliceerde formule die sterk lijkt op die van suiker. De bijzonderheid van deze alkaloïde geslachten, verkregen uit verschillende planten, ligt in het feit dat tijdens de reactiefase de alkaloïden de corresponderende suiker vervangen. Daarna worden ze ingebracht in een set van enzymen die deelnemen aan het metabolisme van koolhydraten. De enzymen nemen dus de suikers van de insecten over en laten die voor de mens achterwege. De ontdekte alkaloïden moeten als zodanig functioneren om te worden omgezet in biologische insecticiden. Maar zelfs als de test overtuigend is, moeten de bijwerkingen altijd worden gecontroleerd.
Biotechnologieën
Het is ook noodzakelijk om biotechnologieën te ontwikkelen die als hoofddoel hebben om een goede opbrengst van de landbouwproductie mogelijk te maken. Hoewel ze erg populair zijn, blijven ze controversieel. Deze technologie, die meer dan 20 jaar geleden werd toegepast, bestaat uit de extractie van een deel van het DNA uit een donorlichaam. Het DNA in kwestie bevat het gewenste gen. Via een vector zal het gen zich hechten aan het DNA van de ontvangende plant. Een genetisch getransformeerd organisme zal dus worden gevormd dankzij de geconverteerde cel.
Transgene planten zijn ontworpen om de productiviteit te bevorderen. Om de opbrengst te verhogen kan het vermogen van een plant om een paar voedingsstoffen te produceren, om de weerstand tegen insecten of pesticiden te versterken, worden getransformeerd. Voordat transgene planten in de handel worden gebracht, is het verplicht om ze te testen op toxiciteit. Maar kan deze technologie een garantie bieden dat zij op lange termijn geen negatieve effecten op de menselijke gezondheid zal hebben? Het is nog steeds moeilijk om deze vraag te beantwoorden, maar onderzoekers worden niet wanhopig.