Aller au contenu
groente-en-fruit

Hoe verwijder je pesticiden uit groenten en fruit

Bijna iedereen zou meer groenten en fruit moeten eten. Maar weet u waarom het belangrijk is om deze producten te wassen voor het eten?

In onze moderne wereld is bijna geen enkel voedsel 100% vrij van pesticiden. Verrassend genoeg kunnen zelfs biologische producten residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten.

Het wassen van producten is belangrijk om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen en uw blootstelling aan pesticiden sterk te verminderen.

Om uw blootstelling aan pesticiden te verminderen, geven we praktisch advies over hoe u uw fruit en groenten kunt wassen voordat u ze eet, om risico’s in verband met pesticiden te vermijden.

Hoe kan ik groenten wassen?

De meeste mensen wassen de groenten nooit langer dan twee minuten, dus dit is slechts een snelle en eenvoudige manier om groenten te wassen met zuiveringszout:

1. Voor bladgroenten

Als je geen slacentrifuge hebt, kun je de groenten, het water en de zuiveringszout in een kom doen, laten weken, laten uitlekken in een vergiet, afspoelen en drogen met een schone, pluisvrije papieren handdoek.

2. Voor de champignons

Er is een debat in de culinaire wereld over hoe je paddenstoelen moet schoonmaken.

Sommige chef-koks geven er de voorkeur aan om de paddenstoelen zachtjes af te vegen met een vochtige handdoek. Om de paddenstoelen echter goed schoon te maken, kunt u ze zachtjes wrijven met een paddenstoelenborstel en ze vervolgens snel afspoelen met water. Daarna de champignons met een schone doek of papieren handdoek besmeuren.

3. Voor andere groenten

Vul een grote kom met water.
Voeg dan een theelepel zuiveringszout toe.
Voeg de groenten toe.
Wrijf met een borstel.
En tot slot, spoel de groenten af

Hoe was je de vruchten?

Fruit met een gladde schil, zoals appels, nectarines en kersen, kan op dezelfde manier worden gewassen in een bad van zuiveringszout als groenten.

De bessen kunnen met koud water in een vergiet worden gespoeld en vervolgens zachtjes worden gedroogd met een schone papieren handdoek of een papieren handdoek voordat ze worden gegeten.

Hoewel je instinct is om de bessen te spoelen als je ze mee naar huis neemt, verhoogt dit eigenlijk het vochtgehalte en versnelt het bederf, de microflora en de schimmel. Daarom kun je ze het beste snel afspoelen voordat je ze opeet.

Hoe kunt u pesticiden zoveel mogelijk vermijden?

Probeer zoveel mogelijk biologische producten te kiezen, vooral als u een zwangere vrouw bent of als u boodschappen doet voor babyvoeding. Dit is vooral belangrijk.

Om goede voedselhygiëne in de praktijk te brengen, is het belangrijk om te leren hoe producten te wassen, of ze nu biologisch of conventioneel zijn. Bij het wassen van groenten en fruit is het bereiden van uw eigen baksoda of zoutoplossing wellicht de beste optie.

Maar het zou geen bron van stress moeten zijn. Door uw groenten enkele minuten te laten weken of ze minstens 30 seconden met water af te spoelen, bent u er zeker van dat het voedsel dat u eet en serveert veilig is.

Laatste woorden

Veel vers fruit en groenten eten is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Maar neem de volgende stap en doe je best om ze op te ruimen, wetende dat je misschien besmet bent met resten van bestrijdingsmiddelen.

Quitter la version mobile