Aller au contenu

Hoe maak je compost in je tuin?

Heb je een tuin? Wilt u weten hoe u compost kunt maken? Leer hoe u uw eigen compost kunt maken en krijg tips voor het gebruik van compost, zodat u kunt genieten van alle voordelen.

Waarom compost maken?

Maar weet u wel wat het doel is van het maken van compost?

Je maakt kunstmest: Simpel gezegd, compost verandert afval in humus voor de tuin. U kunt dan uw bloementuin verbeteren met compost, uw gazon bedekken, uw groeiende groenten voeden en nog veel meer! Met andere woorden, uw afval zal uw planten, bloemen en groenten sneller en beter laten groeien.
U vermindert uw afval met 30%: u weet ook dat compost maken economisch is. Zowel voor jou als voor de planeet. Je hoeft echter niet groen te zijn om compost te maken. U kunt net zo goed uw tuin laten profiteren van dingen die niet nuttig voor u zijn, toch?

Misvattingen over compostering

Sommige veel voorkomende misvattingen over thuiscompostering zijn dat het te ingewikkeld is, dat het raar ruikt en dat het rommelig is. Dit kan allemaal waar zijn als je composteert zonder er eerst achter te komen. Goed composteren is een zeer eenvoudige aanpak: simpelweg organische materialen en een beetje grond in elkaar leggen om een brouwsel te creëren dat in humus verandert door middel van een proces dat humusatie wordt genoemd.

Soorten compostering

Er zijn drie hoofdtypen van compostering:

Koude compostering

Koud composteren is eenvoudig. U haalt tuinafval op en sorteert het organische materiaal uit uw afval en stopt het in een vuilnisbak. Het zal ongeveer een jaar duren voordat het materiaal is afgebroken.

Hete compostering

Hete compostering is voor doorgewinterde tuiniers. Voor een warme compost zijn vier elementen nodig: stikstof, koolstof, lucht en water. Deze elementen voeden micro-organismen en versnellen het ontbindingsproces. Compost zal worden verkregen in een kwart of minder.

Vermicompostering

Vermicompost wordt gemaakt door vermicompostering of vermicompostering. Wanneer wormen je voedselresten opeten, laten ze stikstofrijke afvloeiing vrij. Je kunt niet zomaar een worm gebruiken. Om meer te weten te komen over vermicompostering, gaat u naar Maak uw eigen vermicomposter.

Hoe maakt u uw compost

1-. De creatie van de compostbak

Het maken van compost begint met het maken van een bak. Het mag niet transparant zijn. Een donkere kleur zoals grijs of zwart is perfect. Het kan natuurlijk worden gemaakt van kunststof zoals in elk ander materiaal. U moet ook voorzichtig zijn met waar u uw compost gaat maken. Vermijd de zon ten koste van alles. Kies een schaduwrijk gebied. Als u merkt dat uw compost te droog is, aarzel dan niet om het water te geven.

Maar het belangrijkste om te onthouden is het deksel. Het is niet noodzakelijkerwijs verplicht om een deksel erop te doen, maar het wordt wel sterk aanbevolen.

Ook als u niet per se een doe-het-zelver bent, zijn er compostbakkits op de markt. U kunt dus uw kit kopen en deze thuis rustig in elkaar zetten. Maak je geen zorgen, je hoeft geen klusjesman te zijn om een compostkit in elkaar te zetten.

2-. Combineer groene en bruine materialen

Om je eigen hete composthoop te maken, wacht je tot je genoeg materiaal hebt om een stapel van bijna een meter te maken. U zult uw natte en groene afval willen combineren met uw droge en bruine afval. Begin met het bouwen van uw organische composthoop, afwisselend bruin en groen.

Als uw composthoop er te nat uitziet en slecht ruikt, voeg dan meer bruin afval toe.
Als het er extreem bruin en droog uitziet, voeg dan groene items en water toe om het een beetje vochtig te maken.

3-. Geef uw composthoop water

Geef de stapel regelmatig water, zodat hij de consistentie van een vochtige spons heeft. Voeg niet te veel water toe, anders raken de micro-organismen in uw compost doordrenkt met water en verdrinken ze. Als dit gebeurt, zal uw stapel verrotten en geen goede compost produceren. Controleer de temperatuur van uw stapel met een thermometer om er zeker van te zijn dat de materialen goed afbreken. Je kunt ook gewoon je hand naar het midden van de stapel reiken. De composthoop moet warm zijn.

4-. Roer de compost

Tijdens het groeiseizoen moet u de stapel van zuurstof voorzien door hem één keer per week te draaien met een hooivork. De beste tijd om de compost te draaien is wanneer het midden van de stapel warm is of wanneer de thermometer ongeveer 60° meet. Door de stapel te verstevigen kan deze sneller worden getransformeerd en wordt voorkomen dat de materialen een onaangename geur ontwikkelen.

5-. Gebruik uw compost

Wanneer de compost geen warmte meer afgeeft en droog, bruin en brokkelig wordt, is hij volledig gaar en klaar voor gebruik in de tuin. Voeg een goede tien centimeter compost toe aan uw aanplant…

Organische materialen die u kunt composteren

In uw keuken, een vuilnisbak beschikbaar hebben om uw composteermateriaal op te halen. Je zal er in gooien:

Groente- en fruitafval (pas op voor uien en knoflook die als afweermiddel kunnen dienen voor uw regenwormen die essentieel zijn voor de compostering).
Marc van de koffie
Eierschalen

Naast de keuken kan ook ander afval worden gecomposteerd:

Gras- en plantensnippers
Droge bladeren
Fijn gehakt hout en houtsnippers
Versnipperd krantenpapier
Stro
Onbehandeld zaagsel

Organische materialen die u NIET kunt composteren

Alles wat vlees, olie, vet of vet bevat, met inbegrip van zuivelproducten
Zieke planten
Behandeld hout in welke vorm dan ook
Honden- of kattenpoep
Onkruid dat gaat zaaien

Deze elementen kunnen uw compost ook laten ruiken en dieren en ongedierte aantrekken.

Wanneer kan ik mijn compost gebruiken?

Om compost te gebruiken, moet je geduld hebben. Over het algemeen is vier tot zes maanden genoeg tijd om uw compost klaar te maken. Het kan echter meer als minder zijn. Het hangt allemaal af van wat je in je compost hebt gedaan, de schaduw, de temperatuur en ook van hoe je de compost hebt besproeid en geroerd.

Compost is klaar voor gebruik als het zwart is en een beetje klonterig en reukloos. Dit is het type compost dat u moet gebruiken voor al uw planten in uw tuin.

Er is een tweede soort compost, de zogenaamde halfrijpe compost. Het wordt onderscheiden omdat de afbraakcyclus nog niet helemaal is afgerond. U kunt het gebruiken op zogenaamde gastronomische planten. Pompoen en tomaten zijn twee planten die houden van halfrijpe compost.

Conclusie

Concluderend, compostering is vrij eenvoudig. Als je eenmaal de techniek hebt begrepen of je kit hebt gekocht, loopt alles op rolletjes. U moet er vooral rekening mee houden dat u met de compost uw plantages kunt voeden. U zult dus moeten letten op de manier waarop u uw afvalbak installeert en waar u deze in uw tuin plaatst.