Kranen zijn een belangrijke keuze voor uw badkamer. U moet kiezen op basis van uw comfort, betrouwbaarheid en ook de prijs. Er zijn er veel, met verschillende mechanismen en opties, en natuurlijk een overvloed aan ontwerpen.
Wat zijn de criteria voor de aankoop van een bepaalde kraan? Hier zijn er een paar.
1. Onmisbare kwaliteitscriteria
Allereerst is het zeer belangrijk om een kraan te kiezen met de Franse Standaard (NF), en gedekt door een garantie. Deze variëren van 2 jaar tot 10 jaar. Afgezien daarvan zijn hier enkele technische criteria om uw keuze te sturen:
De kwaliteit van de mixer, de mixer of de kraan
Geld besparen bij het neerzetten van een hoed is geen optie. Een lekkende kraan wordt elk jaar voor tientallen euro’s voor niets uitgegeven. Als de afdichtingen, het mechanisme en de slangen betrouwbaar zijn, vermindert u het risico op lekkages in de toekomst aanzienlijk! Hier zijn enkele gemiddelden als indicatie gegeven. U ziet dat u gemakkelijk de prijs van een merkkraan overtreft.
waterlekkagekosten
De esthetiek van uw kranen
Of het nu gaat om een resoluut moderne kraan of een meer klassiek model, kraanfabrikanten innoveren zowel op het gebied van mengtechniek als op het gebied van esthetiek. Het is belangrijk om uw kraan af te stemmen op de stijl van uw badkamer of doucheruimte. Het is vooral met het bad of de douchebak, het bad of de wastafel dat u bij uw kraan moet passen.
Andere criteria voor de keuze van een kraan
Beschikbaarheid van onderdelen: Als u op een dag uw kraan moet repareren, zal dit criterium zeer nuttig lijken. Dit geldt vooral in gebieden waar het water erg hard is, dus u zult uw kraan vaker moeten repareren.
Een solide coating: Het chroom in uw kraan moet ook na enkele jaren nog goed blijven zitten.
Precisiegietstukken: dit voorkomt afzettingen die uw kraan kunnen verstoppen en zorgt voor een betere afdichting.
De afwezigheid van schadelijke materialen, zoals zware metalen (bijv. lood).
De kwaliteit van de sensor, voor thermostatische mengkranen: als de sensor verslechtert, kan de temperatuur onvoldoende zijn. Gevaar voor brandwonden of koude douches gegarandeerd!
2. Het gebruik van de kranen, mengkranen of mengkranen
We zullen niet hetzelfde type kraan hebben voor de douche, het bad en de wastafel.
De spoelbakkraan
wastafelkraanDe kraan moet qua ergonomie en hoogte compatibel zijn met de wastafel. Als het te hoog of te laag is ingesteld, zal het minder gemakkelijk te gebruiken zijn. Niets belet u echter om te kiezen voor een kraan met een hoge of lage uitloop, afhankelijk van het ontwerp dat u zoekt! U moet weten dat op dit moment hoge tuitkranen erg populair zijn en het makkelijker maken voor uw handen om ze te bereiken. Degenen met lage tuiten zijn discreet en nemen minder ruimte in beslag.
Steeds vaker worden wastafelkranen niet aan de wastafel maar aan het werkblad van hout of graniet bevestigd. Dit is vaak het geval bij wastafels zoals op de foto hiernaast. In dit geval is een mengkraan nodig omdat de mengkraan niet werkt, tenzij je een heel speciaal model kiest. De kraan moet hoog genoeg zijn om het water in de wastafel te laten stromen en toch de handen te laten doorstromen.
De diepte van de uitloop (het deel waar het water uitkomt) moet samenvallen met de afvoer.
De badkraan
Badkamerkraan Deze kraan heeft een speciaal kenmerk: hij heeft een omstel. Het is de hendel of knop die wordt gebruikt om te kiezen of het water door de douchekop of de uitloop van de kraan gaat.
De uitloop wordt gebruikt om het bad snel te vullen (in het geval van een bad) en de handdouche wordt gebruikt voor de douche.
