Aller au contenu
cellulosewatten

Is cellulosewatten een goed isolatiemateriaal?

Cellulosewatten zijn bouwmaterialen die worden gemaakt van gerecycleerd kranten- en papierafval. De cellulosewatten kunnen worden vermalen of versnipperd zodat de fabrikant ze kan omvormen tot cellulosevlokken die vervolgens met boorzout worden behandeld om ze brand- en waterbestendig te maken en schimmel door vochtigheid en knaagdierennesten te kunnen tegenhouden. Dit isolatieproduct voor de bouw wordt voornamelijk gebruikt voor zijn thermische kwaliteiten die beschermen tegen hitte. Cellulosewatten worden ook gebruikt als bescherming tegen vocht en waterdamp. Cellulosewatten brengen dus comfort in een huis. De enige nadelen van cellulosewatten zijn de mogelijke inklinking bij gebruik van losse watten en hoewel het milieuvriendelijk is, is watten een isolatieproduct dat moeilijk te recycleren is vanwege de kranteninkt.

De verschillende soorten cellulosewatten isolatie

Cellulosewatten zijn noodzakelijk voor de isolatie van verloren zolders wegens hun thermische inertie en hun lage prijs. De lage prijs en de bewezen prestaties op het gebied van geluids- en warmte-isolatie maken dit product tot een van de beste producten voor het isoleren van een huis. Dit product is het meest geschikt voor renovatiewerkzaamheden in huis en voor de meeste isolatiewerkzaamheden. Cellulosewatten zijn er in twee vormen:

  • In bulk;
  • In panelen.

Cellulosewatten worden in bulk verkocht in zakken van 10 kg door verschillende bekende, door ACERMI gecertificeerde merken, zoals Univercell of Isocell, die een betrouwbaar deskundig technisch advies van het CSTB hebben gekregen. Anderzijds wordt de watten die in panelen worden verkocht, gemengd met andere materialen om ze soepel te maken. Panelen zijn te vinden bij « biofib ouate », een merk dat isolerende cellulosewatten aanbiedt die bestaan uit 25% hennep, 60% cellulosewatten en 15% bindmiddel, of bij « panneaux univercell », dat 65% cellulosewatten toevoegt aan 20% textielvezels die gerecycleerd zijn, met meer dan 20% polyester.

Thermische isolatie met cellulosewatten in een huis is interessant. Cellulosewatten kunnen worden gebruikt voor het isoleren van muren, verloren zolders en kruipruimtes, net als houtwol, dat een zeer vergelijkbare isolator is. Watten zijn een product dat ook kan worden gebruikt om de buitenmuren van het huis of het dak te isoleren. Voor kwaliteitsisolatie moet je de juiste techniek gebruiken, de juiste techniek voor de plaats die je wilt isoleren. Voor zolderisolatie moet u gebruik maken van losse vulisolatie en streven naar een minimale warmteweerstand van 7 m².K/W, wat overeenkomt met een dikte van de losse vulisolatie van ongeveer 30 cm. Voor afschotisolatie kunnen halfharde platen worden gebruikt of losse vulisolatie. Er moet een warmteweerstand van 6 m².K/W worden bereikt, wat overeenkomt met een dikte van 26 cm voor losse cellulosewatten en 24 cm voor panelen. Voor de isolatie van binnenmuren tenslotte wordt cellulosewatten aangebracht met halfstijve panelen of met losse watten en wordt gestreefd naar een warmteweerstand van 3,7 m².K/W, wat overeenkomt met een dikte van ongeveer 15 cm.

Kenmerken voor cellulosewatten isolatie

Het is van essentieel belang dat u alle essentiële kenmerken kent die cellulosewatten uw woning kunnen bieden. In de eerste plaats is het een product dat zeer goed bestand is tegen vuur en water. Het wordt beschouwd als hydrofiel en hygroscopisch. Het kan dus meer dan 15% van zijn oorspronkelijke gewicht aan water absorberen, wat het tot een van de beste vochtregulatoren voor uw huis maakt. Watten zijn ook bestand tegen knaagdieren en worden op lange termijn niet gemakkelijk afgebroken. Als de installatie goed is uitgevoerd, bent u verzekerd van een goede weerstand na verloop van tijd. Cellulosewatten zijn een isolator met goede akoestische prestaties die alle geluidshinder tegenhouden, zodat ze kunnen worden gebruikt voor geluidsisolatie. Het biedt ook een zeer goede, zelfs uitstekende bijdrage tot het comfort tijdens het zomerseizoen, afhankelijk van de dikte van het materiaal na plaatsing, voor een betere thermische isolatie. Dit materiaal kan met de hand worden aangebracht, door blazen in verloren zolders, door inblazen in dozen voor wanden of vloeren, door nat spuiten in dozen die open zijn of met watten in panelen. De keuze hangt af van de isolatiewerkzaamheden die u moet uitvoeren.

Cellulosewatten zelf isoleren

Het is noodzakelijk te weten dat elke amateur- doe-het-zelver met een minimum aan ervaring op het gebied van de bouw zijn huis gemakkelijk kan isoleren met cellulosewatten in panelen. Dit is de gemakkelijkste en meest ecologische manier om deze isolatie aan te brengen. Kiest u daarentegen voor de blaasmethode, dan is het van essentieel belang om uzelf uit te rusten met meer materiaal voor uw eigen bescherming.