Aller au contenu
micro-boerderij

Hoe maak je een microboerderij

Het creëren van een microboerderij is een intensieve permacultuurpraktijk in goed ontworpen containers en kleine stedelijke ruimtes. Microboerderijen zijn ontworpen om zeer productief, energie- en ruimtebesparend, duurzaam en betaalbaar te zijn, en worden geteeld op een gezonde, levende bodem.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een microbedrijf?

Kweek planten met behulp van 100% biologische strategieën.
Maximaliseer kleine ruimtes door gebruik te maken van de ontwerpprincipes van Permacultuur.
Biologisch keukenafval wordt gerecycled om de tuin te voeden.
Duurzame gesloten kringlopen zorgen voor het merendeel van de tuinbenodigdheden. Dit zijn onder andere mulch, zaden, nieuwe planten en voedingsstoffen voor de bodem.
Micro-tuinieren richt zich op de gezondheid van de bodem. Lokale organische stof wordt gebruikt om voedsel voor de bodem en de planten te creëren.
Microklimaatmanagement optimaliseert de voedselproductie en verlengt de oogst.
Wederzijds voordelige relaties tussen planten, insecten, vogels, microben, dieren en mensen.
Strategieën voor stedelijke permacultuur. Dit zijn onder andere polycultuur, intercropping, vaste planten en multifunctionele planten.
Regelmatige observatie. Kijk naar de kleine details in uw tuin.
Minimale investering van tijd, energie en geld terwijl uw tuin rijpt.
Efficiënt gebruik van de beschikbare middelen.
Respect voor de bodem en het plantenleven. Geef altijd meer terug aan de natuur dan je neemt.

Hoe maak je een microboerderij

Eerste stap: voedsel voor de wormen

Een van de interessante kenmerken van dit type tuin is dat er niet hoeft te worden gegraven of geploegd. Laat de grassen die in de tuin groeien maar staan waar ze staan. Vers groen materiaal zorgt voor een goede aanvoer van stikstof.

Voeg dan een emmer vol met keukensnippers en goed verteerde mest toe, wat er ook gebeurt: paard, konijn, koe, kip, enz. Als er geen mest beschikbaar is, dan zijn andere hoge stikstofvoorraden meer zoals vers gemaaid gras of gemalen koffie.

Tweede stap: mulchen

Als het rijke stikstofmengsel eenmaal op zijn plaats is, bedek het dan met meerdere lagen vochtig karton of krant. Ga je gang en laat ze eerst weken, wat zal helpen om vocht toe te voegen aan het bed, ze op hun plaats te houden en de ontbinding opnieuw op te starten. Het karton zal ook onkruid bestrijden dat uit de grond onder het tuinbed kan proberen te groeien.

Als de mulch eenmaal op zijn plaats is, voeg dan een dikke laag van maximaal vijftien centimeter mulchmateriaal toe. Stro is gemakkelijk te kopen. Dennennaalden werken, net als bladeren of hooi, hoewel deze misschien zaden hebben die zullen ontkiemen en wat extra onderhoud nodig hebben in de vorm van onkruidverdelging. Het plaatsen van de mulch diep en dicht zal helpen om het gebied vochtig te houden en het proces van het opbouwen van uw microfirmament te starten.

Stap drie: Groeiend voedsel

Uw tuin is in dit stadium klaar voor beplanting. Om ze in te zetten, maak je een ruimte vrij in de mulch naar de kartonnen doos. De holte moet eruit zien als een diep vogelnest. Vul het met kwaliteitsvolle bovengrond en plant het direct in. Als alle zaailingen (of zaden) op hun plaats zitten, geef je de tuin water en ga je er vandoor.