Aller au contenu
kalender

Hoe gebruikt u de maankalender voor uw moestuin?

Je bent een groentetuin begonnen, maar je gewassen voldoen niet aan je verwachtingen? Misschien moet je doen wat onze oudsten deden, en de maankalender volgen. Hoewel het niet wetenschappelijk erkend is, bewijst het toch elk jaar zijn waarde voor veel mensen, als we de getuigenissen moeten geloven. Als u wilt proberen een moestuin te maken door de maankalender te volgen, dan is hier wat informatie die u kan helpen bij uw aanpak.

Wat is de maankalender?

De Maankalender is een kalender die uitlegt wat u in uw moestuin moet doen in relatie tot de seizoenen, de beweging en de fasen van de maan. Er wordt gezegd dat een maand gelijk staat aan een lunatie, die 29 dagen duurt.

De maankalender is gebaseerd op de veronderstelling dat de Maan invloed heeft op planten, die voor 80% uit water bestaan, omdat is aangetoond dat de Maan invloed heeft op aardse fenomenen zoals getijden. Het is een voorouderlijke manier van tuinieren, die vanaf de 20e eeuw werd verlaten, vooral vanwege nieuwe levensstijlen en de wedloop naar productiviteit.

Waarom zou je de maankalender gebruiken?

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van de maankalender is dat als men zich aan de « regels » ervan houdt, de oogsten alleen maar beter zijn. Planten groeien beter, zien er beter uit en zijn groter. Sommige mensen zeggen zelfs dat de groenten en fruit die op deze manier geteeld worden, beter smaken! Veel tuiniers die de maankalender uitproberen door te zaaien, te snoeien, te planten of te knippen volgens de verschillende fasen van de maan, zijn verbaasd over de resultaten die ze krijgen.

Hoe gebruik je de maankalender?

De maankalender is een leidraad voor het planten, zaaien en oogsten in relatie tot de invloedrijke bewegingen en positie van de Maan. Wat zijn dan de verschillende taken die per maanfase moeten worden uitgevoerd?

Opkomende maan (opkomend)

Dit is een ideale fase voor alles wat zich bovengronds afspeelt. Dit is het moment waarop het sap van de planten opstijgt naar de takken. Dit is wanneer het sap van de planten opstijgt naar de takken, dus u doet tuinwerk zoals het zaaien, enten, schoffelen, het behandelen van ongedierte en het oogsten van de groenten waarvan de bladeren worden gegeten.

Aflopende maan

Dit is een goed moment voor alles wat onder de grond zit, want het sap keert terug naar de wortels. Het is ook de juiste timing voor het snoeien van bomen. Je doet het werk op de grond, verplanten, bemesten en planten. Dit is ook het moment om de wortelgroenten te oogsten.

Opkomende maan (nieuwe maan tot volle maan)

Deze fase is goed geschikt voor het oogsten en plukken, omdat de vruchten en bloemen veel beter houdbaar zijn. In deze periode zijn de planten veel beter bestand tegen ongedierte. Dit is het moment om over te gaan tot het oogsten van seizoensfruit en -groenten, en om de planten te beschermen tegen verschillende plagen.

Afnemende maan (van volle maan naar nieuwe maan)

In een afnemende maan is het raadzaam om bemestingsoperaties uit te voeren. Dit is een periode waarin de planten minder levendig zijn, maar de smaken en geuren vertienvoudigen.

De maanknopen

Dit zijn de vier dagen dat u geen werk in uw moestuin mag doen. Er is geen groei of vitaliteit in uw tuin. Dit zijn de dagen dat de Aarde en de Maan het dichtst bij elkaar zijn, het verste uit elkaar, en de dagen dat de elliptische baan van de Aarde rond de Zon de elliptische baan van de Maan snijdt. Het werk dat tijdens deze vier dagen wordt gedaan, zal geen goed doen.

Een kennis van de ouden om te proberen

Er zijn veel dingen die op dit moment nog niet wetenschappelijk bewezen zijn: we hebben ze gewoon nog niet ontdekt! Het kweken van uw tuin met behulp van de maankalender verplicht u tot niets. Het enige risico dat u neemt is dat uw groenten en fruit op magische wijze veel mooier en lekkerder worden!

Dus, waarom zouden we niet de wijze raad van onze oudsten opvolgen die, alle wetenschappelijke bewijzen negerend, niet slechter af waren? Probeer je moestuin te laten groeien volgens de maanstanden, je zou wel eens zeer verbaasd kunnen zijn over de resultaten!

Quitter la version mobile