Aller au contenu
houtwol

De feiten over natuurlijke houtvezelisolatie

Het gebruik van houtvezelisolatie (ook bekend als houtwol) is een van de beste manieren om een goede thermische en akoestische isolatie te bereiken. Houtvezelisolatie heeft vele kwaliteiten. Het is een van de eerste ecologische isolatieproducten die op de isolatiemarkt te vinden zijn. Ondanks de iets lagere capaciteit dan traditionele isolatie, hoeft u slechts een dubbele laag aan te brengen om in de winter gelijkwaardige prestaties te leveren. Bovendien kan houtvezel in de zomer voor een aanzienlijk comfort zorgen. Het enige punt van zorg is dat deze houtvezel niet erg brandbestendig is.

Introductie van natuurlijke houtvezelisolatie

Houtvezel is een element dat wordt gemaakt van de houtresten van de dennenboom, dat wordt gedefibrilleerd en waaraan een mineraal bindmiddel, zoals een mengsel van cement en kalk of gips, wordt toegevoegd. Uit deze samenstelling ontstaat een grondpasta waaruit panelen van verschillende afmetingen, hoogten en diepten voor isolatiedoeleinden ontstaan. Deze natuurlijke isolatie is zeer doeltreffend tegen de zomerse hitte of de winterse koude. Houtwol wordt meestal verkocht als stijve platen, maar er zijn ook platen die regenbestendig zijn en andere die semi-compact zijn. Het is mogelijk houtvezels te vinden als een natuurlijke isolator in de vorm van los poeder voor gebruik bij het opvullen van holten in daken, scheidingswanden, vloeren of hellingen. Er zij op gewezen dat houtvezels moeten worden gemengd met niet-ontvlambare materialen zoals gips, zoals alle isolatieproducten van plantaardige oorsprong.

De prestaties van isolatie met natuurlijke houtvezels

De thermische isolatie die houtvezel kan bieden, is zeer doeltreffend. De warmtegeleidingscoëfficiënt van dit isolatieproduct, ook lambda genoemd, ligt tussen 0,037 en 0,049 W/m². Het wordt berekend op basis van de massa van het gekozen product. Zo biedt deze natuurlijke houtvezelisolatie de mogelijkheid om thermisch te defaseren, wat zeer nuttig is, vooral voor producten met een grote dikte. Bovendien heeft houtvezel ook een hoge kwaliteit van akoestische isolatie. Het maakt de absorptie van geluiden van elke mogelijke frequentie mogelijk. Als deze frequentie zeer hoog is en zeer vaak voorkomt, zoals in opnamestudio’s, bestaan er panelen die speciaal zijn gemaakt voor geluidsisolatie, wat zeer praktisch is.

Wanneer moeten houtvezels worden gebruikt?

Isoleren van zolderruimtes

Om de verloren zolder van een huis te isoleren, wordt aanbevolen losse houtwol te gebruiken, die een lagere dichtheid heeft en gevoelig is voor inklinking, en daarom niet wordt gebruikt om ingebouwde zolders of muren te isoleren, in dit geval wordt de voorkeur gegeven aan houtwolpanelen. Om verloren zolders te isoleren, streef je naar 35 cm houtvezel om een warmteweerstand van 7 m².K/W te bereiken. Cellulose-isolatie in panelen en hennepwol kunnen in dit geval ook worden gebruikt.

Zolder- en muurisolatie

Voor zolderisolatie kunnen flexibele of halfstijve houtwolplaten in één enkele laag worden gelegd. De hoge dichtheid van houtwol en zijn hoge thermische capaciteit zorgen voor comfort in de zomer. Voor de ecologische isolatie van de binnenmuren van een woning moeten houtwolplaten met een lambda van 0,036 m².K/W worden gekozen om de dikte van de isolatie te beperken, 14 cm voor een goede isolatie in de winter en 16 cm voor een gegarandeerd comfort in zomer en winter.

Isolatie van de buitenkant van het dak, de muren en de vloeren

Voor dit soort isolatie moet houtwol in harde platen met een zeer hoge dichtheid worden gebruikt. Om de hellingen van een dak van buitenaf te isoleren, is een dikte van 24 cm in één enkele laag vereist. Om de muren van buitenaf te isoleren, is een dikte van 16 cm vereist voor gegarandeerd comfort in de winter.

Als u zich afvraagt of een vochtscherm nodig is bij houtwol, dan is het antwoord ja. In het algemeen moet aan de binnenzijde een dampscherm worden aangebracht om het transport van waterdamp in de lucht te beperken. De damp zou het isolatieproduct kunnen aantasten. Aan de buitenkant moet de muur de waterdamp kunnen doorlaten, zodat deze goed kan ontsnappen.

De voordelen en de prijs van natuurlijke houtvezelisolatie

De prijs die natuurlijke houtvezelisolatie ons biedt kan variëren tussen 20 en 25 euro per vierkante meter voor een paneel met een dikte van 100 mm, tegenover een prijs van 8 tot 35 euro per vierkante meter voor isolatiepanelen die zijn ontworpen voor akoestische isolatie en waarvan de dikte varieert tussen 30 en 200 mm, wat voordelen kan opleveren, zoals

  • Goede levensduur;
  • Sterke weerstand tegen plagen;
  • Laat geen irritatie toe;
  • Geeft in ieder geval geen giftige dampen af;
  • Gemakkelijke toepassing;
  • Hoogwaardige thermische en akoestische isolatie;
  • Een ecologisch product dat de natuur respecteert;
  • Een hernieuwbaar product.

Al deze voordelen die dit thermische en akoestische isolatieproduct ons biedt, zijn zeer talrijk en nuttig. Van alle isolatieproducten is het veelzijdig en goed vertegenwoordigd, wat het tot de meest gevraagde natuurlijke, ecologische en hernieuwbare isolator op de bouwmarkt maakt. Bovendien heeft het in geïsoleerde gevallen zeer weinig nadelen, zoals het feit dat het ontvlambaar kan zijn en dat het een thermisch vermogen heeft dat door vochtigheid kan worden verzwakt.

Quitter la version mobile