Aller au contenu
plaatsen-vloer

Vloeren

De vloeren vormen een scheiding tussen twee verdiepingen, ondersteunen variabele belastingen en beschermen de verschillende verdiepingen van elkaar tegen geluid, warmteverlies, vocht en brand. Ze kunnen worden gemaakt van hout, metaal, gewapend beton, metselwerk of gemengd.

Houten vloeren

De structuur van de houten vloeren bestaat uit een ligger, afstandhouders en een plankier (ook balken) die op de dragende wanden op de kortste afstand rusten. Deze zijn ofwel ingebed in het metselwerk ofwel gelegd op een corbel (een stuk hout of metselwerk dat uit een muur steekt die een balk of andere belasting draagt). De balken dragen minstens 7 cm in het metselwerk.

Het gebruikte hout zal een conserveringsbehandeling hebben ondergaan. De bovenkanten van de gites zijn in een horizontaal vlak geplaatst en zijn droog gefixeerd in het metselwerk. De randliggers worden op een afstand van 3 tot 5 cm van de wanden geplaatst en er tegenaan geklemd. Elke I.50 meter zijn de gîtes stevig met elkaar verbonden door een ketting die zorgt voor stijfheid en het vermijden van zijdelingse knikken. Om elk risico van brandoverdracht te vermijden, worden de koppen en de gites minstens 20 cm van de binnenkant en minstens 10 cm van de buitenkant van de rook- en ventilatiekanalen gehouden.

Ook mag er geen houten kamer worden ingesloten in een feestmuur. Wanneer de vloer boven een open ruimte wordt geplaatst, zoals kelders, garages en andere onbewoonde ruimten, moet een thermische isolatie met een dampscherm worden aangebracht. Om de geluidsoverdracht te beperken kan de holle ruimte tussen de draagbalken worden opgevuld en kunnen de oppervlakken worden ontkoppeld door een membraan onder de vloerpanelen aan te brengen. In dit geval wordt de vloer vastgeschroefd. Dit type vloer heeft vele voordelen en is perfect geschikt voor eengezinswoningen.

Gewapende betonnen vloeren

De betonvloeren die « in situ » worden gestort, zijn monolithische platen. Ze zijn versterkt met stalen staven. De onderste staven (weerstandsstangen) vormen de hoofdversterking en worden in de richting van de overspanning geplaatst. Ze zijn ontworpen om buiging en spanning te weerstaan. De bovenste staven (verdeelstaven) zijn bedoeld om de belasting en de overbelastingskrachten te verdelen. Versterkingsstaven zijn met elkaar verbonden door middel van banden.

Merk op dat wanneer de plaat in direct contact staat met de grond, deze wordt gestort op een doos van bricaillons, gestabiliseerd zand, ondoordringbare folie, etc. De plaat wordt dan op de grond geplaatst, en vervolgens op een betonnen plaat. Kortom, genoeg om te isoleren. Wanneer de plaat daarentegen tussen twee verdiepingen ligt, moet voor de installatie ervan een bekisting worden gemaakt. Dit kan pas worden verwijderd als het beton perfect is uitgehard. Dat wil zeggen na een periode van 2l tot 28 dagen.

Geprefabriceerde vloeren

Dit zijn platen die gemaakt zijn met geprefabriceerde elementen die tijd en materiaal besparen (geen bekisting, minder stutten, enz.).

Halffabricatenvloeren

Ze bestaan uit voorgespannen betonnen balken in de vorm van een omgekeerde « T » en holle klei « d’entre vous », bedoeld om tussen de rijen voorgespannen balken te worden geplaatst. Deze « entrevous » zijn voorzien van meerdere, gescheiden vides die het geluids- en warmte-isolerend vermogen verhogen. De onderzijde van de afstandhouders en balken moet vlak zijn om de plafondpleister direct te kunnen ontvangen. De monolithiek van de vloer wordt verzekerd door het beton van de ter plaatse gestorte drukplaat in een minimale dikte van 2,5 cm. Interfaces kunnen ook worden gemaakt van beton, gevouwen metalen platen of gegoten geëxpandeerd polystyreen.

Betonnen trechters

Ze zijn voorgespannen of niet, zijn rechthoekig met twee vlakke zijden en worden gekruist door cirkelvormige uitsparingen die hun gewicht verlichten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en worden geleverd in de exacte lengtes zoals aangegeven in de tekeningen. Door hun omvang vereisen het gebruik van deze elementen de toegang tot de bouwplaats per vrachtwagen en de aanwezigheid van geschikte hefwerktuigen.

