Aller au contenu
hennepplant

Alles over isolatie met hennepwol

Isolatie is een belangrijke stap die bij de bouw van een huis niet licht mag worden opgevat. Op lange termijn zal isolatie u geld besparen op de energiekosten en uw huis beschermen tegen de weersomstandigheden. Tegenwoordig kunt u kiezen tussen verschillende isolatieproducten. Veel mensen kiezen voor plantaardige materialen omwille van hun efficiëntie en ecologisch aspect. Hennepwol is een van de meest populaire isolatiematerialen vanwege de vele voordelen. Hier is alles wat u moet weten over dit isolatiemateriaal.

Wat is hennepwol?

Hennepwol is een plantaardig isolatiemateriaal. Wol wordt gewonnen uit de hennepplant en wordt, in tegenstelling tot andere plantaardige isolatiematerialen, uitsluitend gemaakt van de vezels van de plant. Aan sommige materialen, zoals vlasvezel, moeten namelijk andere vezels, zoals polyester, worden toegevoegd om een isolerend matje te vormen. Hennepwol heeft echter geen extra vezels nodig en is 100% natuurlijk en plantaardig, waardoor het een milieuvriendelijk materiaal is, net als houtvezel. Bovendien behoeft de hennepplant geen behandeling en groeit hij snel, zodat de bodem niet wordt overbelast en het een ecologisch en goedkoop isolatieproduct is.

Welk type hennepwol isolatie moet ik kiezen?

Zoals bij de meeste isolatiematerialen, zijn er twee soorten isolatiemateriaal van hennepwol waaruit u kunt kiezen: rollen en platen. Beide producten kunnen overal in huis worden aangebracht en kunnen worden gebruikt voor:

  • Muurisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Zolderisolatie.

Er is dus geen verschil in de plaats van de isolatie, maar wel in de vorm van het materiaal en de plaatsing van de isolatie. Het is aan u om het soort hennepwol te kiezen dat bij u past.

Hennep wol rollen

Het zijn gemakkelijk te gebruiken rollen die kunnen worden gebruikt voor alle soorten isolatie, zowel thermisch als akoestisch. U vindt doeltreffende rollen die geschikt zijn voor elke ruimte, met een verscheidenheid aan rollen die in dikte variëren van 3 cm tot 8 cm.

Hennepwollen panelen

Dit zijn harde panelen die verkrijgbaar zijn in verschillende afmetingen, gaande van 3 cm tot 19 cm, waarbij de dikte varieert naargelang van de isolatie die u wilt aanbrengen. Sommige panelen van hennepwol zijn behandeld met polyester om hun prestaties te optimaliseren. Henneppanelen hebben een stijve structuur die een zeker comfort tijdens de installatie mogelijk maakt en koudebruggen vermijdt. Voor panelen van hennepwol met standaardafmetingen (120 cm x 60 cm x 100 mm) zal de prijs 15 tot 20 €/m² bedragen. Cellulose panelen zijn ook verkrijgbaar.

Losse hennep wol

Dit type isolatie wordt iets minder vaak gebruikt, omdat het een gericht materiaal is. Losse hennepwol is eigenlijk nuttig voor de ecologische isolatie van muren, kleine ruimten of minder toegankelijke ruimten zoals zolders of de spanten van een huis. Losse hennepwol kan worden gemengd met kalk.

Wat zijn de voordelen van hennepwol isolatie?

Naast het ecologische aspect, dat veel huiseigenaren en bouwers ertoe brengt voor hennepwol te kiezen, is dit isolatiemateriaal zeer voordelig voor binnenisolatie. Het zorgt voor een doeltreffende isolatie met vele kwaliteiten:

  • Het is een materiaal dat de longen en de huid niet irriteert en dus zorgt voor comfort tijdens de installatie;
  • Het is een materiaal met een samenstelling die niet schadelijk is voor de gezondheid;
  • Het is een materiaal dat bestand is tegen schimmel- en bacterieproblemen;
  • Het is een materiaal dat geen ongedierte of knaagdieren aantrekt;
  • Het is een reukloos materiaal;
  • Het is een zeer goede isolator: thermisch en akoestisch;
  • Het is een resistent materiaal met een goede levensduur.

Hennepwol is een product dat de vochtigheidsgraad van een ruimte regelt, omdat het de waterdamp die het omgeeft, recupereert en herverdeelt. Ondanks zijn weerstand tegen schimmelvorming wordt hennepwol echter niet aanbevolen voor kamers met een hoog vochtgehalte. Het is niet goed bestand tegen water en vocht, wat de isolatieprestaties kan beïnvloeden.

Quitter la version mobile