Aller au contenu
ketels

Voor- en nadelen van hybride verwarmingsoplossingen

Sinds 2013 zijn huishoudens verplicht om een verwarmingstoestel te hebben dat voldoet aan de RT 2012. RT staat voor thermische regulatie. Dit heeft velen van hen naar hybride verwarming geleid. warmte-pompketel Dit is een efficiënt alternatief voor verwarming tegen lage kosten en met een laag energieverbruik. De voordelen zijn talrijk, zowel voor de gebruiker als voor het milieu. Er zijn echter nadelen die twijfels oproepen bij de gebruikers.

De belangrijkste voordelen van een hybride-ketel

Voldoen aan de huidige RT 2012-norm

De hybride ketel biedt prestaties en werking die voldoen aan de nieuwe thermische voorschriften. Naast een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik, werkt dit toestel ook op hernieuwbare energie. Het voldoet dus aan een van de strengste eisen van de RT 2012-norm.

Hybride oplossingen combineren een gascondensatieketel met EMS-regeling en een lucht/water-warmtepomp met een nominaal vermogen van 7 kW op basis van splittechniek.

Dubbel energiesysteem

Hybride technologie maakt gebruik van twee energiebronnen, waardoor de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het schakelen tussen de twee technieken biedt te allen tijde flexibiliteit bij het verwarmen. Ongeacht het weer wordt het interieur van het energiezuinige huis altijd op de juiste temperatuur gebracht.

Economisch in vergelijking met een conventionele gas- of condensatieketel

De combinatie van de gasgestookte elektrische warmtepomp maakt een energiebesparing van 10 tot 40% mogelijk. In termen van kosten kan dit lage verbruik in een jaar tijd aanzienlijk zijn.

Overvloedige energie van de warmtepomp

De warmtepomp is een verwarmingstoestel dat calorieën uit de buitenlucht vangt en deze via uitstoters in huis in warmte omzet. In die zin is de energiebron hernieuwbaar, behalve in de winter, wanneer deze onvoldoende wordt, waardoor de condensatieketel wordt gestart.

Uitstekende prijs/prestatieverhouding

De aangeboden startprijzen voor hybride ketels liggen tussen de 3500 en 4500 €, de installatie is inbegrepen, afhankelijk van het merk en model. De prestaties zijn ook in overeenstemming met de normen en voldoen aan de eisen van de warmteregeling – RT 2012. Voor het ontwerpen van woningen volgens deze regeling bieden deze kachels goede oplossingen.

Eenvoudige installatie van de warmtepomp

De warmtepomp en de gasgestookte condensatieketel zijn twee huishoudelijke verwarmingstechnologieën die professionele installateurs al kennen. Deze laatste hebben geen specifieke opleiding nodig om de installatie van een hybride ketel onder de knie te krijgen.

Respect voor het milieu

Kiezen voor hybride technologie is ook een lifestyle keuze. U kiest voor een verwarmingssysteem dat fossiele brandstoffen en schone energie op een voordelige manier combineert. U levert uw bijdrage aan het respecteren van de planeet.

Nadelen van het gebruik van een hybride-ketel

Ingewikkelde onderhoudsprocedures

Een toestel dat twee verwarmingstechnieken combineert moet zeer compact zijn om alleen de ruimte van de oude ketel in beslag te nemen. Voor onderhoudsdoeleinden kan de toegang tot bepaalde onderdelen van het apparaat echter zeer moeilijk zijn.

Hoger onderhoudscontract

Aangezien een hybride ketel een combinatie is van twee zeer verschillende technologieën, kan het onderhoud duurder zijn. Op het moment van aankoop is het contract dus duurder dan een conventionele ketel.

Evolutie van de energiezuinige markt

Om te voldoen aan de normen voor warmteregulering (binnenkort RT 2020) ontwikkelt de markt voor verwarmingssystemen zich in de richting van nieuwe energiezuinige alternatieven.

Conclusie

Kortom, de hybride-ketel heeft veel meer voordelen dan nadelen. Het is een goede oplossing om goed te verwarmen, zelfs in zeer strenge winters. De condensatietechniek, waarbij gas als primaire brandstof wordt gebruikt, levert het vermogen dat nodig is om een huis te verwarmen wanneer de warmtepomp minder efficiënt wordt. Als de temperatuur zacht genoeg is, neemt de warmtepomp het over. Er is dus sprake van een beredeneerde werking van het systeem.