Aller au contenu
bieten-kweken

Waarom en hoe bieten kweken

Biet is een groente die in onze regio’s vooral wordt gebruikt voor de productie van suiker, maar die ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Hier is waarom en hoe je bieten kweekt!

Waarom bieten kweken

Rijk aan vezels en vitamine A en C, bevatten bieten meer ijzer dan andere groenten, waaronder spinazie.cultiver-des-betteraves

De rode kleur van de klassieke bieten komt van betalaines, een combinatie van paarse en gele pigmenten die de vorming van kankerverwekkende vrije radicalen voorkomen. Betalainpigmenten zijn krachtige antioxidanten. Deze pigmenten maken van de biet een lust voor het oog en voedsel voor het lichaam. Het rijke rood, het gouden geel, het romige wit en de oogverblindende strepen van de biet geven uw herfstmaaltijden een briljante seizoenskleur.

Het heldergroene blad met rode nerven en stelen zal ook uw bloembedden opvrolijken. Groene bieten zijn ook heerlijk rauw, gesmoord of gebakken. En als je een beetje gebladerte laat groeien, krijg je mollige wortels die je na het koude weer kunt houden en opeten.

Het is dus een wortel, rijk aan vezels en vitaminen, die op verschillende manieren kan worden aangepast:

Gestoomd: Terwijl veel tuiniers nog steeds graag bieten bewaren door ze in traditionele pekel te bewaren en te conserveren. Gestoomd met een beetje boter is perfect.
Aziatische stijl: Stoom ze met een beetje honingglazuur. Soms worden ze rauw gegeten, versnipperd tot heerlijke loempia’s.
Met fruit: Combineer voor een lekkere salade plakjes gekookte bieten, gehakte appels en geroosterde noten met verse groenten voor een heerlijke salade. Of je kunt ze roosteren met sinaasappel, gember en een beetje dragon.
Voor het dessert: Als je familie niet van bieten houdt, probeer ze dan als dessert. Voeg vers gekookte bieten toe aan chocoladecake of browniebeslag. Deze toevoeging maakt de taart extra gehydrateerd en een echte traktatie voor uw gezondheid.

Hoe bieten te kweken

Wanneer u uw bieten moet planten

Bieten zijn aangepast om te groeien in koele temperaturen, waardoor ze een perfecte groente zijn om te planten in het voorjaar en de vroege herfst. Ze gedijen op warme dagen en koele nachten. Ze kunnen gaan zaaien als de temperatuur voor langere tijd onder de 10 graden zakt. Zaai de zaden in de volle zon voor de beste wortels; als je geen zonnig plekje in je tuin hebt, plant ze dan toch – bieten produceren nog steeds veel bladgroenten in de halfschaduw.

Bodem

Bieten groeien het best in zure bodems (pH tussen 6,0 en 7,5). Als uw grond bestaat uit zware, rotsachtige, harde of alkalische klei, voeg dan een centimeter of meer compost toe. Voeg een beetje houtas toe, als je het nodig hebt, want de rijke bron van kalium bevordert de wortelgroei.

Als je in het verleden bieten hebt geoogst met harde zwarte vlekken in het vlees, dan hebben ze geleden aan de treffend genoemde zwarte hartaandoening, die wordt veroorzaakt door een tekort aan boor. Het toevoegen van compost aan de grond of het besproeien van algenextract op de planten zal een beetje helpen, maar als de symptomen aanhouden, laat dan uw grond testen.

Aanplanting

Bieten houden niet van mensenmassa’s, dus als je de zaden zaait, plant je ze ongeveer 3 cm diep en 10-15 cm uit elkaar, of zaai je ze dichter bij elkaar en gebruik je de uitgedunde zaden later voor de saladebereiding.

Verspreid een laagje maaisel, versnipperde bladeren of stro rond uw bietenveld om het vochtgehalte constant te houden – dit is essentieel voor een gelijkmatige wortelgroei. Zorg ervoor dat u goed mulcht in het voorjaar om uw bieten te beschermen tegen onverwachte hittegolven.

Containers

Haal een pot van minstens 40 cm diep en u kunt bieten kweken op uw terras. Bieten kunnen in potten groeien als je ervoor zorgt dat de containers meer water krijgen dan een aardse tuin.

Herfstoogst

U kunt bietenzaad direct in uw tuin planten ongeveer acht tot tien weken voor de eerste verwachte vorst en op tijd voor de vakantie oogsten. Bieten die in het najaar worden geoogst, zijn helderder van kleur dan bieten die in het voorjaar worden geplant en bieten die in het najaar worden geoogst, hebben vaak een hoger suikergehalte. Dus waar wacht je op? Plant een rij of twee deze week.

Voorjaarsoogst

Voor een voorjaarsgewas worden de bieten zodra de grond droog is bewerkt, meestal van maart tot half mei. Als het weer koud en nat blijft tot het voorjaar, wacht dan tot april. Bieten verplanten is verrassend gemakkelijk voor een wortelgewas, zodat u de zaden binnenin kunt ontkiemen en ze in de tuin kunt verplaatsen zodra de grond in het voorjaar droog is.

Problemen met bietenteelt

Weerstand tegen rotatie

Bieten zijn relatief vrij van ziekten en plagen, en zelfs de problemen die ze tegenkomen zijn relatief eenvoudig te beheren. U kunt ziekten voorkomen door bieten, spinazie en snijbiet af te wisselen met andere soorten groenten. En gebruik dekteelt in het laagseizoen.

Ongedierte

Pegomya hyoscyami kan een probleem worden. Zelfs als het door de bladeren van je bieten heen dringt, kun je het beschadigde deel er gewoon afscheuren.

De « twee-vinger » methode om deze tunnelplaag te bestrijden: Inspecteer de bladeren dagelijks door rond de bladeren te sonderen op eventuele bobbels, en breng twee vingers aan. Het is de enige plaag die nog verpletterd kan worden! Om het uit de buurt van bladeren en ander ongedierte te houden, kunt u tijdens het drukste insectenseizoen tussen mei en eind juni gewoon roeibedekkers op uw bieten leggen.

Oogsten van bieten

U kunt vanaf de eerste uitdunning van uw bietenoogst gaan genieten, wanneer de miniatuurbieten een diameter van 3 cm hebben bereikt (en ze met hun stengels koken). Laat bij het oogsten van grote bieten 6 tot 7 cm van de stengels zitten om verkleuring te voorkomen.

Voor een herfstoogst trekt u uw bieten uit na een zware vorst. Zorg ervoor dat u de toppen van de bieten in de buurt van de wortels afsnijdt en bewaar ze in een zandbak op een koele plaats zoals een kelder of wortelkelder tot u klaar bent om ze op te eten. Greens kunnen worden gesneden, gewassen en bewaard in de koelkast tot ze nodig zijn voor salades, roerbakken of stomen aan de zijkant.