Aller au contenu
brandnetel

Hoe maak je brandnetelmest en hoe gebruik je deze?

Brandnetelmest is een stikstofrijke meststof die we thuis kunnen maken, ideaal voor de groeifase van elke plant. De bereiding ervan is zeer eenvoudig en wordt al eeuwenlang in de landbouw gebruikt met uitstekende resultaten.

Maar het is niet alleen een 100% natuurlijke organische meststof, het is ook een insecticide tegen verschillende insecten, mijten en schimmels. Een veelzijdig product dat we zelf kunnen maken zonder geld uit te geven, we hoeven alleen maar een beetje van de belangrijkste grondstof te verzamelen: brandnetels.

Brandnetel is een plant die bekend staat om zijn biopesticideactiviteit. Meestal wordt het gebruikt als vloeibare mest. Kies ten tijde van de biologische trend voor dit eenvoudige recept om uw gezondheid en uw omgeving te behouden.

De voordelen van brandnetelmest

Als onmisbaar hulpmiddel voor alle tuiniers is brandnetelmest een echt insectenwerend middel. Om dit te doen is het noodzakelijk om direct op en onder de te beschermen bladeren en stelen te spuiten. Hiervoor moet een verdunning van 10-1 worden gemaakt. Dit betekent dat aan 1 ml brandnetelfiltraat 9 ml water moet worden toegevoegd.

Door het aanbrengen van brandnetelmest rond de voeten van de doelplant zal deze bijdragen aan het voorkomen van schimmelziekten. Deze schimmelaanvallen zijn de oorzaak van verwelking en verbleking van de planten. Ze worden veroorzaakt door microscopische schimmels.

Naast de anti-microbiële eigenschappen dient brandnetelmest ook om de groei van jonge planten te bevorderen. Het mengsel is zeer rijk aan organische en minerale stoffen en kan worden gebruikt als biocompost of meer precies als een interessante compostactivator. Het is dus aan te raden om het te verspreiden op jonge planten in plaats van op bomen in volle bloei. Inderdaad, het recept kan de ontwikkeling en de productie van bloemen verstoren, omdat het meer bladproductie mogelijk maakt.

Hoe kan men brandnetelmest aanbrengen?

Brandnetel is uitstekend geschikt voor het voorkomen en bestrijden van veel voorkomend ongedierte in boomgaarden en tuinen. Ongedierte zoals bladluizen en mijten zoals de rode spintmijt, maar het helpt ook om schimmels zoals meeldauw te voorkomen en te bestrijden.

Ter preventie gebruiken we het een week lang door het één keer per dag, in de late namiddag, afwisselend toe te passen.
Voor de behandeling van plagen of ziekten zullen we het elke dag op het laatste uur voor dezelfde periode gebruiken. U kunt het op de luchtdelen van de planten spuiten en ook als irrigatiewater gebruiken.

Brandnetelmest is ook zeer gunstig als natuurlijke meststof als:

bladbemesting, we doen het in een container met gespoten of verpulverd en we gooien het naar het luchtgedeelte van de planten aan het eind van de middag,
vloeibare meststof die we mengen met het irrigatiewater, in verhouding tot een deel van de brandnetel gemacereerd door vijf delen water. Deze brandnetelmeststof stimuleert de groei van de plantenwortels, bevordert de bloei en kan worden gebruikt voor het bevloeien van zaailingen omdat het het ontkiemingsproces stimuleert.

Bewaar het in een donkere emmer of op een koele plaats weg van het licht en u kunt het een maand lang gebruiken.

Voorbereiding van brandnetelmest

Plan:

Verse brandnetel (tussen 400 en 500 gram)
Handschoenen
Schaar
2 emmers of vaten en een deksel (met een minimum inhoud van 10 liter)
Schaar
Water
Een houten stok of gebruiksvoorwerp
Zeeffilter

Bij het knippen en het hanteren van brandnetels moet u handschoenen dragen om uzelf te beschermen tegen de netelroos die ze produceren. De eerste stap is het hakken van de brandnetels, ongeacht de dikte van de verkregen plakken. Giet ze dan in de emmer. Voeg dan water toe tot de emmer vol is. Dek de emmer of het blikje af en laat het op een koele, donkere plaats staan.

Dan zal de brandnetel worden gefermenteerd. Dit bestaat uit het in de goed gesloten container (anaëroob) zetten, het laten weken en elke dag roeren tot de bubbels eruit komen. De bubbels zijn het bewijs van een succesvolle maceratie. Voor een gematigde temperatuur (rond de 20°C) zijn één tot twee weken voldoende. Het proces geeft echter een misselijkmakende geur af, dus moet het worden uitgevoerd op een plaats ver van uw huis.

Aan het einde van de transformatie stoppen de bubbels. Dan moet het afkooksel worden gefilterd. Het verkregen product kan tot 6 maanden worden bewaard op een droge plaats, weg van het licht (lichtgevoelig).

Goede praktijken om te onthouden

Om voorrang te geven aan de veiligheid van de gebruiker is het van cruciaal belang om de dosis van de verdunning te respecteren. Met zijn hoge gehalte aan secundaire metabolieten (antinutritionele factoren) kan brandnetelmest vergiftiging veroorzaken als het door mensen of huisdieren wordt ingeslikt. Hiervoor mag de verhouding tussen vloeibare mest en water nooit lager zijn dan 1/10.

In dezelfde geest wordt gesuggereerd om de mest voor te bereiden op een rustige plaats, ver van de menselijke bewegingen. Naast de niet echt aangename geur is het ook een kwestie van esthetiek en omgeving. Bovendien is het product giftig wanneer het in hoge doses wordt ingenomen, dus men moet altijd voorzichtig zijn.

Tot slot moet u er zeker van zijn dat u een biologisch product maakt, en dat alles wat daarmee samenhangt ook biologisch is. Ons doel is niet om te kiezen voor inefficiënte fytoproducten, maar om een gezonde en productieve groente- en fruittuin te verkrijgen.

Zie ook ons artikel over smeerlappenmest