Aller au contenu
nieuwe-energie

Welke hernieuwbare energieën voor uw huis?

In een tijd waarin fossiele energie, onze oude metgezel, in het beklaagdenbankje zit voor zijn deel van de verantwoordelijkheid voor de aantasting van het milieu, is hernieuwbare energie nu aan het racen in de mogelijkheden die ons ter beschikking staan.

Wie droomt er niet van om te stoppen met het monitoren van de olieprijs om zijn tanks te vullen? Wie wil de energierekeningen blijven betalen die 20 tot 50% duurder zijn? Wie wil niet bijdragen aan de vermindering van het broeikaseffect door de uitstoot met 600 tot 20 gram CO2 per kWh te verminderen?

Het zou mogelijk zijn om lang door te gaan met deze lijst van vragen, maar is het echt nuttig? De antwoorden liggen voor de hand. Laten we eens kijken naar deze nieuwe mogelijkheden.

Zonne-energie

Zeer interessant als uw woning profiteert van goede zonneschijn, het stelt u in staat om elektriciteit te leveren dankzij fotovoltaïsche panelen of warm water dankzij thermische zonnepanelen.

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonne-energie is een technologie die elektriciteit produceert uit zonlicht.

zonnepanelenIn een fotovoltaïsche cel maakt het zonlicht elektronen los van hun gastheer-siliciumatomen. Kleine pakketjes lichtenergie, die fotonen worden genoemd, worden door de elektronen opgevangen en brengen genoeg energie over om het elektron uit zijn gastheer-atoom vrij te laten. In de buurt van het bovenste oppervlak van de cel bevindt zich een « unidirectioneel membraan » dat de pn-verbinding wordt genoemd. De pn-verbinding wordt gevormd door het verspreiden van kleine hoeveelheden fosfor tot een diepte van ongeveer een micron in een dunne siliciumwafel.

Wanneer een vrij elektron door de pn-junctie gaat, kan het niet gemakkelijk terugkeren, waardoor er een negatieve spanning op het oppervlak naar de zon toe komt (en een positieve spanning op het oppervlak aan de achterkant). De voor- en achterzijde kunnen via een externe schakeling met elkaar worden verbonden om stroom, spanning en energie uit de zonnecel te halen.

De zonnecellen worden onder glas verpakt tot fotovoltaïsche modules met een gemiddelde levensduur van 20 tot 40 jaar.
In veel gevallen kunnen fotovoltaïsche modules die op de daken van gebouwen zijn gemonteerd, evenveel elektriciteit produceren als het gebouw verbruikt. Een typische module genereert ongeveer 200 kilowattuur (kWh) per vierkante meter per jaar, dus een verzamelgebied van 25 tot 50 vierkante meter is nodig om een redelijk energiezuinig huis van stroom te voorzien.

Deze elektriciteit kan gebruikt worden in uw huis en/of doorverkocht worden aan uw energieleverancier. Zelfs als het een winstgevende investering is zonder de installatiehulpmiddelen, helpt elk klein beetje. Afhankelijk van de regio waar u zich bevindt, zijn ze verschillend, maar ze bestaan wel degelijk… kom meer te weten!

Thermische zonnepanelen

U weet waarschijnlijk dat zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit met behulp van zonnepanelen, maar er is nog een andere populaire toepassing voor zonne-energie. Zonne-energietechnologieën zetten zonlicht om in warmte in plaats van in elektriciteit en waren in feite de eerste zonne-energieproducten die in het Verenigd Koninkrijk op de markt werden gebracht. Net als zonnepanelen helpen thermische zonnepanelen u om uw ecologische voetafdruk te verkleinen en te besparen op uw maandelijkse facturen door uw verwarmingsbehoeften te dekken met een hernieuwbare en volledig gratis energiebron.

Voordelen van thermische zonnepanelen

Hoewel fotovoltaïsche zonnepanelen veel populairder zijn en je waarschijnlijk al hun voordelen hebt gehoord, moet je weten dat thermische zonnepanelen ook grote voordelen hebben:

Ze zijn eigenlijk efficiënter dan fotovoltaïsche panelen, omdat hittegolven meer energie dragen dan zonlicht, en omdat er geen proces is om dit om te zetten in elektriciteit.
Ze zijn goedkoper en hebben daarom een kortere terugverdientijd dan PV-panelen.
Ze werken in koude klimaten, bewolkt weer en hoge winden en hebben een energieopslagsysteem.
De meeste systemen worden geleverd met 5-10 jaar garantie, maar ze gaan veel langer mee, tot 25 jaar.
Bovendien hebben ze weinig of geen onderhoud nodig, dus de enige kosten waar u zich zorgen over moet maken zijn de kosten van de installatie.
Thermische zonnepanelen kunnen u helpen om tot 600 kg kooldioxide-uitstoot per jaar te besparen.