Er zijn verschillende manieren om de tuit te bevestigen:
Wandmontage, twee gaten voor bevestiging aan de muur.
Montage op de badkuip als uw badkuipmodel daarin voorziet.
De bevestiging op de vloer, zoals op de foto, lijkt een beetje op het principe van de bevestiging van de wastafelkraan. Je hebt een passend ontwerp nodig.
Als u het direct op de badkuip wilt installeren, moet u een zuil installeren: dit is een buis die op 90° is gebogen.
De douchemengkraan
douchemengkraanHet wordt gebruikt om de douchekop van water te voorzien via een slang die de doucheslang wordt genoemd. Het kan worden bevestigd aan de muur of aan de muur, en vereist ook twee gaten. De douchekraan laat alleen de aansluiting van een handdouche toe via een doucheslang.
U heeft ook douchekolommen waarbij het kraanmechanisme, vaak een thermostatische mengkraan, in een kolom is geïntegreerd. Dit type kolom biedt de mogelijkheid om verschillende soorten jets te hebben:
de handdouche
de regen
de zijstralen
3. Het type kraan
Die kerel zal afhangen van waar je je kraan moet zetten. Als het direct op het bad of de wastafel moet worden geplaatst, moeten deze al voorgeboord zijn. U kunt ze ook op de douchewand of op de wastafel bevestigen! Dit zal een andere vaststelling vereisen. Voor wastafels heb je meestal één gat nodig, maar voor baden en douchen heb je er twee nodig.
De mengkraan
De meest klassieke van allemaal, de blender onderscheidt zich door zijn twee handvatten gewijd aan warm en koud water. Om de juiste temperatuur te verkrijgen, mengt u de twee waterinlaten: u past het koud en warm waterdebiet aan elke keer dat u het gebruikt. Het koud water handvat is te herkennen aan de blauwe stip en het warm water handvat aan de rode stip.
Het is onnauwkeurig en milieuonvriendelijk, omdat er veel water nodig is om het aan te passen aan een precieze temperatuur.
De mengkraan
De kraan heeft een enkele hendel die van links naar rechts wordt bediend om de temperatuur in te stellen en van onder naar boven om de juiste waterstroom te verkrijgen. De badkamermengkraan is praktischer omdat er maar één hand voor nodig is en hij is zuiniger door het geheugeneffect van de temperatuurselectie.
De thermostatische mengklep
Het biedt optimale precisie met betrekking tot de watertemperatuur. Ze hebben twee verschillende handgrepen, een voor de doorstroming en een voor de warmte. Het biedt veiligheid tegen het risico op brandwonden omdat de handgreep boven 38° vergrendelt. U zult tegen een knop moeten drukken als u zeer warm water wilt. Een beetje extra: het water wordt automatisch afgesloten als er een probleem wordt gedetecteerd in de koudwatertoevoer. Het is niet aan te raden als u een instant waterverwarmer heeft. Er is geen probleem met cumuluswolken. Deze kranen kunnen alleen ter hoogte van een douche of een badkuip worden geplaatst.
3. Nog enkele opties
Laagdebietkleppen of debietbegrenzers
Er zijn twee soorten debietregelkleppen:
het mengventiel met beperking: wanneer de hendel wordt geopend, is er het gevoel van een hard punt, wat de indruk geeft dat de hendel volledig open is wanneer dat niet het geval is. Dit harde punt moet dan overwonnen worden om het debiet te verhogen.
de mengkraan met ingebouwde debietbegrenzer: deze heeft een « eco »-toets die moet worden ingedrukt wanneer u het debiet wilt verhogen. Wanneer u de kraan sluit, keert hij automatisch terug naar de « waterbesparende » modus.
Met deze debietbegrenzers kunt u geld besparen door verspilling van water te voorkomen. Ze zijn ook milieuvriendelijk!
Kraantjes trekken
Dit is het mechanisme waarmee u uw gootsteen kunt afsluiten door aan een stang te trekken die zich achter de kraan bevindt. Druk gewoon op deze zelfde stang om de afvoer te openen. Dit is een zeer praktische optie.
