Het idee om het hele jaar door te tuinieren is voor veel tuiniers een zorg, omdat het voelt als veel extra werk. Immers, is het niet leuk om de winter te nemen om uit te rusten, te recupereren en tijd te hebben om iets anders te doen? Hier is echter een lijst van alle taken die moeten worden uitgevoerd, maand na maand, inclusief het planten, snoeien en oogsten.
Permacultuur in december
Als u overweegt om uw tuin met mulch te bedekken, is dit een goed moment om het voor te bereiden en te verspreiden. Als je dat nog niet gedaan hebt, bescherm dan gevoelige gewassen tegen de kou.
U kunt ook gebruik maken van de maand december om uw apparatuur te onderhouden of om uw voorraad zaden en planten te controleren.
Permacultuur in januari
In januari heb je niet veel werk te doen in de groentetuin. U kunt vroege groenten kweken, het is een goed moment om een warme laag op te zetten en de frames te leggen om uw eerste wortelen, sla, rapen of radijzen te zaaien.
Permacultuur in februari
In februari kunt u teeltbedden klaarmaken, zaaien en diverse soorten groenten planten. Men moet echter niet gehaast zijn en het doen op basis van de regio, de bodem en de weersomstandigheden.
Permacultuur in maart
De taken zijn deze maand talrijker, met een aantal zaaiingen onder dekking, voorbereiding van de bedden zonder te haasten in natte grond.
Permacultuur in april
In april wordt het hoofdwerk nog gedaan in de kwekerij en onder beschutting verwennen we deze maand de binnenshuis gezaaide planten. Dit is het geval voor tomaten en de meeste andere vruchtgroenten, we kunnen ze deze maand in de koude kas brengen om ze te gaan versterken. Probeer ze goed te beschermen in gebieden waar de vorst nog aanwezig is.
Permacultuur in mei
In mei worden zaai- en plantwerkzaamheden afgewisseld, de installatie van irrigatiesystemen, mulchwerk, staken, de vervaardiging van natuurlijke preparaten en de administratie ervan, de voortzetting van de bedvoorbereiding, het beheer van groenbemesting, maar ook grotere oogsten.
Permacultuur in juni
In juni worden de zaai- en plantwerkzaamheden geleidelijk teruggebracht om plaats te maken voor het onderhoud van de percelen, het toezicht op de beschermde gebieden en de oogst. Het is een waar genoegen om de moestuin te zien groeien, die in verticaliteit en in verschillende en gevarieerde bloeiwijzen toeneemt.
Permacultuur in juli
In de maand juli zullen de belangrijkste werkzaamheden betrekking hebben op het onderhoud van de reeds aanwezige planten: water geven, wieden, mulchen, staken en oogsten.
Permacultuur in augustus
Het belangrijkste werk in augustus is gericht op het oogsten. Het conserveren van groenten zoals aardappelen, uien, de eerste rijpe peulvruchten (gepelde bonen, kikkererwten), maar ook de eerste pompoenen en gebakjes worden geplukt, hoewel een latere oogst voor de laatste de voorkeur heeft.
Permacultuur in september
In de maand september gaan we altijd door met de oogst. Overvloed in de moestuin, op zoek naar smaak voor de late tomatenrassen. De groenten geven royaal, voor een groot deel is het hun laatste maand van de productie.
Permacultuur in oktober
Oogsten in oktober worden steeds zeldzamer, je hebt nog wat paprika’s en chilipepers voor de vorst, mogelijk nog wat meer tomaten in de open lucht, het hangt af van uw regio en het weer van het jaar. De beste oogsten gaan hand in hand met het seizoen, met de verschillende koolsoorten (broccoli, Chinees, krullend, pommé enz…), een verscheidenheid aan wortelgroenten; wortelen, pastinaken, schorseneren, rapen, knolselderij en radijzen (roze en zwart). Enkele blaadjes met sla en cichorei die je eerder hebt geblancheerd. En niet te vergeten de herfstgroente, squash.
Permacultuur in november
In november gaat de herfstoogst verder met de vele soorten kool die rijp zijn, witlof en vele wortelgroenten. In de mildere regio’s worden nog wat meer paprika’s en chilipepers geoogst. In het eerste teeltjaar van deze maand begint de bijna dagelijkse oogst van de saffraanstamper, die wordt gedroogd voordat hij wordt opgeslagen.