Hoe werken de thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen of zonnecollectoren zijn apparaten die op uw dak worden gemonteerd om warmte van de zon te absorberen en te gebruiken om water te verwarmen, opgeslagen in een boiler. De vloeistof die door de panelen gaat is een mengsel van water en antivries. De belangrijkste doelen van deze technologie zijn ruimte- en waterverwarming, en het is een zeer populaire oplossing voor het verwarmen van zwembaden.

Er zijn twee hoofdtypen thermische zonnepanelen:

Vlakke-plaat collectoren: deze zijn zeer vergelijkbaar met fotovoltaïsche zonnepanelen. Ze bestaan uit een donker absorberend oppervlak, een transparant deksel, een warmte-isolerende drager en vooral een vloeistof die de warmte van de absorber naar een watertank transporteert. De absorber kan worden gemaakt van verschillende materialen, d.w.z. polymeren, koper, aluminium of staal. Koper is het duurst, maar het is ook een betere en duurzamere geleider. Polymeercollectoren zijn geschikt voor koudere klimaten omdat materialen zoals silicium veel vorstbestendiger zijn dan metaal.
Geëvacueerde buiscollectoren: In tegenstelling tot zonnepanelen bestaan deze collectoren uit meerdere glazen buizen waar de transfervloeistof doorheen stroomt. Deze systemen zijn efficiënter dan platte panelen, vooral in koude klimaten, maar verliezen hun efficiëntie bij warm weer door het risico op oververhitting. Vacuümbuizen voorkomen warmteverlies, terwijl vlakke panelen de neiging hebben om wat warmte te verliezen. De structuur van de vacuümbuis, met spleten tussen de buizen, laat sneeuw vallen en minimaliseert zo de impact op de efficiëntie, aangezien de afwezigheid van stralingswarmte het onmogelijk maakt dat de sneeuw smelt.

Windenergie

windkracht thuis Als zonnepanelen over het algemeen de meest voorkomende hernieuwbare energiebron zijn, wist u dat het ook mogelijk is om een windturbine voor thuis te installeren in uw tuin. Een kleine windturbine is een kleine individuele windturbine met een laag vermogen die elektriciteit levert die door de energie van de wind wordt opgewekt. Het maakt aanzienlijke besparingen mogelijk.

Er zijn twee verschillende soorten windturbines voor huishoudelijk gebruik: op het dak gemonteerde windturbines en zelfdragende windturbines op een mast of paal.
Welk type windturbine u ook kiest om in uw tuin te plaatsen, er is een scala aan maten, prijzen en vermogens beschikbaar. Huishoudelijke windturbines zullen u toelaten om van minder dan 100W tot 50kW aan energie te produceren. Om u een idee te geven van het praktische gebruik, worden kleinere microturbines gebruikt om batterijen op te laden, terwijl grotere turbines die tot 0,6kW produceren, kunnen worden gebruikt om elektriciteit voor woningen en bedrijven te produceren.

Het type turbine dat u kiest, heeft invloed op de hoeveelheid energie die u kunt verwachten te produceren – dakturbines hebben de neiging om te variëren van 0,5kW tot 2,5kW, terwijl paalgemonteerde turbines over het algemeen rond de 5kW of 6kW liggen.

Hoe werken de windturbines voor huishoudelijk gebruik?

Huishoudelijke windturbines produceren elektriciteit wanneer hun wieken door de wind worden gedraaid. De hoeveelheid geproduceerde elektriciteit varieert afhankelijk van de snelheid en de consistentie van de wind. De geproduceerde elektriciteit wordt vervolgens via een omvormerbox naar het elektriciteitsnet van uw huis getransporteerd.
De turbine zal niet genoeg energie produceren om uw huis zelf van stroom te voorzien, dus u zult nog steeds op een stroombron aangesloten moeten worden. Dus, in plaats van het vervangen van de netspanning, zal de elektriciteit die door uw windturbine thuis wordt geproduceerd, uw traditionele stroomvoorziening aanvullen en uw energierekening helpen verlagen.

Geothermische energie

warmtepomp-warmtepomp Dit principe is gebaseerd op de terugwinning van de warmte die door de grond wordt geleverd. Het kan zowel voor de productie van elektriciteit als voor de productie van verwarming of warm water worden gebruikt. De installatie van collectoren in uw land heeft echter het nadeel dat er in dit gebied geen aanplant mag plaatsvinden. De voordelen blijven echter groot genoeg om deze beperking als gering te beschouwen.

