thuisrenovatie

Thuisrenovatie

In Kessel-Lo, vlakbij Leuven, ontdekte een familie hun woning vanuit een andere hoek, dankzij het werk en de voorstellen van de Gentse architecten van het NU-atelier. Dit renovatieproject transformeerde een groot huis dat voorheen was opgedeeld in appartementen tot een nieuwe eengezinswoning vol persoonlijkheid.

In eerste instantie namen de eigenaars contact op met het NU-architectuuratelier om hun eigendom te renoveren en uit te breiden: met de bouw van een uitbreiding. Ze wilden een echte relatie met de tuin creëren, meer direct en genereus, en ook de hoeveelheid natuurlijk licht verhogen. Dit verlangen naar ruimte, openheid en licht vond een ander antwoord van de architecten. De ruimtelijke kwaliteiten van het huis en de beschikbare ruimte boden een interessant potentieel om te benutten. Uiteindelijk is gekozen voor de optie om geen uitbreidingen te plannen, ten gunste van een volledige herinrichting van de leefruimtes in het huis. Een herontwerp waarbij beton zijn volle plaats krijgt.

De eerste interventie van de renovatie is de afbraak van kleine bijgebouwen, om de achtergevel van het huis vrij te maken. Het huis ondergaat ook een grondige wijziging: er worden nieuwe baaien gecreëerd, waaronder een hoofdverdieping die de leefruimtes heel wijd openstelt voor de tuin. De transformaties binnenin maken ook een metamorfose van de ruimte mogelijk. Een deel van de vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping wordt gesloopt, waardoor de woonkamer een royaal dubbelhoog volume krijgt. De leefruimtes zijn verdeeld over deze nieuwe open ruimte. Op de begane grond bevinden zich de keuken en de eetkamer. Op dit niveau, aan de voorgevel, is ook een professionele studio aanwezig. Het creëert een bufferruimte tussen de openbare ruimte en de private sfeer van het huis. Boven, overhangend, is er een ontspanningsruimte aan de tuinzijde, een kantoor en een TV- en speelkamer. Eerder gereserveerd voor kinderen en gelegen aan de straatkant. Deze configuratie creëert bijzondere functionele en visuele relaties tussen de verschillende functies en geeft de leefruimtes een mooie breedte die nog wordt geaccentueerd door de dubbelhoge baai met uitzicht op de tuin.

Wanneer beton de ruimte orkestreert en een renovatie signaleert

Beton als oriëntatiepunt

Binnenin combineert de renovatie eenvoud en persoonlijkheid. De architecten boden hun opdrachtgevers een functionele en overzichtelijke ruimte, maar ook levendig door de uitvoering van enkele mooie kleinschalige ingrepen. Het ontwerp wordt gevormd door de raamkozijnen, de glazen afscheiding in de eetkamer, de trap en het vaste meubilair en vormt een harmonieus en verzorgd grafisch ensemble, tussen lichtheid en massa, ruwe en delicate materialen, en sobere en kleurrijke tinten. Onder deze micro-architectonische elementen springt de creatie van twee betonnen « objecten » in het oog. Een daarvan is een kookeiland. Het structureert de ruimte en benadrukt, door zijn aanwezigheid, de openheid van de rest van de ruimte. De slanke vorm vermijdt het effect van de zwaarte en wist het obstakel dat het vertegenwoordigt uit te wissen. Het tweede ‘object’ markeert en verwijdt de grens tussen binnen en buiten. Onder de luchtige trap die naar de woonkamer leidt, creëert het een kleine ruimte om in te nemen om te lezen of gewoon om naar de tuin te kijken. Deze twee betonnen elementen werden op maat ontworpen en op hun plaats gegoten. Ze contrasteren met de lichtheid van de trap en de schuifwand die de eetkamer kan scheiden van de professionele werkplaats in het verlengde ervan. Tot slot vinden deze meerdere ingrepen plaats op een vloer van glad beton en gekleurd in de massa, met een rode tint. De vloer « ontsnapt » letterlijk naar buiten om zowel een visueel en grafisch element als een functioneel oppervlak voor buitenactiviteiten te creëren. Voor de architecten heeft deze oplossing het mogelijk gemaakt om kleur letterlijk te integreren in de architectuur van het huis. Dit doorlopende rode betonnen oppervlak verenigt de ruimte en benadrukt de architectuur van het huis op een eenvoudige maar sterke manier.