Aller au contenu
herfst-groenten

Hoe combineer je groenten?

De gemengde groenteteelt is een voorbeeld van permacultuur. Het woord betekent dat er veel verschillende soorten planten bij elkaar worden gekweekt. De teeltmix in een permacultuur kan bestaan uit groenten, kruiden, bloemen en zelfs fruit. Mensen gebruiken deze aanpak al honderden jaren over de hele wereld, vaak met groot succes.

Voordelen van gemengde groenteteelt

Beter gebruik van de ruimte: Er wordt veel voedsel geproduceerd en veel soorten groenten kunnen over een langere periode in dezelfde ruimte worden verbouwd.
Minder plagen en ziekten: De verschillende kleuren, vormen, texturen en geuren van de bladeren verwarren plagen en ziekten die niet zo gemakkelijk van de ene op de andere plant kunnen worden overgedragen.
Minder wieden: Er is geen ruimte en geen licht op de grond, dus onkruid kan niet ontkiemen.
Minder water geven: Meer bodembedekking betekent minder verdamping.

Dus hoe werkt het?

Als je een eigen methode hebt om groenten te verbouwen, stop dan niet ineens om gemengde landbouw te proberen. Probeer het eerst in een kleine ruimte en kijk hoe het werkt. Als het goed werkt, kunt u het areaal vergroten of u kunt meer tijd besteden aan het aanpassen van uw methoden en uw mix van planten.

Voorbereiding van de bodem

Bereid de grond voor zoals je een normale moestuin zou doen. Hoe vruchtbaarder de bodem, hoe minder voorbereiding nodig is. Voeg compost toe (bij voorkeur in de late herfst) en hark de grond in het voorjaar. Op zeer zure grond kunt u ook kalk toevoegen. Het is goed voor de bodem om er niet op te lopen. Als de breedte minder dan 1,5 m is, kan het centrum worden bereikt zonder op de grond te lopen.

Aanplanting

De beste tijd om uw gemengde teelt te planten is als de vorst voorbij is, rond half mei. Sommige groenten zoals knoflook en uien kunnen in de late herfst of het vroege voorjaar worden geplant. Het is het beste om alle andere zaailingen te planten na het koude seizoen. Zorg ervoor dat u ze een paar dagen voor het planten verhardt. Als u in een kas plant, kunt u het groeiseizoen verlengen door eerder te beginnen en later te oogsten.

Plant in vruchtbare grond sterke, gezonde zaailingen van kool, bonen, enz. op normale afstand van elkaar. Uien en knoflookbollen kunnen op 10 tot 15 cm afstand van elkaar langs de bedden worden geplant, sommige verspreid over het hele oppervlak.

Zaaizaad

Plant tegelijk met je zaailingen alle gewassen die je van plan bent uit zaad te telen.

Grote zaden eerst: erwten en bonen op hun gebruikelijke afstand geplant.
Medium zaden: Bieten, spinazie, radijsjes verspreid of geplant in klompjes. U kunt hetzelfde doen met wortelen en andere wortelgewassen.
Kleine zaden: Zaai sla, ui, wortel, koriander, etc., elk afzonderlijk en in een dunne laag op de grond.
Bodembedekking: Zaai mosterd of boekweit (minstens twee verschillende families) aan het einde.