Geothermische systemen zijn een populair middel dat mensen gebruiken als alternatieve energiebron. Geothermische systemen geven warmte van de aarde af, terwijl ze alleen elektriciteit gebruiken als dat absoluut noodzakelijk is. Deze systemen doen wonderen om de energieafhankelijkheid te verminderen en kunnen het verbruik tot 75% verminderen! Hier zijn enkele van de beste redenen om over te schakelen op geothermische energie:

Het bespaart geld

Hoewel de conventionele energiekosten kunnen schommelen, zijn en zullen de prijzen op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk blijven stijgen. EES’s zijn energiemeetapparaten die ontworpen zijn om aan de exacte verwarmingsbehoeften van een huis te voldoen en die slechts een kleine hoeveelheid energie nodig hebben. Met geoexchange kunnen huiseigenaren een positief rendement op hun investering zien, omdat de kosten van het systeem vooral worden terugverdiend door kostenbesparingen.

Geen bedrijfskosten

Een geothermisch huis leent alleen elektriciteit als die nodig is en kan die weer aan het net verkopen als het meer energie produceert dan het verbruikt. Dit maakt hun netto energierekening nul. Een geothermisch huis is essentieel om het meeste uit elke aangekochte of geproduceerde eenheid energie te halen.

De kers op de taart, kan geothermische systemen produceren sommige, zo niet alle, van een huis warm water! Met een eenvoudige aansluiting kan de geothermische pomp de warmte die uit het huis wordt afgevoerd, overbrengen naar de boiler, waardoor deze vrijwel vrij te gebruiken is. Nu kunt u in de douche blijven tot uw hart tevreden is!

Lange levensduur

Van alle soorten elektrische generatoren behoren geothermische systemen tot de meest duurzame. Omdat ze niet worden blootgesteld aan de elementen van de buitenomgeving, hebben de meeste warmtepompen een levensduur van meer dan 25 jaar, terwijl het ondergrondse energie-uitwisselingsmechanisme is ontworpen om meer dan 100 jaar mee te gaan! Met geothermische energie kunnen huiseigenaren genieten van een leven lang schone en betaalbare energie.

Voorspelling van de energieproductie

Omdat geothermische energie hernieuwbare energie van de aarde is, kunnen gebruikers de energieproductie met uitzonderlijke nauwkeurigheid voorspellen. Dit is een groot voordeel van geothermische energie ten opzichte van wind en zon, omdat tijd een cruciale rol speelt bij de productie ervan.

Het is zeer veilig en comfortabel

Aangezien er geen verbranding van fossiele brandstoffen met een geothermisch systeem is, is er geen risico op gaslekkage of koolmonoxidevergiftiging.

Gemoedsrust is onbetaalbaar.

Geothermische systemen zijn ontworpen om huizen gelijkmatig te verwarmen en te koelen. Dit elimineert de warme en koude tocht die in conventioneel gestookte woningen wordt aangetroffen. EES’s zijn ook in staat om de lucht in de zomermaanden te ontvochtigen, terwijl ze in de winter het tegenovergestelde doen, waardoor de temperatuur in huis op elk moment van het jaar perfect is.

Geothermische energie is een zeer milieuvriendelijke en economisch slimme keuze. Naast het feit dat je veel geld bespaart, kun je ook helpen om je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Hout en zijn derivaten

Hout kan a priori niet worden beschouwd als hernieuwbare energie, omdat het geen eeuwig element is zoals de wind of de zon dat kunnen zijn. Toch gaan we het in deze categorie opnemen, want sinds enkele jaren is het beheer van hout en bossen beredeneerd. Elke speler in de houtindustrie heeft een contract gesloten, hetzij moreel, hetzij gewaardeerd volgens de FSC- of PEFC-standaarden, wat hen verplicht om te werken aan een duurzaam bosbeheer. De derivaten ervan, zoals bijvoorbeeld pellets, zijn ook goede alternatieven. Of het nu gaat om de installatie van ketels of kachels, hout of pellets, het is belangrijk om dit van tevoren te weten te komen. Aangezien de steunverordeningen zijn gewijzigd, blijven slechts bepaalde installaties voor subsidie in aanmerking komen.

Jij ook, schakel over op hernieuwbare energie!

Hernieuwbare energieën, bekend als schone energieën, zijn een duurzame oplossing om onze schadelijke energiegewoonten te vervangen. Ze zullen niet lijden onder tekorten en prijsstijgingen als gevolg van schaarste. Schoon, ze maken het eindelijk mogelijk om onze negatieve impact op de ecologie een beetje te beperken.

Wat denk je? Waarom zou je nog steeds aarzelen? Hun installatieprijs misschien? Alleen, als de reflectie op de lange termijn wordt gemaakt, en niet op een eenvoudige installatierekening, is de berekening dan zeer snel gedaan. Des te sneller, omdat het resultaat van uw keuze op een opvallende manier op uw budget, maar ook onzichtbaar op uw omgeving in het bijzonder en vooral op het milieu in het algemeen te zien zal zijn!

Wat is er aan de hand? Nog steeds aan het twijfelen? Nee! Natuurlijk niet!