Aller au contenu
huisplan

Huisplan: alle vragen die je jezelf stelt

Een van de grootste projecten van je leven gaat uitkomen: de bouw van je huis! Om dit project zo goed mogelijk te laten uitkomen, heb je een huisplattegrond nodig. Dit moet op de meest serieuze manier gebeuren en zal u onder andere in staat stellen om een visueel idee te krijgen van uw volgende woning. In dit artikel geven we antwoord op de vele vragen die u heeft over het huisplan.

Wat is een huisplan?

Een eenvoudige definitie

De plattegrond is een tekening op schaal, waardoor u van bovenaf kunt zien wat de relatie is tussen ruimtes, kamers en fysieke kenmerken van uw toekomstige woning. Met behulp van een plan kun je beter zien hoe mensen zich door de ruimte bewegen en inschatten of deze geschikt is voor het doel. Een plan is het uitgangspunt voor het creëren van een ruimte die is aangepast aan de verschillende gebruikers en voldoet aan hun eisen.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Het opstellen van een plan wordt vaak ten onrechte als onnodig beschouwd en is zonder plan een goede bron van potentiële besparingen. Het is echter om verschillende redenen zeer belangrijk. Het geeft u bijvoorbeeld een overzicht van het huis en stelt u in staat om de logica ervan te controleren.

Hiermee kunt u eventuele problemen oplossen en de nodige wijzigingen aanbrengen voordat u verder gaat met de volgende fasen van de planning en de bouw. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij het bouwen van een huis:

elektrisch netwerk,
bouwstandaarden,
ventilatie,
leidingen,
en dergelijke

De kaart geeft u een duidelijk beeld van waar elk van deze elementen zich bevindt. Alleen al het vergeten van een raam door het ontbreken van een plan kan later ernstig zijn: beter te wissen en opnieuw te tekenen dan een muur te breken!

Wie kan een huisplan maken?

Afhankelijk van uw wensen en uw budget zijn er verschillende oplossingen voor u beschikbaar. U heeft de mogelijkheid om uw plan te laten maken door een projectmanager, een bouwer van individuele woningen of een architect.

1) De bouwer van een vrijstaand huis

Door deze professional te doorlopen, combineert u veiligheid en eenvoud, want hij zorgt voor alles! Inderdaad, de woningbouwer zal niet alleen uw plan uitvoeren, maar ook de administratieve en technische kant van het project voor zijn rekening nemen. Het contract dat u aan hem bindt, is zeer gereglementeerd en verzekert u van het respecteren van de termijnen, een definitieve prijs, een garantie van tien jaar, enz. De keuze van de plannen kan echter beperkt zijn.

2) De architect

Met een architect is het huis van je dromen van jou! Je kiest de materialen, de apparatuur, de ruimtes die je wilt, dan volgt de architect je instructies op en maakt de tekeningen. Het enige nadeel is dat hij de administratieve en technische kant niet beheerst. Aan de andere kant zal uw huis origineel zijn en gebouwd worden volgens uw idee.

3) De projectmanager

De projectmanager biedt u dezelfde vrijheid van meningsuiting als de architect. Het verschil wordt gemaakt door in de voorgestelde plannen meer nadruk te leggen op de technische aspecten dan op de verbeelding. U zult in staat zijn om gepersonaliseerde plannen te maken en de bouwuitrusting en -materialen te kiezen die u wenst.

U kunt ook uw eigen huisplan maken: dit is wat we in de volgende paragraaf bespreken.

Hoe maak je zelf een huisplan?

U hebt twee keuzes om dit te bereiken: de papieren versie of de 3D-versie.

Het maken van uw plan op papier

huisplanVoordat je de eerste lijnen gaat tekenen, moet je project geformatteerd worden. Het eerste wat je moet doen is je programma definiëren, de vragen die je jezelf moet stellen zijn de volgende:

Welke stijl van huis wil je?
Een verdieping of een bungalow?
Aparte garage of niet?
Staat je huis op een kelder?
Hoeveel woonruimte zal het hebben, hoeveel kamers en hoeveel vierkante meter?
..

Je moet nadenken over je verwachtingen en je leefgewoonten. Als u bijvoorbeeld vanuit huis werkt, plaats dan uw kantoor op een rustige locatie. Denk op basis van uw huidige woning na over de aspecten die u wilt behouden, en die u niet wilt reproduceren… U moet ook rekening houden met alle beperkingen die verband houden met de omgeving.

Vervolgens kunt u overgaan tot het opstellen van de plannen: locatie-, sectie-, grond- en gevelplannen, die allemaal nodig zijn voor het verkrijgen van een bouwvergunning. Uw plannen moeten op schaal worden gemaakt: over het algemeen staat 1 cm voor 1 m op het perceel.

In het volume dat uw toekomstige woning vertegenwoordigt, plaatst u de verschillende kamers waar u ze wilt hebben. De gangen komen op natuurlijke wijze tevoorschijn: zorg ervoor dat ze minstens 0,90 m breed zijn. Nadat u uw plan hebt gemaakt, aarzel dan niet om het te laten controleren door een professional, want een klein foutje kan grote gevolgen hebben.

Het maken van uw plan met software

Met behulp van specifieke software voor woningplattegronden (vaak gratis) is het voor u eenvoudig om uw plan te realiseren en uw huis in 3D te visualiseren. U zult in staat zijn om 2D-tekeningen te maken van de zijkanten van uw huis, maar ook om uw interieur te schikken en te decoreren zoals u het zich voorstelt. Alles is mogelijk: het plaatsen van uw meubilair, het aanpassen van de dikte van de muren, enz.

De schaal van een woningplattegrond

In het algemeen is dit 1/100 of 1/200, wat simpelweg betekent dat 1 cm op papier gelijk is aan 1 m in werkelijkheid. Grotere schalen komen overeen met kleinere tekeningen en zullen daarom ingewikkelder te maken zijn. Wij raden daarom de 1/100-schaal aan als uitgangspunt.

Het belang van de woningplattegronden

We hebben nu de meest gestelde vragen met betrekking tot de realisatie van een woningplattegrond beantwoord. We hopen dat deze kleine gids u de antwoorden heeft gegeven die u nodig had. Houd er in ieder geval rekening mee dat een woningplattegrond niet echt een optie is, want zonder dat stelt u zich bloot aan grote fouten, die u veel kunnen kosten om te corrigeren!

Quitter la version mobile