Aller au contenu
mest

Organische meststoffen of chemische meststoffen ?

engrais-chimiqueTuiniers die zich bezighouden met biologische tuinieren weten dat het het beste is om zo min mogelijk insecten te vernietigen, omdat de overgrote meerderheid van de insecten heilzaam of goedaardig is. Maar wanneer er sprake is van een significante uitbraak van een plaag of ziekte, wordt er gebruik gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen hebben de neiging om snel af te breken als ze eenmaal zijn toegepast, waardoor ze minder snel schadelijk zijn voor planten. Maar betekent dit dat chemische meststoffen moeten worden opgegeven? Alle antwoorden op de keuze van organische of chemische meststoffen in dit artikel.

Waarvoor worden meststoffen gebruikt?

Meststoffen worden gebruikt om planten te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien. Een tekort aan voedingsstoffen in de bodem is het grootste probleem bij volkstuineigenaren. Een duidelijk voordeel van chemische meststoffen ten opzichte van organische meststoffen is dat chemische meststoffen ook rijk zijn aan drie essentiële voedingsstoffen: stikstof, fosfor en kalium. Aan de andere kant kunnen organische meststoffen rijk zijn aan een van de drie nutriënten, of een laag gehalte van alle drie hebben.

Natuurlijke meststoffen zoals mest worden al eeuwenlang gebruikt omdat het de enige vorm van voeding was die aan gewassen kon worden gegeven voordat de chemische meststoffen werden uitgevonden. Na de Tweede Wereldoorlog werden er chemicaliën aan natuurlijke meststoffen toegevoegd. Na de oorlog, met de vooruitgang van de technologie, kenden de kunstmeststoffen een explosieve groei door de verbeterde productiviteit. De laatste tijd is er echter een enorme toename in het bewustzijn van de milieuvriendelijkheid van het gebruik van organische meststoffen en veel mensen gebruiken deze methoden weer.

Wat is een organische meststof?

Een organische meststof is een plantaardige meststof die afkomstig is van organische bronnen. Organische meststoffen kunnen variëren van organische compost tot koemest, maar moeten afkomstig zijn van volledig organische bronnen.

De woorden « biologisch » of « natuurlijk » betekenen in dit geval gewoon dat het product slechts minimaal wordt verwerkt en dat de voedingsstoffen in hun natuurlijke vorm gebonden blijven, in plaats van dat ze worden geëxtraheerd en geraffineerd. In het geval van meststoffen verwijst de term « biologisch » NIET naar de verwerkingsnormen voor levensmiddelen.

Organische meststoffen worden meestal gemaakt van plantaardig of dierlijk afval of poedermineralen. Voorbeelden hiervan zijn mest en compost, maar ook beendermeel en katoenzaadmeel. Ze worden over het algemeen verkocht als « bodemverbeteraars » in plaats van als meststoffen, omdat de nutriëntenverhoudingen moeilijk te garanderen zijn.

Het creëren van een gezonde bodem

Biologische producten zijn ideaal omdat ze de bodem voeden en een duurzaam milieu creëren. Een gezonde bodem leidt tot gezonde planten. Wanneer u biologisch tuint, doet u veel meer dan alleen het voeden van uw planten. Net als in de natuur geeft een organische bodem met microben en schimmels langzaam voedingsstoffen af aan planten. Door de bodem te verrijken met organische supplementen en de groei van natuurlijke organismen te stimuleren, geeft u uw planten het gereedschap dat ze nodig hebben om toegang te krijgen tot voedingsstoffen in de bodem en de kracht om zich te beschermen tegen schadelijke ziekteverwekkers en plagen.

Neem de natuurlijke aanpak en pas aan met bodemverbeteraars, zoals regenwormen, die organische stoffen en gewenste micro-organismen aan uw tuingrond toevoegen. Dit helpt om de voedingsstoffen voor de bodem, zoals ijzer, beter toegankelijk te maken voor de planten.

Biologische plaag- en ziektebestrijding

Bij biologisch tuinieren wordt de bestrijding van ziekten en plagen op een zachte manier benaderd. Deze aanpak omvat het nemen van maatregelen om plagen en ziekten te voorkomen voordat ze zich voordoen, en het gebruik van zachte bestrijdingsmethoden en -producten.

