De bodem is de basis voor alle plantengroei. Het verschaft planten voedingsstoffen, water en bescherming die essentieel zijn voor hun gezondheid en voortbestaan. Planten hebben een substraat nodig: mineralen, vitaminen en diverse andere voedingsstoffen om tot hun volle potentieel te komen. De bodem en de grond moeten deze hulpbronnen leveren opdat planten optimaal kunnen groeien. Verwaarloos het onderhoud van uw tuin dus niet.
Grond kan bestaan uit veel verschillende materialen, zoals zand, grind, compost, veenmos en andere natuurlijk voorkomende stoffen. Soms moet de grond worden gewijzigd om de plantengroei te verbeteren en een gezonde bodem en grond te behouden, en dat is waar perliet en vermiculiet van pas komen.
Wat is perliet en vermiculiet?
Vermiculiet is een soort natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit hydrothermale aderafzettingen. Het is een zeer lichte en poreuze substantie die lijkt op polystyreenschuim, dat oorspronkelijk werd gebruikt als isolatiemateriaal en als bodemverbeteraar.
Vermiculiet is een mineraal dat al tientallen jaren wordt gedolven en vaak wordt gebruikt voor isolatie en tuinartikelen. Vermiculiet zet bij verhitting uit en lijkt op een spons. Het is deze eigenschap die het zo populair maakt voor isolatie, omdat het een luchtdichte afdichting kan creëren tussen de binnen- en buitenkant van het huis.
Perliet is een soort niet-kristallijn, amorf, wit vulkanisch glas waarvan men oorspronkelijk dacht dat het een vorm van obsidiaan was. Het is een silicazand dat water bevat en perliet wordt geëxpandeerd door een warmtebehandeling. Het is een uitstekend verpakkingsmateriaal voor isolatie gebleken en wordt gebruikt in de bouw en de landschapsarchitectuur vanwege zijn vermogen om water en vocht vast te houden. Perliet wordt ook gebruikt bij de productie van meststoffen en potgronden. Het is een licht materiaal dat anorganisch is en voornamelijk bestaat uit amorf siliciumglas.
Vermiculiet en perliet zijn substraten. Substraten zijn groeimedia, elementen waaruit een plant de minerale stoffen put die zij nodig heeft. Een voedingsbodem is het basissubstraat voor een plant en elke plant pompt in een substraat.
Wat zijn de verschillen tussen perliet en vermiculiet?
Vermiculiet wordt beschouwd als niet-hernieuwbaar en presteert niet goed wanneer het aan zonlicht wordt blootgesteld, zodat het niet kan worden gebruikt voor bodems buitenshuis, alleen binnenshuis.
Perliet is een soort licht, poreus vulkanisch gesteente dat het voordeel heeft dat het steeds opnieuw kan worden gebruikt en niet in de zon zal ontbinden. Perliet staat erom bekend dat het goed water en vocht absorbeert.
Vermiculiet neemt echter helemaal geen water op, omdat het een hoog gehalte aan micamineralen bevat. Een van de belangrijkste verschillen tussen deze twee materialen is dat het ene hernieuwbaar is en het andere niet.
Een ander belangrijk verschil tussen deze twee soorten tuinieren is dat perliet een licht materiaal is, bestaande uit minuscule deeltjes, terwijl vermiculiet een zwaar materiaal is. De laatste vergt meer werk om te installeren en laat niet zo veel planten in een tuin groeien als de eerste.
Andere verschillen zijn dat vermiculiet zowel voor potgrond als mulch kan worden gebruikt, terwijl perliet alleen voor potgrond kan worden gebruikt. Perliet is ook poreus en houdt daarom niet goed water vast. Met vermiculiet heeft de plant een andere meststof, een ander substraat, nodig om goed te groeien.
Wat zijn de toepassingen van perliet en vermiculiet?
Perliet en vermiculiet zijn minerale materialen die vaak in de tuin worden gebruikt en bepaalde voordelen hebben. Zij worden onder meer gebruikt:
- Perliet wordt gebruikt als een inert groeimedium, terwijl vermiculiet meestal aan het mengsel wordt toegevoegd tijdens het oppotten van planten of het starten van zaden;
- Perliet is een licht, poreus materiaal dat uitstekend is voor de wortelgroei van planten, omdat het goed water kan vasthouden en de grond helpt beluchten;
- Vermiculiet wordt algemeen gebruikt als bestanddeel van potgrond voor zaailingen en als isolatiemateriaal;
- Perliet kan worden gebruikt als isolatiemateriaal, als filter bij het brouwen van bier en als hoofdbestanddeel bij de isolatie van aardzakken;
- Perliet wordt vaak gebruikt voor tuinbouwdoeleinden om de grond lichter te maken.