Aller au contenu
tuinbouwer-worden

Hoe tuinbouwer worden?

Het beroep van tuinbouwer, gekoppeld aan het milieu, bestrijkt verschillende gebieden. Het omvat een grote economische sector die de productie van groenten, fruit, bloemen, kassen en sierbomen omvat. Tuinbouwers kunnen zich specialiseren in één vakgebied of hun werkterrein uitbreiden met meerdere vakgebieden.

Wat is een tuinbouwer?

Tuinbouwers zijn professionals die wetenschappelijke kennis toepassen op de teelt en vermeerdering van planten.

Het werk van een tuinbouwer

De meeste mensen gaan er terecht van uit dat tuinbouwers in tuincentra werken, maar het veld is eigenlijk vrij groot. Sommige mogelijke carrièrepaden zijn gericht op het milieu en richten zich op aspecten zoals de vermindering van waterverspilling of chemische-vrije ongediertebestrijding, maar andere richten zich op de landschapsarchitectuur en de respectvolle duurzaamheid van de openbare ruimte.

De taken van de tuinbouwer zijn talrijk:

Als een wetenschapper doet hij onderzoek en experimenten om zijn kennis van de plantenwereld te verdiepen.
Hij kweekt planten en verzorgt ze dagelijks. Hij geeft ze water, snoeit ze, snijdt ze, onkruid, bereidt de grond voor, verpot ze, zaait ze en behandelt ze tegen ziekten. Zijn activiteit pieken tijdens de bloei- en oogstperiode. Daarom hoeft hij de uren niet te tellen.
Hij moet ook over de commerciële vezel beschikken om zijn productie rechtstreeks of per postorder te verkopen. In dit geval moet hij de problemen van de verpakking en de logistiek onder de knie krijgen.
De tuinbouwer heeft als professional een rol in het adviseren van zijn klanten over de keuze van de planten en het onderhoud ervan.
Hij kan rechtstreeks met zijn klanten of in samenwerking met een hovenier een tuin of groenvoorziening aanleggen.
Lokale overheden kunnen ook een beroep op hem doen voor stedelijke ontwikkeling (vergroening van rotondes of incidentele bloei voor evenementen).

De missies van de tuinbouwerdevenir-horticulteur

Als plantenspecialist kan de tuinbouwer een kweker, hovenier, boomkweker of bloemist zijn. Tuinbouwers passen hun kennis toe op fruit, groenten en andere planten om hun groei te maximaliseren en hun gezondheid te behouden. Sommige ontwerpen commerciële landschappen of beheren sport- en golfbanen. Sommige tuinders zijn zelfstandige ondernemers die hun eigen kwekerijen, kassen, hoveniersbedrijven en teeltbedrijven exploiteren. Dit beroep is voor natuurliefhebbers die graag buitenshuis werken.

Kwaliteiten van een goede tuinbouwer

De tuinbouw is een gevarieerd en veeleisend beroep dat in alle weersomstandigheden, zowel in de regen als in de brandende zon of in de warme en vochtige atmosfeer van kassen kan worden uitgeoefend. De tuinbouwer moet dus vele kwaliteiten bezitten, waaronder :

Geduld: hij moet enkele maanden wachten om de resultaten van zijn werk te zien.
Fysieke weerstand stelt hem in staat zich aan te passen aan verschillende klimatologische omstandigheden en zeer lange dagen op bepaalde momenten van het jaar.
De precisie in de gebaren (voor het snijden bijvoorbeeld).
De aantrekkingskracht voor de wetenschap om het leven te begrijpen.
Het gevoel van observatie dat leidt tot begrip en ontdekking.
De bereidheid om te leren, om zichzelf te ondervragen, om te leren over nieuwe technologieën.
Veelzijdigheid: de tuinbouwer moet meerdere snaren aan zijn boog hebben (produceren, adviseren, beheren, verkopen).
Het gevoel van relaties: een goede communicator zijn om zijn passie en kennis over te brengen, maar ook om zijn bedrijf te verkopen en te bestendigen.