Bij biologisch tuinieren wordt gebruik gemaakt van uitsluitingsmethodes om plagen en ziekten op afstand te houden. Dit omvat het bedekken van planten met lichte, gesponnen gelijmde stoffen die bekend staan als rijhoezen.

Gezonde organische bodem voedt planten

Voor biologisch tuinieren is ook de toevoeging van zelfgemaakte of in zakken verpakte compost nodig. Dit verbetert de totale bodemstructuur door het verhogen van de organische stof, waardoor er meer voedingsstoffen aan de planten vrijkomen en het water beter wordt vastgehouden. De toevoeging van compost vermindert ook de afvloeiing en erosie, en onderdrukt sommige ziekten.

Voeding voor planten

Hoogwaardige organische meststoffen zijn de producten van natuurlijke afbraak en zijn gemakkelijk te verteren voor planten. Gemaakt van natuurlijke bronnen zorgen organische meststoffen voor een langzame en constante toevoer van voedingsstoffen voor de tuinplanten. Zo’n dieet maakt je planten sterk en zelfvoorzienend. In plaats van op u te vertrouwen om hen te voorzien van een constante aanvoer van synthetische meststoffen, vinden ze wat ze nodig hebben in de bodem met organische meststoffen.

Biologisch tuinieren resulteert in gezonde, hoogproductieve gewassen en mooie bloemen.
De meeste organische meststoffen hebben een laag gehalte aan voedingsstoffen, zodat de op productetiketten gedrukte NPK (stikstof, fosfaat en kalium) macronutriëntenverhouding meestal uit minder dan 10 bestaat. Het zachte karakter van organische meststoffen betekent ook dat ze geen plantenwortels of gebladerte zullen verbranden zoals chemische meststoffen dat kunnen.

De verschillende organische meststoffen

Hier is een snelle lijst van gangbare biologische meststoffen en wat ze bieden. De percentages stikstof (N), fosfaat (P) en potas (K) worden uitgedrukt in gewicht en de « beschikbaarheid » wordt gemeten als onmiddellijk (snelle afgifte, beschikbaar in uren), matig (matige afgifte, beschikbaar in dagen) en langzaam (langzame afgifte, beschikbaar in weken). Verder zijn er aantekeningen gemaakt over de effecten die de meststof kan hebben op de pH-waarde van de bodem (zuurgraad) en de extra « bonus »-voedingsstoffen waarvoor de meststof bekend is.

Compost

2% N, 1,5% P, 1,5% K
Gematigd
Het mengsel is het resultaat van de afbraak van verschillende organische materialen zoals onkruid, tomaten, bonen en komkommergras, stro, bladeren, keukenresten, kleine takken, houtskool, gras, uitwerpselen en mest van kleine pelsdieren. Waardevolle toevoegingen in k. zijn veen-, koeien- en paardenmest en drijfmest. De werkelijke inhoud van de compost is zeer variabel en hangt af van wat er is gebruikt om de compost te maken. De meeste goede compostsoorten zijn een ruwweg gelijk mengsel van de grote drie en kunnen enigszins alkalisch zijn voor de bodem. Vaak toegevoegd vóór het planten, tussen de aanplantingen of aan het einde van het seizoen. Ruwe compost kan ook worden gebruikt als nuttige mulch. Probeer ook eens vermicompostering en het maken van theecompost.

Alfalfameel

2,5% N, 1% P, 1,5% K
Langzaam tot matig
Beter bekend als « hooi » voor dieren, het meel is alleen gemalen luzerne, wat de compostering in de bodem versnelt. Het best te gebruiken als additief in het vroege voorjaar, ruim voor het planten.

Guano-vleermuis

8% N, 6% P, 1% K
Matig tot onmiddellijk
De meest voorkomende bron van guano, bat guano is relatief snel in opname en wordt daarom vaak gebruikt tussen de vruchtwisselingen (halverwege de zomer oogst / herbeplanting) of in het late voorjaar net voor het zaaien. Vogelguano heeft een hoger aantal voedingsstoffen, maar zeevogelguano is slechts in enkele delen van de wereld beschikbaar.

