Aller au contenu
dakisolatie

Dakisolatie

Zoals we net hebben uitgelegd, is de isolatie van de muren belangrijk. Laten we nu eens kijken naar de dakisolatie. Laten we nooit vergeten dat hete lucht opstijgt… en veel daken veel energie laten ontsnappen.

Het platte dak

We zagen in het hoofdstuk over waterdichtheid dat er drie soorten daken zijn: koud, warm en omgekeerd. Het is de positie van de waterdichting ten opzichte van de isolatie die het type dak bepaalt. Er kan dus een onderscheid worden gemaakt tussen :

Het koude dak dat niet wordt aanbevolen vanwege de condensatie.
Het warme dak waar de isolatie op de helling wordt gelegd en direct wordt afgedekt door de waterdichte laag. Het is dus de isolatie die onderhevig is aan thermische schokken. Dit is de beste oplossing Een dampscherm moet altijd onder de isolatie worden geplaatst. In het geval van een warm dak, en in het geval van een toegankelijk plat dak, moet de isolatie uiteraard bestand zijn tegen samendrukking (glaswol is dus niet geschikt voor deze platdaktoepassing, wat wel het geval is met cellulair glas, omdat het zeer goed bestand is tegen samendrukking. Polyurethaan en steenwol zijn ook geschikt) Naast de isolatieplaten is er ook een licht hellend isolatiebetonsysteem met ingebedde isolatieblokken. Het systeem is technisch goedgekeurd en kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie worden toegepast. Voor getalenteerde aannemers en doe-het-zelvers is deze isolerende mortel verkrijgbaar in kant-en-klare zakken, al dan niet in combinatie met isolatieblokken.
Het omgekeerde dak waar de isolatie over de waterdichting wordt geplaatst De temperatuurdaling in de isolatie vermindert het risico op condensatie. De isolatiepanelen (grindplaten op noppen, enz.) moeten uiteraard verzwaard worden om ze te beschermen tegen de inwerking van sterke wind. Onder de ballast moet een vlies worden geplaatst om te voorkomen dat er vuil onder de isolatie terechtkomt. Tot slot moet worden opgemerkt dat deze panelen zijn voorzien van groeven en tongen waardoor de platen zodanig kunnen worden gemonteerd dat thermische storingen worden vermeden.

Het schuine dak

Het schuine dak is een lichtgewicht constructie. Het is dus essentieel om het te isoleren: er zijn twee systemen: het dak van binnenuit of van buitenaf isoleren.

VAN BINNENUIT

Tong- en groefmatrassen zijn de standaardoplossing: het zijn steenwol- of glaswolmatrassen, voorzien van tongen. Sommige matrassen zijn aan één kant bekleed met aluminiumfolie. Andere hebben een zijde bedekt met kraftpapier met lipjes, terwijl de andere zijde bedekt is met een papier dat een goede weerstand biedt tegen de verspreiding van waterdamp. Gipsplaat kan ook worden gebruikt voor de afwerking.

Sommige mensen stellen het gedrag van minerale wol in vraag wanneer deze mogelijk vochtig is (lekken in de hoes, overtollige waterdamp). Cat waarom ze de isolatie van het dak van binnenuit verdedigen door middel van dozen gevuld met cellulose:

Op de bestaande dakspanten wordt een flexibele en ademende onderlaag geniet, waarvan de randen en stroken goed zijn afgedicht met lijm en de juiste tape. De randen en stroken worden dichtgeplakt met lijm en de juiste tape. Vervolgens worden verlengstukken geplaatst om +/- 18 cm dikke caissons te verkrijgen;

Vervolgens wordt een damprem aangebracht, die ook flexibel en ademend is en waarvan de randen en stroken goed zijn afgedicht met lijm en de juiste kleefband. Na elke 35 cm een tegenlat te hebben gelegd, wordt er cellulose ingeblazen.

Daarna bijvoorbeeld een gipsplaatafwerking.

Het nadeel is dat je 9 tot 3 cm ruimte in het dak verliest.

Als er geen bestaande interieurafwerking is, wordt de damprem onder de spanten gespannen.

VAN BUITENAF

Standaardoplossing: sandwichpanelen van glas- of steenwol met hoge dichtheid, polyurethaan en geëxtrudeerd polystyreenhars.

Als de isolatie ondoordringbaar is voor waterdamp, is een dampscherm niet nodig. Als er echter waterdamp doorgelaten wordt, wat meestal het geval is, moet er een dampscherm voor de isolatie en aan de binnenkant van het huis geplaatst worden.

Bij de renovatie bestaat een vaanoplossing van buitenaf uit het verhogen van het dak 9 tot I2 cm boven het oude. Dit vereist uiteraard een aanpassing van de dakbedekking, maar maakt het mogelijk de bestaande interieurafwerking ongemoeid te laten. Na het verwijderen van de dakbedekking en de latten wordt een damprem op de kepers geplaatst volgens hetzelfde afdichtingsprincipe. Vervolgens worden de spanten verhoogd zodat de kisten +/- l8 cm dik zijn1 . Vervolgens worden er waterafstotende houtvezelplaten op de spanten geplaatst om als onderdak te dienen. Tot slot, we tegen de lat, de lat en de dekking.

Bij het isoleren van een zwembad met een schuin dak moet bijzondere zorg worden besteed aan de keuze en installatie van de dampschermen.

Het is nuttig om, omwille van de waterdichtheid, een microgeperforeerde polyethyleenplaat tussen de tegel en de isolatie te plaatsen.

Het zal dienen als windscherm. Hierdoor kan ook eventuele condensatie in het isolatiesysteem worden afgevoerd door middel van ventilatie.