Aller au contenu
cellulose-paneel

De verschillende methoden voor het gebruik van cellulose-isolatie in panelen

Voor de vervaardiging van isolatieprodukten op basis van cellulosewatten worden uitsluitend materialen van natuurlijke oorsprong gebruikt, die geen gevolgen hebben die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid van de planeet. De bouwsector is namelijk voortdurend op zoek naar kwaliteitsproducten en -materialen die ongewenste effecten op ons milieu beperken of zelfs radicaal elimineren, vooral in het geval van isolatie. Cellulosewatten zijn een van de beste producten voor uitstekende geluidsisolatie en thermische isolatie, zowel in paneelvorm als in bulk. Cellulosewatten zorgen ook voor comfort, zowel tijdens als na de installatie. Ten slotte helpt cellulosewatten de negatieve impact op het milieu te verminderen.

Cellulose-isolatie in panelen tussen metalen ringen

Cellulosewatten in panelen zijn een ecologisch en dus milieuvriendelijk product. Het is een methode om een goede thermische en akoestische isolatie te bereiken in lage-energiegebouwen. Dit product kan worden gebruikt om te isoleren:

  • Muren;
  • Plafonds;
  • Vloeren;
  • Dakhellingen voor zolders;
  • Distributiewanden.

Deze cellulose-isolatie is zeer concurrerend in het verbruik van grijze energie tijdens de fabricage, vergeleken met traditionele cellulose-isolatieplaten. Het is gemakkelijk te snijden met een eenvoudige cirkelzaag of een schijfsnijder. Het is gemaakt van hoofdzakelijk cellulosewatten met additieven (60%) en minder dan 20% gerecycleerde en gesponnen katoen, en voor de halfstijve zijde bevat het ongeveer 20% polyestervezels. De ruwheid vereist dat u een masker draagt bij het snijden. Het wordt op dezelfde wijze aangebracht als een gewone isolatieplaat, d.w.z. tussen twee metalen ringen met een tussenruimte van ongeveer 6 cm met twee gipsplaten. Cellulose-isolatieplaten hebben echter geen dampscherm. U moet dus een dampscherm plaatsen nadat de panelen zijn geplaatst. Het voordeel is dat het zowel de planken als het metalen frame bedekt. Het wordt ook aanbevolen om kraftstroken over de overlappingen te leggen. Ten slotte hoeft de gipsplaat alleen nog maar te worden vastgeschroefd op dezelfde manier als bij een gewone scheidingswand.

Cellulose-isolatie in panelen op de houten wand

Dit product is een van de materialen die zeer gemakkelijk te verwerken zijn, vooral voor houtskeletwoningen, dankzij de dikte die varieert tussen 45 en 140 mm op een standaardpaneel van 1,35 m x 0,60 m en die zeer gemakkelijk te hanteren is. Voor een optimale isolatie van een houten afscheiding kan een dubbele laag celluloseplaten worden aangebracht, door de eerste laag verticaal te plaatsen in de ruimte die wordt gelaten door het houten geraamte van de afscheiding, dat van dezelfde dikte moet zijn voor een uitstekende hechting. Daarna volstaat het om de tweede laag rechtstreeks aan te brengen, maar deze keer moet ze worden ondersteund door een horizontale draagbalk die vooraf aan de eerste verticale draagbalk is bevestigd. Er zij op gewezen dat in geen geval een dampscherm tussen de twee lagen mag worden geplaatst. Het is ook correct om celluloseplaten te gebruiken op baksteen of windveren met behulp van een raamwerk.

Cellulose-isolatie in panelen op het plafond

Dankzij de standaardafmetingen van celluloseplaten kunnen ook plafonds en vloeren gemakkelijk en efficiënt thermisch en akoestisch worden geïsoleerd. De zachte textuur maakt het mogelijk de panelen zachtjes samen te drukken tussen de draagbalken, waardoor ze enige tijd op zichzelf kunnen blijven staan en praktisch aan het plafond kunnen worden opgehangen. Het oppervlak kan dan gemakkelijk worden bedekt met een dampscherm dat op de draagbalken kan worden geniet en dat een stevige bevestiging mogelijk maakt om te worden afgewerkt met een gipsplaat, een fries of een ander materiaal dat aan uw behoeften voldoet.

Cellulose-isolatie in panelen voor de zolder

Cellulosewatten voor zolderisolatie kunnen worden gedaan met halfstijve panelen, niet alleen met losse watten. Voor zolderisolatie moet u streven naar een minimale warmteweerstand van 6 m².K/W, wat overeenkomt met een cellulosewatten dikte van 24 cm. Als u genoeg ruimte hebt, is een dikte van 30 cm aan te bevelen. Indien twee lagen panelen over elkaar worden gelegd, moet de tweede laag in een kriskraspatroon worden gelegd om een koudebrug te voorkomen. Natuurlijke houtvezelisolatie kan ook worden gebruikt voor zolderisolatie.

Het beste cellulose isolatie paneel

Het BIOFIB paneel van cellulosewatten en hennepwol is zeer bekend. Biofib’ouate is een ecologische kwaliteitsisolatie die bestaat uit cellulosewatten (60%) en hennepvezels (25%). Biofib’ouate is geschikt voor akoestische isolatie maar wordt ook erkend voor zijn thermische efficiëntie. Dit product is verpakt in halfstijve panelen die gemakkelijk te installeren zijn. De prijs van Biofib-panelen varieert van 6€ tot 25€ per vierkante meter, waarbij de prijs stijgt naarmate de dikte van het paneel toeneemt. Het is aan u om te beslissen of u kiest voor Biofib’ouate producten om uw huis te isoleren en comfort te brengen.