Aller au contenu
minerale-isolatie-dak

Wat zijn de voordelen van minerale isolatie?

Voor isolatie kunnen verschillende soorten mineralen worden gebruikt. De interessantste isolatoren zijn echter minerale isolatoren. In ons artikel leggen wij uit wat minerale isolatie is, waar het van gemaakt is, en wat de voordelen zijn van het gebruik ervan.

Minerale isolatie: definitie

Minerale isolatie is isolatie van minerale oorsprong. Minerale isolatie kan worden gemaakt van zand, klei, glas of vulkanisch gesteente. Bij de ontwikkeling van deze materialen wordt het mineraal verhit tot een hoge temperatuur om drie soorten isolatie te produceren, namelijk glaswol, geëxpandeerd perliet of steenwol.

Overal ter wereld, en zelfs in Frankrijk, is minerale isolatie de meest populaire soort isolatie als het gaat om het aanbrengen van een isolatiesysteem. Ongeveer 70% van alle woningen in Frankrijk zijn geïsoleerd met glaswol of steenwol.

Minerale isolatie: voor- en nadelen

In dit hoofdstuk zullen wij enkele voor- en nadelen van minerale isolatie uiteenzetten.

Voordelen van minerale isolatie

  • Onbrandbaarheid ;
  • Rot-bestendig karakter;
  • Lage thermische geleidbaarheid;
  • Verschillende formaten.

Onbrandbaarheid

Het eerste voordeel van minerale isolatie is dat zij brandvrij is, wat betekent dat zij zonder problemen naast een warmtebron kan worden geplaatst.

Rot-proof karakter

Een ander voordeel van minerale isolatie is dat het rotvrij is. Dit betekent dat ze niet zullen rotten en lang zullen meegaan. Aan de andere kant kan glaswol soms niet tegen vocht als dit hoog is en gedurende een lange periode aanwezig is.

Lage thermische geleidbaarheid

Een ander voordeel van minerale isolatie is dat het een relatief laag warmtegeleidingsvermogen heeft. Op die manier kunnen zij uitstekende prestaties op het gebied van warmte- en geluidsisolatie garanderen.

Verschillende formaten

Het ultieme voordeel van minerale isolatie is dat zij verkrijgbaar is in verschillende formaten, zoals platen, rollen of los. Minerale isolatie kan namelijk zeer goed worden aangepast aan de behoeften van de koper, maar ook aan de beperkingen van de ruimte die hij wenst te isoleren.

De nadelen van minerale isolatie

  • Gebrek aan stabiliteit op lange termijn;
  • Doorlaatbaarheid voor waterdamp;
  • Een risico op irritatie.

Gebrek aan stabiliteit op lange termijn

Sommige minerale isolatiesoorten kunnen nadelen hebben en dit is het geval met steenwol en glaswol, die geen stabiliteit op lange termijn hebben. Na verloop van tijd kunnen zowel steenwol als glaswol niet langer de rol van een goede isolator vervullen. Over het algemeen wordt aanbevolen om minerale wolisolatie om de 10 jaar opnieuw te installeren. Dit procédé bestaat erin lagen wol toe te voegen om de inklinking van minerale wol te vertragen en het isolerend effect op lange termijn te verlengen.

Waterdampdoorlaatbaarheid

Minerale wol is vaak dampdoorlatend. Om dit te voorkomen, moet een dampscherm worden aangebracht.

Een risico van irritatie

In sommige gevallen kunnen deze materialen zeer irriterend zijn. Daarom moeten handschoenen en een masker worden gedragen om de ademhalingswegen te beschermen. Vergeet ook niet uw gezicht en lichaam te beschermen door een speciaal pak te dragen.

Hoe kiest u de juiste minerale isolatie?

De keuze van een goede minerale isolatie is in de eerste plaats gebaseerd op het budget. U moet weten dat minerale isolatie een kostprijs heeft die varieert naargelang het gekozen type isolatie. Het beste is om een eerste budget vast te stellen, zodat u de juiste keuze kunt maken voor minerale isolatie die het beste past bij eventuele budgettaire beperkingen.

Hoe minerale isolatie te plaatsen?

minerale-isolatieMinerale isolatie is een lastig materiaal om te installeren. Minerale wol, bijvoorbeeld, moet voorzichtig worden gehanteerd en met goede bescherming, d.w.z. veiligheidsbril, handschoenen, masker, bedekkende kleding, aangezien het een zeer irriterend isolatiemiddel is. Als u desondanks enige irritatie voelt, spoel u dan onmiddellijk af met schoon water.

Om isolatie aan te brengen, moet u de juiste dikte kiezen en de exacte afmetingen nemen die u nodig zult hebben bij het gebruiken en snijden van de wolpanelen. Breng vervolgens uw maten over op de isolatieplaten en gebruik een wolsnijder om ze uit te snijden. Ten slotte kunt u uw panelen leggen, zonder tussenruimtes tussen twee panelen, om een goede isolatie te garanderen.

Minerale isolatie is een kwaliteitsproduct, het zorgt voor een goede akoestiek en een lange levensduur. Het staat bekend als de beste isolator voor een huis, of het nu voor muren, daken of zolders is. Het is het ideale product voor een renovatie en het blijft betaalbaar. Minerale isolatie houdt de warmte in huis zeer goed vast, en helpt dus om de kosten van uw energierekening te drukken. Bovendien voorkomt het vochtigheid op uw muren. Tenslotte heeft het een laag warmtegeleidingsvermogen, waardoor het een zeer goede thermische isolator is.

U weet nu alles over minerale isolatie, het is nu aan u om de beste keuze te maken.