Visemulsie

9% N, 0% P, 0% K
Onmiddellijk
Het is een uitstekend additief wanneer het stikstofgehalte laag is en de bladplanten een goede oppepper nodig hebben. Het is licht zuur, dus sommige planten kunnen het niet zo goed verdragen als andere.

Katoenzaadmeel

6% N, 3% P, 1% K
Langzaam
Het is een veelgebruikte meststof in katoenproducerende regio’s, het is een populair eindejaars- en pre-wintermengsel. Toevoegen aan de bodem voor het aanbrengen van afdekkingsgewassen of mulch zal leiden tot een stikstofrijke bodem in het voorjaar.

Maïsglutenmeel

0,5% N, 0,5% P, 1% K
Langzaam
Een ander additief voor de wintervoorbereiding in het late seizoen, maïsgluten, is een goede bodemstabilisator voor de winter.

Zeewier

1% N, 2% P, 5% K
Snelle
Ook een uitstekende bron van zink en ijzer, zeewier is een van de meest heilzame organische meststoffen die vrij verkrijgbaar zijn aan de kust. Vooral granen en andere gewassen met een hoog asgehalte kunnen profiteren van zeewier.

Koeienmest

2,5% N, 1% P, 1,5% K
Gematigd
Waarschijnlijk de meest gebruikte organische meststof in de westerse wereld, koeienmest is qua voedingswaarde en opname vergelijkbaar met goede compost. Het kan onkruidzaden bevatten, maar het is ook de beste vriend van een tuinman. Vermijd mest van zuivelfabrieken en andere industrieën waar het vee veel zout krijgt.

Kippenmest (gevogelte)

3,5% N, 1,5% P, 1,5% K
Snelle
Net als koeienmest wordt pluimveemest vaak gebruikt in de landbouw als de biologische landbouw een snelle oppepper nodig heeft. Meestal wordt er na de oogst en voor een tweede aanplant kippenmest toegevoegd.

Groen zand

1% N, 1% P, 5% K
Gematigd
Letterlijk verbrijzelde groene kalksteen, het is een ondiep marien sediment en daardoor vol met de rijkdom die meren en oceanen te bieden hebben. De hoeveelheid voedingsstoffen is sterk afhankelijk van de herkomst van het zand.

Sojameel

3% N, 0,5% P, 2,5% K
Gematigd
De opname zal sterk afhankelijk zijn van de omstandigheden, maar over het algemeen is sojameel een goed additief voor duurzame resultaten tijdens het onderhoud van de bodem.

Bloedmeel

12% N, 1,5% P, 0,5% K
Snelle
Hoewel zuur, is het bloedmeel een zeer snelle « booster » voor stikstofhongerige planten of planten die lijden aan tekorten. Het wordt meestal direct op de wortels gegoten en dan bedekt met mulch.

Beendermeel

4% N, 20% P, 0% K
Gematigd
Het wordt meestal gebruikt in bodems die aanzienlijke wijzigingen nodig hebben om ze op peil te brengen. Bodems die regelmatig grote hoeveelheden stikstof bevatten of die stikstofverbrandende planten produceren, hebben baat bij beendermeel.

Vismeel

10% N, 5% P, 4% K
Snelle
Snelle opname voor een evenwichtige verhoging van alle voedingsstoffen wordt bereikt met vismeel. Er is een reden waarom de indianen een vis hebben geplant aan de basis van hun maïsplanten in de populaire legende.

Modder

Een gefermenteerd mengsel, verdund met water, van vaste en vloeibare dierlijke mest (de toevoeging van water vermindert het stikstofverlies omdat de ammoniakoxidatie in verdunde oplossingen langzamer verloopt). G. is een bron van kalium en stikstof, kan worden gebruikt op alle planten tijdens hun groeiseizoen, moet 3…4 keer verdund. G. Na het morsen zo snel mogelijk afdekken met grond om oxidatie van ammoniak te voorkomen.

Groenbemesting

Gewassen die voornamelijk worden geteeld als naoogstgewassen nadat de vroege groenten zijn geoogst en in het najaar zijn gerooid. Ze beschermen de voedingsstoffen tegen uitspoeling, verrijken de bodem met stikstof, verhogen de doorlaatbaarheid van de bodem en verhogen de watercapaciteit van de bodem. Tot deze planten behoren bonen, lupinen, wikke, hoeden (velderwten), haver, rogge, gerst, phacelia, mosterd (alleen of in mengsels geteeld).