Pre-slabs

Dit zijn betonplaatvloeren met een volledig vlakke, perfect gladde en overschilderbare bodem en een ruw bovenvlak met wapening voor een optimale hechting met het drukbeton. Ook hier is de toegang voor vrachtwagens tot de bouwplaats essentieel! Voordat het wapeningsbeton wordt gestort, wordt de vloer grondig gereinigd, bevochtigd en worden eventuele versterkingen blootgelegd.

Terwijl de muren en plafonds nog steeds worden afgewerkt met « nat » pleisterwerk, winnen « droge » platen en blokken elke dag terrein. Neem een kijkje op de volgende pagina’s om u te overtuigen een kamer te bouwen of een zolder te renoveren!

Gips

Het gips is het resultaat van de gipsverbranding. Het wordt gebruikt in de vorm van een wit poeder dat, wanneer het vermengd wordt met water, zich « zet » en een vaste maar zachte massa vormt. Het te bepleisteren gips wordt verkregen door toevoeging van additieven.

Dankzij zijn eigenschappen draagt gips over het algemeen bij tot het creëren van een klimatologisch evenwicht in de omgeving door gunstig te reageren op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Bovendien is gips, dankzij het water dat het bevat, een materiaal dat een goede brandwerendheid biedt.

Het pleisterwerk

Het plafond is bedoeld om de vlakheid van de binnenmuren, die meestal van « gewoon » metselwerk zijn gemaakt, te waarborgen. Vandaag de dag, terwijl conventionele plafonds nog steeds bestaan, is het gebruik van zichtbare metselwerk of geprefabriceerde gipsen elementen (blokken of platen) gebruikelijk.

Natte plafonds

De coatings zijn in de vorm van een wit poeder. Ze bestaan uit gips, gehydrateerde kalk, zettingsvertragers en watervasthoudende middelen. Sommige pleisters bevatten geëxpandeerde Perlite waardoor ze « lichter » zijn en hun warmte-isolatie verhogen.

Spuitbaar gips

Dit type product wordt met behulp van een sproeimachine aangebracht. Het moet in een laag van 10 mm worden gespoten, met een lat worden bekleed, worden gezwevend en gepolijst.

Handmatige coating

Het wordt geleverd in een zak die klaar is om gemixt te worden. Deze pleister kan op alle soorten metselwerk worden aangebracht, behalve op gladde, niet-absorberende oppervlakken. Minimale dikte van het gips: 10 mm dik.

Enkele tips voor de toepassing

Elimineer ruwheid,
Verwijder vet en stof,
Sluit scheuren en spleten af,
Bevochtig overmatig droge of poreuze oppervlakken en voorbehandel ze indien nodig.
Verzegelde of te gladde oppervlakken opruwen.
Vermijd werken op met water bezaaide oppervlakken.
Bescherm of isoleer metalen onderdelen voldoende tegen roest,
Monteer vooraf de nodige beschermings- of afwerkingsprofielen (hoekhoeken, dilatatievoegen, geleidingsprofielen, …).
Laat compensatoren open
Niet pieken bij 5°C binnenshuis.
Niet kapotmaken als er te veel vocht is,
Wacht met schilderen of behangen tot het plafond volledig droog is (ongeveer 2 à 3 weken).
Het is essentieel dat het gips niet te snel uitdroogt. Gevolgen van een te snelle droging zijn onder meer een zacht plafond, krimpscheuren en een slechte hechting van de ondergrond. De oplossing is het toevoegen van watervasthoudende middelen aan het voorgemengde gips om de tijd dat het gips nat blijft te verlengen.
Het is belangrijk om alle uitbloeiingen uit het metselwerk te verwijderen voordat het wordt afgedekt.
Voor het aanbrengen van het plafond op het beton moet het beton minstens 6 weken oud en perfect droog zijn.
Op gemengde ondergronden (metselwerk en hout, metaal, enz.) moet een tegen roest beschermd draadgaas over de verbindingsvoeg worden gespannen.
Op de kruising van het plafond en de aangrenzende muren kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Om er zeker van te zijn dat deze zich net in de hoeken bevinden, na het instellen, maar vóór het uitharden van de plafondlaag en met een spaan, moet de contour van het plafond in de plafondcontour worden gezaagd. Dan wordt een nieuwe gipsfolie over deze incisie verspreid.
Waar scheuren te verwachten zijn, is het raadzaam om vooraf een zelfklevende rubberen schuimstrip aan te brengen, die als scheidingselement zal fungeren.