Tussen chrysant, veelkleurige heide, een bijzondere compositie en madeliefje-pompoen, zijn begraafplaatsen in deze sombere herfstperiode versierd met even levendige als diverse kleuren. In de strikte zin van het woord is 1 november de feestdag van alle heiligen. Het is de volgende dag dat we normaal gesproken onze doden moeten eren. Maar gewoontes en vooral het feit dat de 1e een feestdag is, hebben ervoor gezorgd dat we gewend zijn geraakt om de graven met bloemen te versieren. Maar wist u dat de margrietpompoen niet alleen gemakkelijk te kweken is, maar ook veel kwaliteiten heeft?
Oorsprong en teelt van de margriet pompon
Een winterharde tweejarige plant, de margrietpompoen is inheems in Europa. Zoals de naam al doet vermoeden, produceert het pompvormige bloemen. Zeer gemakkelijk te onderhouden, het vereist zeer weinig zorg en is een van de planten die zich reseed, tot grote vreugde van mensen die geen groene vingers hebben. Bestand tegen vorst tot -10°C, zal het gazons, bloemperken en tuinen opfleuren tot laat in het seizoen.
Wat de teelt ervan betreft, kan niets eenvoudiger zijn. In de tuin, zaaien in juli-augustus in zeer goed verkruimelde grond. Zaai in de lucht, zorg ervoor dat de zaden gelijkmatig worden verdeeld, en bedek ze vervolgens met fijne grond (zoals potgrond) die regelmatig moet worden bevochtigd. Als de groei eenmaal is begonnen, verwijder dan alle planten die de groei van anderen kunnen belemmeren. Als u uw zaailingen in kisten of minikassen wilt zaaien, kunt u dat iets later (september) doen. Zet wat zaaigrond over een drainagebed (bijv. grind), zaai, leg er een klein laagje grond weer in, zeef en geef licht water. Op een warme plaats moet u ervoor zorgen dat uw minikassen permanent vochtig blijven. Zo simpel is het, je hoeft alleen maar te wachten op je bloemen.
Deugden van het madeliefje pomponnette
Naast het leveren van mooie bloemen zijn madeliefjespompoenen eetbaar. Niet alleen de bladeren, maar ook de bloem die een lichte nootachtige smaak heeft. Een zekere hardheid verplicht ons echter om niet te overdrijven in een gerecht. Daarnaast heeft het ook medicinale deugden erkend. Met name gebruikt in kruidenthee voor de behandeling van hoestbuien, is ook aangetoond dat het eczeem en psoriasis in de balsemversie vermindert. Er wordt ook verondersteld dat het contraproductieve eigenschappen heeft:
hypertensie,
de hoofdpijnen,
slapeloosheid,
jicht,
artrose.
Bloemen van de doden
Rood, roze of wit van kleur, de margrietpompoen is een van de weinige planten die in de herfst bloeit en vorstbestendig is. Dit zijn zeker de redenen voor het succes tijdens de Allerheiligenperiode. De overvloed aan bloemen in dezelfde pot en de mogelijkheid om verschillende kleuren te combineren maakt het tot een vlaggenschip van de tuincentra tijdens de Allerheiligenperiode.
Conclusie
Of je nu zelf de Pompon Daisy kweekt of in speciaalzaken koopt. Of u het nu in uw keuken gebruikt of medicatie bereidt. Of je het nu laat groeien in je rotstuinen, gazons of andere bloemperken, of dat je er de graven van je geliefden mee laat bloeien, het madeliefje, de ster van het jaar, zal je nooit teleurstellen.