Wat is een chemische meststof?

Chemische meststoffen (ook wel anorganische, synthetische, kunstmatige of gefabriceerde meststoffen genoemd) zijn geraffineerd om voedingsstoffen te extraheren en in specifieke verhoudingen te binden met andere chemische vulstoffen. Deze producten kunnen worden gemaakt van aardolieproducten, gesteente of zelfs organische bronnen. Sommige van de chemische stoffen kunnen van natuurlijke oorsprong zijn, maar het verschil is dat de voedingsstoffen in chemische meststoffen in hun zuivere vorm worden geraffineerd en bevrijd van de stoffen die hun beschikbaarheid en afbraak controleren, wat zelden voorkomt in de natuur.

Wat is het verschil tussen organische en chemische meststoffen?

Organische meststoffen verschillen van chemische meststoffen doordat ze uw planten voeden en tegelijkertijd een gezonde bodem creëren. Ze worden beschouwd als de meest milieuvriendelijke optie. Bodems die rijk zijn aan organische stof blijven los en licht, houden meer vocht en voedingsstoffen vast en bevorderen de groei van bodemmicro-organismen die de gezondheid van de planten en de ontwikkeling van de wortels bevorderen.

Als er veel synthetische chemicaliën aan een bodem worden toegevoegd, verliest deze uiteindelijk zijn percentage aan organische stof en microbiotische activiteit, wat leidt tot een ongezonde bodem. Door de uitputting van de organische stof gaat de bodemstructuur achteruit, waardoor deze harder wordt en minder goed in staat is om water en voedingsstoffen vast te houden.

Voor- en nadelen van organische of chemische meststoffen

Er zijn belangrijke verschillen tussen organische en chemische meststoffen met betrekking tot de beschikbaarheid van voedingsstoffen en de effecten op de bodem, de planten en het milieu op lange termijn. Hoe beslist een gewetensvolle tuinman dan?

Voordelen van organische meststoffen

Bodemstructuur

De organische stof in organische meststoffen verbetert de bodemstructuur en daardoor neemt het vermogen van de bodem om water en voedingsstoffen vast te houden toe.

Microben gedijen

Synthetische meststof bestaat uit koolstofvrije chemische moleculen. Deze moleculen kunnen soms storend zijn en zijn niet toegankelijk voor microben. Aan de andere kant is organische meststof rijk aan organische stof, wat de microben helpt om te gedijen. Organische meststof bevat koolstof in zijn chemische samenstelling; en het is koolstof, samen met stikstof, fosfor en kalium, dat microben voedt en hen in staat stelt om voedingsstoffen te leveren aan planten in een natuurlijk biologisch proces.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Het afvloeien van synthetische meststoffen in onze waterwegen schaadt het zeeleven en de waterkwaliteit. Organische meststoffen stromen minder gemakkelijk (of helemaal niet) en worden geassocieerd met de bodemstructuur. Organische meststof verhoogt ook de biodiversiteit van de soorten met 30% in vergelijking met synthetische meststoffen.

De hoeveelheid meststoffen en pesticiden verminderen

Hoewel organische meststoffen duurder kunnen zijn dan synthetische meststoffen, kunnen ze de behoefte aan pesticiden en de totale behoefte aan stikstof, fosfor en kalium verminderen. Door deze reducties kunnen organische meststoffen kostenneutraal zijn en soms geld besparen.

Bedreiging van plantenschade voorkomen

Sommige synthetische meststoffen kunnen de bladeren en wortels van planten beschadigen. Dit is minder waarschijnlijk bij organische meststoffen.

