Minerale wol wordt vrij algemeen gebruikt als isolatiemateriaal, hoewel er verschillende soorten isolatie zijn, natuurlijke isolatie, synthetische isolatie, evenals minerale isolatie, als u besluit en van plan bent uw huis te renoveren, of als u een nieuw huis wilt bouwen, zult u waarschijnlijk enige thermische isolatie nodig hebben.
Welke soorten minerale wol zijn er?
Er zijn twee soorten minerale wol, enerzijds steenwol en anderzijds glaswol. Glaswol is vooral bekend om zijn akoestische en thermische voordelen. Dit product is een isolator die bekend staat om zijn isolerende kwaliteit. Het is een materiaal met een zeer goede weerstand op lange termijn.
Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?
Steenwol is dichter dan glaswol, en biedt dus een betere thermische isolatie in de zomer. Steenwol beschermt beter tegen de warmte en is dus ideaal voor het isoleren van zolderruimtes. Glaswol is echter betaalbaarder en is bijzonder geschikt om muren van buitenaf te isoleren. Deze wol is ook gemakkelijker aan te brengen, dankzij de andere verpakking, hij wordt rechtstreeks op de muur aangebracht. Steenwol is echter geschikt voor het isoleren van lage vloeren en verdiepingen, wat niet het geval is voor glaswol. Beide wolsoorten zijn rotvrij en worden dus niet door vocht aangetast. Als ze nat worden, krijgen ze hun isolerend vermogen terug zodra ze zijn opgedroogd.
Glaswol is verkrijgbaar in verschillende diktes, het isolerend vermogen hangt af van de thermische weerstand. Glaswol heeft een lange levensduur en deze lange levensduur maakt het tot een zeer betaalbaar isolatiemateriaal. Glaswol is ook zeer brandbestendig, in geval van brand zal de vezel niet ontbranden.
Afhankelijk van uw budget, maar ook van het te isoleren gebouw. U kunt zowel glaswol als steenwol kiezen. Ze hebben allebei dezelfde voordelen. Met beide soorten isolatie krijgt u isolatie van hoge kwaliteit.
Wat is minerale wol?
Minerale wol bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas (glaswol) of gesmolten steen (steenwol). De draden worden op een specifieke manier samengevoegd om een wollige structuur te creëren. De wol wordt vervolgens samengeperst tot matten of panelen die dan als isolatiemateriaal worden gebruikt. Losse wol kan ook worden verkregen, maar deze wordt hoofdzakelijk gebruikt om in spouwmuren te blazen. Minerale wol wordt vervaardigd uit natuurlijk beschikbare minerale grondstoffen zoals kalksteen, zand en soda.
De verschillende toepassingen van minerale wol?
Minerale wol is een veelzijdig materiaal. Het kan worden gebruikt voor diverse renovatiewerkzaamheden. Het kan worden gebruikt voor muurisolatie (houtskeletbouw), spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie, thermische en akoestische isolatie van een kamer, zolderisolatie van een huis en tenslotte dakisolatie.
In dit artikel zullen wij de isolerende eigenschappen van minerale wol bespreken, uitleggen hoe men er goed gebruik van kan maken en vooral de voor- en nadelen van dit materiaal uiteenzetten.
Waarom minerale wol gebruiken als isolatie?
Minerale wol is een materiaal dat tegenwoordig op grote schaal voor isolatie wordt gebruikt. Het bestaat uit glaswolgarens of soms uit steenwolgarens, die worden samengevoegd tot een wollige structuur, die vervolgens wordt gebruikt als samengeperste isolatie in matrassen of bouwpanelen.
Minerale wol is vrij populair om zijn unieke eigenschappen en voordelen, die het tot een uitstekend materiaal maken, en het staat bekend om zijn niet-ontvlambare textuur, uitstekende thermische isolatiecapaciteit en geluidsisolatie.
Het is ook betaalbaar, waardoor het een materiaal bij uitstek is.
Wij zullen u de voor- en nadelen van dit materiaal, dat vrij populair is, nader uiteenzetten, maar er wordt met nadruk op gewezen dat er meer voordelen dan nadelen aan verbonden zijn!
Wat zijn de voor- en nadelen van minerale wol?
Bovendien is minerale wol een niet-warmtegeleidend materiaal, zodat de wol in geval van brand geen giftige gassen of vuur afgeeft, het is niet brandbaar, en het is om deze goede reden dat minerale wol vaak wordt toegepast in brandwerende scheidingswanden, wanden en deuren.
Een ander voordeel is, zoals eerder vermeld, dat minerale wol een uitstekende geluidsisolator is, en steenwolmatten worden vaak in plafonds of muren geplaatst om geluidsoverlast te voorkomen, en het kan zelfs in de vloer of op zolders worden geplaatst.
De enige nadelen zijn de irritatie die wol kan veroorzaken, bij sommige mensen kan het jeuk of allergieën veroorzaken die tot complicaties kunnen leiden, wij raden u aan handschoenen en een stofmasker te dragen.
Een tweede nadeel is dat minerale wol een veel geringere warmteopslag heeft dan andere natuurlijke isolatoren zoals schapenwol of papiervlokken.
Wat is de prijs van minerale wol?
Allereerst is het belangrijk te weten dat er twee indicatoren zijn voor het isolatieniveau: het HR++ label betekent dat het isolatieniveau uitstekend is, terwijl het HR+ label staat voor een « correct » isolatieniveau, met andere woorden, een goed niveau.
De prijs van wol ligt tussen 15 en 30 euro per vierkante meter.
De prijs kan afhangen van het soort wol en de toepassing ervan, maar u kunt een isolatiespecialist om een prijsopgave vragen voor uw werkzaamheden.
Om samen te vatten:
- Wol is een uitstekend en veel gebruikt isolatiemateriaal;
- Minerale wol heeft twee isolatieniveaus, HR++ en HR+;
- Bovendien is het een uitstekende geluidsisolator.
Minerale wol kan u een ideaal energiecomfort bieden omdat het, zoals hierboven vermeld, zeer goede thermische en akoestische isolerende eigenschappen heeft.
Wij hopen dat u van dit artikel hebt genoten en iets meer over minerale wol te weten bent gekomen.