Waterval kranen
Een mooie kleine ontwerpmogelijkheid: de tuiten van deze kranen worden verbreed en geopend, wat een opmerkelijk waterval effect geeft. Geweldig voor een wastafel of badkuip.
Het infraroodsysteem
Sommige kranen hebben een infraroodsensor die de handen van de gebruiker detecteert en het water automatisch opent.
Het antikalksysteem
Het is een systeem dat automatisch wordt gevonden op thermostatische mengkranen. Een ring maakt het mogelijk om de watertemperatuur te vergrendelen (meestal 38°).
Antikalksysteem; beperking van de warmwateropening dankzij een ring.
De rol van een schuimaar
Het is een stuk dat je op het uiteinde van het mondstuk schroeft. Deze kleine zeef wordt gebruikt om het water te beluchten en ongewenste spatten te voorkomen. Het filtert de stroom en bespaart geld.
4. Kraanmonteurs
Er zijn twee hoofdmechanismen in kranen.
De schotelkop
Het werkt door het comprimeren van een rubberen afdichting op de watertoevoer. Het is een nogal onstabiel systeem wat betreft de watertemperatuur. De verbinding breidt zich uit met de temperatuur en creëert een stroming die gemakkelijk kan variëren. Ze zijn over het algemeen te vinden op instapmixers.
Dit type mechanisme vereist een zekere mate van onderhoud: de verbindingen moeten regelmatig worden vervangen, omdat ze onder druk staan, hun flexibiliteit verliezen en uiteindelijk gaan lekken. De kalk kan ook de hele klep, inclusief de kop, verstoppen.
Keramische patronen
De keramische cartouche, die op kwaliteitsmixers en -kranen te vinden is, is veel minder onderhevig aan slijtage. Toch moet het aan het einde van zijn leven volledig worden vervangen. Het is niet aan te raden om dit systeem te gebruiken als u een tamelijk oud sanitairsysteem heeft. Het is zeer gevoelig voor onzuiverheden!
Het is het meest moderne mechanisme: sommige hebben een ingebouwde debietbegrenzer, andere beperken het gebruik van warm water door automatisch over te schakelen op koud water tussen de toepassingen, en weer andere hebben een ingebouwde schuimer.
Zelfs als het mechanisme nieuwer is dan de klepelkoppen, pas op! Een kwaliteitscartridge heeft de voorkeur: beter bestand, flexibeler bij het optillen van de hendel, preciezer in de temperatuurinstelling, minder lawaai en meer weerstand tegen kalkaanslag. Wees niet tevreden met de eerste prijs, die u misschien snel moet vervangen.
5. Kraanbereiken
In het tijdperk van het internet is het heel goed mogelijk om high-end kranen te bestellen zonder de bank te breken. Maar is het de moeite waard om meer te betalen? Wat zouden de voordelen zijn?
Het antwoord in een notendop: kwaliteit. Omdat de kwaliteit van het eindproduct, de garantie, de after-sales service en de beschikbaarheid van onderdelen (voor het geval dat) veel beter zijn dan bij laaggeprijsde kranen.
Ze hebben vaak opties zoals waterbesparing, temperatuurbegrenzing, elektronische opties… En het ontwerp heeft er niets mee te maken.
Zo biedt Hansgrohe bijvoorbeeld de optie ComfortZone aan. Dit betekent dat er veel meer ruimte is tussen de uitloop en de wastafel. U kunt uw kraan personaliseren door de hoogte en lengte van de tuit te kiezen.
Alle prijzen zijn beschikbaar, maar het is duidelijk dat de top van het assortiment gerechtvaardigd is, zowel wat betreft de gebruikte materialen als de afwerking. Dit heeft een directe invloed op de levensduur, het gebruiksgemak en de garantie.
Conclusie
Door de zorgvuldige keuze van uw kraan en de kwaliteit ervan kunt u in alle rust en stilte van uw badkamer genieten!