Naast het vrijkomen van voedingsstoffen, omdat organische meststoffen worden afgebroken, verbeteren ze de bodemstructuur en vergroten ze het vermogen van de bodem om water en voedingsstoffen vast te houden. Na verloop van tijd zullen organische meststoffen uw grond – en uw planten – gezond en veerkrachtig maken.
Omdat het de favoriete langzaamwerkende meststoffen zijn, is het erg moeilijk om uw planten te overbemesten (en te beschadigen).
Er is weinig of geen risico op toxische ophoping van chemicaliën en zouten die dodelijk kunnen zijn voor planten.
Organische meststoffen zijn hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar, duurzaam en milieuvriendelijk.
Hoewel ze vrij duur zijn in de verpakking, kunt u uw eigen organische meststof maken door middel van compostering of goedkope bronnen vinden – zoals lokale melkveebedrijven – die gecomposteerde mest kunnen verkopen.

Nadelen van organische meststoffen

Micro-organismen zijn nodig om voedingsstoffen af te breken en vrij te geven in de bodem. Omdat ze warmte en vocht nodig hebben om hun werk te doen, is de effectiviteit van organische meststoffen beperkt, afhankelijk van het seizoen. Het goede nieuws is dat deze micro-organismen energie krijgen van de afbraak van plantaardig en dierlijk materiaal, dus een toepassing van organische meststoffen zorgt voor een complete set voedingsstoffen voor uw bodem.
Organische meststoffen breken af volgens de regels van de natuur, zodat ze geen voedingsstoffen kunnen afgeven wanneer je ze nodig hebt. Je moet geduld hebben. Je zult niet van de ene op de andere dag verbetering zien. Het is zelfs mogelijk dat u de eerste twee maanden een tekort in uw planten ziet, totdat de eerste toepassing mislukt. Hou vol! Je zal zeker beloond worden.
Voedingsstofverhoudingen zijn vaak onbekend en het totale percentage is lager dan bij chemische meststoffen. Sommige biologische producten zijn echter rijker aan bepaalde voedingsstoffen.

Voordelen van chemische meststoffen

Omdat de voedingsstoffen direct beschikbaar zijn voor de planten, wordt de verbetering binnen enkele dagen bereikt.
Ze worden in hoge mate geanalyseerd om de exacte verhouding van de gewenste voedingsstoffen te produceren.
Gestandaardiseerde etikettering maakt het gemakkelijk om de verhoudingen en chemische bronnen te begrijpen.
Ze zijn goedkoop.

Nadelen van chemische meststoffen

Chemische meststoffen worden hoofdzakelijk vervaardigd uit niet-hernieuwbare bronnen, waaronder fossiele brandstoffen.
Ze kweken planten, maar doen niets om de bodem te ondersteunen. De vulstoffen ondersteunen het bodemleven en de gezondheid niet en zelfs de verpakkingen die als « compleet » worden bestempeld, bevatten niet het afbraakmateriaal dat nodig is om de bodemstructuur te verbeteren. In feite vervangen chemische meststoffen niet veel micronutriënten die geleidelijk aan uitgeput raken door herhaaldelijke aanplant, waardoor de bodem op lange termijn wordt aangetast.
Omdat voedingsstoffen gemakkelijk beschikbaar zijn, bestaat er een risico op overbemesting. Dit kan niet alleen de planten doden, maar ook het hele ecosysteem verstoren.

Chemische meststoffen hebben de neiging om uit te lekken of zich van de planten te verwijderen, waardoor extra toepassingen nodig zijn.
Herhaalde toepassingen kunnen leiden tot een giftige ophoping van chemicaliën zoals arseen, cadmium en uranium in de bodem. Deze giftige chemicaliën kunnen uiteindelijk in uw groenten en fruit terechtkomen.
Langdurig gebruik van chemische meststoffen kan de pH-waarde van de bodem veranderen, gunstige microbiële ecosystemen verstoren, het aantal plagen verhogen en zelfs bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen.

Het maken van een keuze

Biologisch tuinieren richt zich op het cultiveren van uw tuin om de rijkdom van de grond, heilzame planten en insecten te behouden. Dit wordt bereikt door het vermijden van het gebruik van synthetische meststoffen en pesticiden. Het is daarom aan te raden om organische meststoffen te gebruiken. Dit zijn stoffen die de bodem van uw tuin en de organismen in uw tuin voeden. Wanneer u de filosofie van het biologisch tuinieren overneemt, profiteren uw planten van een evenwichtig en gevoed ecosysteem dat werkt zoals de natuur het bedoeld heeft.