Aller au contenu
kurk-korrels

Wat moet ik weten over isolatie met losse kurk?

Kurk is een boom die wordt gebruikt voor de vervaardiging van vele isolatiematerialen. Het wordt namelijk zeer gewaardeerd om zijn isolerende kwaliteiten en vooral om zijn ecologische aspect. Naast kurkpanelen of -rollen kunt u uw huis ook isoleren met losse kurk. Minder compact dan in paneel- en rolvorm, is kurkgranulaat even doeltreffend en zeer gemakkelijk in het gebruik. Als u op het punt staat uw isolatie te doen en u wilt een beslissing nemen, dan is dit wat u moet weten over het gebruik van losse kurk als isolatie en de kenmerken ervan.

Wat is losse kurk?

Er zijn verschillende soorten kurkhoudende isolatieproducten waaruit u kunt kiezen, en losse kurk is er daar één van. Losse kurk, ook wel gegranuleerde kurk genoemd, is een materiaal dat gebruikt wordt voor isolatie en gemaakt wordt van het afval van kurkbast. Dit afval wordt vervolgens verwerkt en door middel van een vergruizingsproces verkleind tot kurkkorrels of -kralen. Deze korrels worden vaak aangetroffen in zakken van enkele honderden liters. Het is dus een 100% natuurlijk en plantaardig product, aangezien er doorgaans geen extra stoffen aan worden toegevoegd. Het product bevat geen:

  • Behandelingsmiddelen;
  • Oplosmiddelen;
  • Bindende stoffen.

Sommige natuurlijke isolatieproducten bevatten extra bindmiddelen, vooral in het geval van isolatie op plantaardige basis, zoals vlasvezels. Los geëxpandeerde kurk heeft dit soort behandeling echter niet nodig en behoudt na het pletten zijn natuurlijke vorm, d.w.z. kurkkorrels van 2 mm tot 5 mm.

Wanneer moet bulkkurk worden gebruikt?

Losse kurk is een isolatieproduct dat bij diverse isolatieprojecten kan worden gebruikt. Door zijn korrelige consistentie is het een gemakkelijk te gebruiken, efficiënt en milieuvriendelijk materiaal. U kunt het kopen in zakken van enkele honderden liters. Door zijn dichtheid is het een uitstekende geluids- en warmte-isolator. U kunt pellets gebruiken voor muur- of vloerisolatie, maar ze zijn vooral populair bij bouwbedrijven voor chape- en zolderisolatie. En hier is waarom:

Isolatie zolder

Losse kurk is zeer nuttig voor isolatie van zolders en zoldervloeren. Het is inderdaad gemakkelijk te gebruiken. Terwijl voor sommige producten een specifiek materiaal nodig is om de isolatie uit te voeren, zoals een straalmachine, kan losse kurkisolatie handmatig worden uitgevoerd. Leg de korrels gewoon rechtstreeks op de vloer en egaliseer ze met een hark. Voor een optimale isolatie wordt aanbevolen een laag losse kurk van 14 cm dik aan te brengen.

Opbouw van de dekvloer

Als u een goed geïsoleerde en voldoende geventileerde dekvloer wilt, kunt u overwegen losse kurk te gebruiken. U kunt het ook toevoegen aan hydraulische kalk voor betere resultaten. U kunt ook mengen met cement en zand en nog steeds goede resultaten krijgen.

Wat zijn de voordelen van losse kurkisolatie?

Bij de keuze van een isolatieproduct is het belangrijk alle kenmerken en kwaliteiten van het materiaal te controleren om het juiste te kiezen. Zoals veel van natuurlijke kurk afgeleide producten, wordt losse kurk gebruikt voor :

Zijn thermische isolatie

Warmte-isolatie is zeer voordelig in elke woning, omdat het het comfort van de bewoners waarborgt. Het helpt ook de energiekosten te verlagen. Losse kurk heeft een goede thermische isolatie en thermische inertie, waardoor de temperatuur van de kamers het hele jaar door kan worden geregeld, zowel in de zomer als in de winter.

Zijn geluidsisolatie

Het verbeteren van de akoestiek in uw woning is belangrijk om comfort te garanderen. U kunt de muren isoleren met scheidingswanden tegen wanden met geëxpandeerde kurk. Voor een hoogwaardige akoestische isolatie is het creëren van een tegenwand gevuld met losse kurk namelijk een ideale oplossing.

Waterdicht maken

Losse kurk, zoals alle producten op basis van kurk, is door zijn dichtheid zeer waterbestendig. Het is in feite een rotvrij product dat zeer goed bestand is tegen water en zo veel watergerelateerde problemen zoals vocht en schimmel voorkomt.

Wat zijn de nadelen van losse kurkisolatie?

Het nadeel van losse kurk is de prijs. Als u goed werk wilt leveren, vooral op zolder, zult u meerdere lagen moeten aanbrengen, en dan zal de prijs van de installatie hoog zijn. De reden voor deze prijs is dat er elk jaar maar heel weinig kurk wordt geproduceerd. Dit nadeel kan uw mening beïnvloeden, maar kurk heeft eigenschappen die het tot een goed isolatieproduct maken. Lees meer over het gebruik van cellulose-isolatieplaten.