Aller au contenu
tips-isolatie

Akoestische isolatie: tips voor geluidsreductie

Wonen in een woning betekent lawaai maken. Het is bijna onvermijdelijk. Soms zijn deze geluiden luider dan normaal, soms worden ze een echte geluidshinder. Gelukkig is het in dergelijke gevallen niet altijd nodig om de bron van het lawaai te stoppen, want bijvoorbeeld het verbieden van kinderen om in de buurt te spelen is gecompliceerd. Ontdek hoe geluidsisolatie kan worden gebruikt om geluidsproblemen tegen te gaan, of dat nu in een huis of een appartement is.

Geluidsisolatie: enkele basisprincipes

Geluidsisolatie-AfdelingGeluid kan op verschillende manieren bewegen. In principe zijn het de golven die ons trommelvlies en het achterliggende filigraan hoorsysteem omzetten in trillingen en uiteindelijk in signalen die onze waarneming stimuleren. Afhankelijk van de geluidsdruk op ons en de frequentie van de golven nemen we het geluid meer of minder intensief waar.

Tussen 2000 en 4500 Hz horen we beter, wat betekent dat we bij deze frequenties niet veel geluidsdruk, dus decibels, hoeven te geven om ons gehoor te irriteren. Het betekent ook dat een reductie van 10 dB of meer subjectief wordt ervaren als een halvering van het geluidsniveau. Sommige isolatiematerialen zijn zo effectief dat ze zelfs bij een dikte van ongeveer 12 cm al een drukvermindering van 20 dB mogelijk maken.

Om een geluid ons oor te kunnen bereiken, moet er een vorm van materie zijn die wordt getriggerd door geluidsgolven en die ons gehoor kan laten trillen. Dit kan een grote verscheidenheid aan materialen zijn; leefruimte is meestal lucht of vaste lichamen, zoals muren, plafonds of zelfs wasmachines of koelkasten. Geluid kan ook worden overgebracht via schachten en leidingen of zelfs worden versterkt door hun functie als resonantieorgaan.

Ze genereren trillingen of iets dergelijks doet ze trillen en maakt lawaai. Om geluiddicht te zijn, moeten de trillingen op een bepaalde manier worden gedempt. Afhankelijk van hoe het geluid wordt getransporteerd en waar het vandaan komt, is dit op verschillende manieren mogelijk.

Soorten geluidsisolatie in het huis

akoestische isolatieHet klikken van schoenhakken op de bovenverdieping, het rammelen van de wasmachine naast de deur of een kind dat een muziekinstrument bespeelt, dit alles verspreidt zich op verschillende manieren in de meest uiteenlopende richtingen. Er kunnen verschillende geluidswerende opties worden gebruikt en deze worden hieronder gepresenteerd.

Muurisolatie

Om zijdelingse geluiden te vermijden, d.w.z. door de muren heen, kan men best een goede geluidsisolatie in de muur aanbrengen. Thermische isolatie alleen is in dit stadium dus niet voldoende en er moeten extra isolatiematerialen worden aangeschaft. Materialen met een hoge bulkdensiteit zijn hiervoor geschikt. Niet-dragende wanden die met deze materialen zijn uitgerust, worden vervolgens met gipsplaat gesloten.

Bij massieve buitenwanden kunnen speciale geluidsisolatieplaten worden geplaatst. Dit kan in principe worden opgevat als een tweede muur, die voor de muur zelf wordt gebouwd. Het isolatiemateriaal wordt in een steigerconstructie of speciale geluidswerende panelen geplaatst en vervolgens gesloten. In het beste geval gaan de geluidsgolven dan verloren in deze extra structuur.

Contactgeluidsisolatie

Als de richting van het geluid verticaal is, is het meestal stootgeluid. Voetstappen zijn te horen vanaf de bovenste verdiepingen boven de bouwsubstantie, vooral naar beneden toe. De eenvoudigste manier om er tegenaan te gaan zijn tapijten. Maar als dit nog te luidruchtig is of niet overeenkomt met de smaak van de bewoners, zijn er nog andere mogelijkheden.

Geluidsisolatie in het appartement

Tapijten zijn de eenvoudigste oplossing voor contactgeluidsisolatie.