De wetenschappelijke en professionele kennis van de tuinbouwer is essentieel om zijn klanten te kunnen adviseren. Maar het hebben van een artistiek tintje is een zeer gewaardeerde en nuttige aanwinst. Het stelt de tuinbouwer in staat zich te onderscheiden van zijn concurrenten en maakt het verschil in de ogen van zijn klanten.

Hoe wordt u tuinbouwer?

De vraag naar tuinbouwers neemt door de verstedelijking en duurzaamheidstrends voortdurend toe. De typische tuinbouwer werkt in de open lucht in een kwekerij, tuincentrum of landschapsarchitectuur. Tuinbouwers kunnen worden blootgesteld aan geuren en contact met chemicaliën en meststoffen, ook al gaat de trend in de richting van natuurlijke producten. Ze kunnen ook worden blootgesteld aan planten-, pollen- en chemische allergenen.

De toekomstige tuinbouwer heeft een keuze aan opleidingen. Hij of zij kan een CAP (beroepsopleidingscertificaat) in de landbouw nemen aan het einde van de derde. Deze opleiding is bedoeld voor jonge studenten die snel aan het werk willen gaan.

Voor wie verder wil gaan, wordt een professioneel baccalaureaat in de tuinbouwproductie of een professioneel baccalaureaat in tuinbouwproducten aangeboden. De cursus is 3 jaar na de CAP.

Er is ook een technologisch baccalaureaat in de landbouwkunde en de biowetenschappen en -technologie.

Op het BAC+2-niveau kunnen de leerlingen ten slotte kiezen tussen twee BTS:

BTS-tuinbouw (productie, oogst, distributie, verkoop, bedrijfsleiding).
BTS Agronomy plant productie (opleiding in agronomische banen in het algemeen) die eigenlijk vier in aantal zijn.

Sommige ingenieursscholen maken ook de weg vrij voor de tuinbouw.

Het is ook mogelijk om te trainen met de Compagnons du Devoir, die verschillende patenten en een Certificaat van Specialisatie in Sierboombeheer aanbieden. De Compagnons du devoir, waarvan de opleiding vergezeld gaat van een Tour de France, zorgen voor een gerenommeerde opleiding op basis van de kwaliteit van het werk. Ze verwelkomen jongeren vanaf 15 jaar of na het baccalaureaat.

Tuinbouw wordt terecht beschouwd als een kunst, maar kan ook worden onderwezen in particuliere scholen die gespecialiseerd zijn in plantkunde, landschapsarchitectuur of tuinontwerp.

De AFPA, een opleidingscentrum voor volwassenen, geeft een certificaat uit als tuinbouwer in de sierteelt. De opleiding duurt 32 weken, waarvan 7 weken voor een stage in een bedrijf.

Houders van een professioneel baccalaureaat kunnen een bedrijf leiden nadat ze hun vaardigheden op het terrein hebben aangetoond.

De mogelijkheden voor afgestudeerden van een BTS Agronomie bieden interessante en gevarieerde perspectieven. Zij kunnen managers worden van een tuinbouwbedrijf, adviseurs van technische instituten of Kamers van Koophandel. Ze kunnen ook in de farmaceutische industrie of de detailhandel gaan. Onderzoeksliefhebbers zullen zich wenden tot het beroep van laboratoriumtechnicus, tenzij ze een scherp gevoel voor interpersoonlijke vaardigheden hebben, in welk geval het commerciële beroep zich voor hen openstelt.

Carrière in de tuinbouw

Tuinbouwers die gespecialiseerd zijn in stedelijke bosbouw of ecologische duurzaamheid creëren landschappen die standaard ecosysteemfuncties bieden, zoals het verminderen van erosie, het stabiliseren van hellingen, het verbeteren van de lucht- en waterkwaliteit en het verminderen van het energieverbruik in gebouwen. Deze tuinders ontwerpen parken, commerciële panden of botanische tuinen. Tuinbouwers die gespecialiseerd zijn in ecologische en duurzame productie adviseren bedrijven die landbouwproducten produceren, zoals boomgaarden, wijngaarden en kerstboomboerderijen.