De basisregel is het bouwen van contactgeluidsisolatie van zacht naar hard. Dit betekent dat een zacht materiaal, zoals een beschermend vlies, over de dekvloer wordt verspreid. Vervolgens wordt een laagje iets hardere isolatieplaten aangebracht en kan de bekleding, zoals parket of andere vloerbedekking, uiteindelijk worden gelegd.

Sommige soorten parket hebben zelfs hun eigen ingebouwde geluidsisolatie. Dit zou een oplossing zijn voor het gebied waar het lawaai wordt geproduceerd.

Aan het andere uiteinde van de buis kunt u bij wijze van spreken gebruik maken van geluidsabsorberende plafonds om contactgeluiden tegen te gaan.

Een andere interessante mogelijkheid is de akoestische ontkoppeling van afzonderlijke componenten van elkaar. Dit klinkt erg ingewikkeld, maar in de praktijk is het alleen nodig dat er een isolerend paneel op het karkas wordt geplaatst dat met een speciale folie wordt bedekt. De dekvloer wordt dan zo gebruikt dat deze niet in contact komt met de buitenmuren. Het is dan een zogenaamde zwevende dekvloer, die de geluidsgolven in mindere mate doorgeeft aan de rest van het huis.

Geluidsisolatie van plafonds tegen galm en contactgeluiden

Om de nagalm in de ruimte te verminderen of om contactgeluiden van bovenaf te dempen, kunnen verlaagde geluidsabsorberende plafonds worden geïnstalleerd of kunnen isolatiepanelen worden gelijmd. Beide verminderen de geluidsdruk van de plafonds door de constructie van het gebouw. Het voordeel van verlijmde panelen is dat ze snel en eenvoudig te installeren zijn en in vergelijking daarmee dunner zijn. Dit betekent dat er minder ruimteverlies is.

Bij verlaagde plafonds wordt onder het plafond zelf een steiger- en gipskartonconstructie gebouwd, die met het bekende isolatiemateriaal wordt opgevuld. Dit is vooral effectief tegen laagfrequent geluid, gedempt geluid en rommelende geluiden, maar neemt relatief veel ruimte in beslag. Dit is echter over het algemeen geen probleem, vooral niet in de hoge, galmende kamers van het oude gebouw.

Geluidsisolatie van sanitaire leidingen

Geluid kan ook afkomstig zijn van of versterkt worden in de leidingen. Daarom zijn sanitaire leidingen tegenwoordig vaak voorzien van een geluidsisolatie. Bovendien worden de buizen ter bestrijding van het structuurgeluid met elastische verbindingsstukken aan de wand bevestigd. Deze absorberen eventuele trillingen die worden doorgegeven.

Geluidsisolatie achteraf in de slaapkamer

Zelfs het achteraf aanbrengen van geluidsisolatie is meestal geen probleem. Alle bovengenoemde varianten, van gevelbekledingen tot composietschuimpanelen, zijn beschikbaar voor een onbeperkte keuze. Hoogstens in gehuurde appartementen dient de verhuurder te worden geraadpleegd over de geluiddempende maatregelen die daadwerkelijk kunnen worden genomen.

Vermindering van weg- en voertuiggeluiden

Zolang de snerpende motoren en toeterende claxons van andere weggebruikers deel uitmaken van het normale weglandschap, zal het daarmee samenhangende weggeluid in veel woonwijken deel blijven uitmaken van de dagelijkse geluidshinder. Om het voertuiglawaai te verminderen, kunnen er geluiddempende deuren en ramen worden geïnstalleerd.

In het geval van ramen zijn dit meestal modellen met meerdere ruiten die een grotere afstand tot elkaar houden. Deze ruimtes zijn vaak gevuld met een gas dat minder goed geleidt dan lucht. Het principe van de laag gaat verder met de geluidsabsorberende deur. Ook hier zijn er zogenaamde meerlaagse deuren, waarvan de massieve structuur het geluid dwingt om door meerdere lagen isolatiemateriaal te vechten.

Conclusie

Het is niet altijd gemakkelijk om in een beperkte ruimte te leven, aangezien onaangename geluiden vaak van de geluidsbron naar uw oren worden getransporteerd. Een van de hierboven beschreven oplossingen wordt vaak gebruikt om deze geluidsverspreiding te onderbreken. Dit betekent dat je niet als fluwelen pootjes hoeft rond te sluipen en dat je je geen zorgen hoeft te maken over het lawaai van je buren.

Quitter la version mobile