Aller au contenu
synthetisch-schuim

Synthetisch schuim

Op grote schaal en dus goedkoop geproduceerde, synthetische schuimplaten (voornamelijk polyurethaan en polystyreen) komen in de meeste gangbare constructies voor. Ze zijn sterk thermisch isolerend. Door hun goede weerstand tegen vocht en compressie kunnen ze worden gebruikt in een vochtige omgeving.

In geval van brand zijn ze de oorzaak van toxische gasemissies die verantwoordelijk zijn voor een snelle verstikking. De aanwezigheid van isocyanaat in polyurethaanschuim kan allergieën veroorzaken.

Kunststofschuimen zijn waterdicht, hebben een lage waterdampdoorlaatbaarheid en een zeer lage luchtdoorlaatbaarheid: ze passen niet in een wandsysteem dat openstaat voor waterdampdiffusie. Sommige synthetische schuimplaten zijn doorlatend voor waterdamp.

Polyurethaanschuim (PUR)

Het zijn panelen op basis van geëxpandeerd schuim en polyurethaan.

Polyurethaan wordt gekenmerkt door een hoog isolerend vermogen. Het is echter niet erg bestand tegen hitte: vuur en ultraviolette straling.

Polyurethaan panelen voor platte daken hebben een volumedichtheid van minimaal 30 kg/m. Deze panelen zijn aan beide zijden voorzien van een synthetische coating of een bitumineuze glazen sluier, bedoeld om de verbindingen met de onderste en bovenste lagen te vergemakkelijken.

Polyisocyanuraatschuim (PIR).

Dit zijn panelen op basis van geëxpandeerd polyisocyanuraatschuim. Polyisocyanuraat wordt gekenmerkt door een beter brandgedrag dan polyurethaan, maar zijn mechanische eigenschappen zijn zwakker.

Polyisocyanuraatpanelen voor platte daken worden aan beide zijden voorzien van een synthetische coating of een bitumenglasvlies om de hechting met de onderste en bovenste lagen te vergemakkelijken.

Uitgebreid polystyreenschuim (EPS en EPS-SE)

Dit is wat algemeen bekend staat als « frigoliet ». Dit zijn panelen op basis van geëxpandeerd polystyreenschuim.

Geëxpandeerd polystyreen wordt gekenmerkt door een hoge geboortekrimp. Het kan niet voor langere tijd worden blootgesteld aan temperaturen boven 70°C. Het heeft een slechte brandwerendheid. Er zijn echter panelen met een beter brandgedrag (SE-kwaliteit).

De geëxpandeerde polystyreen panelen voor platte daken zijn aan beide zijden bedekt met een bitumenglasmat met overlappende voegen.

Geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS)

Dit zijn harde panelen (groen, blauw, geel…) op basis van homogeen schuim met een gesloten celstructuur, met een glad extrusieoppervlak dat vochtopname verhindert. Door hun dichtheid hebben de panelen ook een extreme compressieweerstand. IJXPS is rotvrij, bevat geen voedingsstoffen voor ongedierte en is 100% recyclebaar!

Door deze uitstekende eigenschappen biedt het een breed scala aan toepassingen buiten de woningbouw, bijvoorbeeld in dakparkeergarages, koelgebouwen, en biedt het een uitstekende vorstbescherming bij de aanleg van wegen, spoorwegen en start- en landingsbanen.

Resolutieschuim (PF)

Dit zijn panelen op basis van resolischuim met een gesloten celstructuur.

Resolischuim wordt gekenmerkt door een goed brandgedrag en een zeer hoog isolerend vermogen.

Samengestelde materialen

Er zijn composietmaterialen die bestaan uit naast elkaar liggende platen van verschillende materialen, al dan niet isolerend.

Deze panelen combineren de eigenschappen van de materialen waarvan ze gemaakt zijn: druksterkte, dampdichtheid, thermische eigenschappen, brandgedrag, vochtgedrag, afwerking, enz.

Complexe panelen bestaan uit een laagje isolatie dat op een met karton beklede gipskartonplaat wordt gelijmd, met een mogelijke tussenlaag van een dampscherm tussen de bepleistering en de isolatie. De isolatie kan worden geëxpandeerd of geëxtrudeerd polystyreenschuim, polyurethaanschuim of minerale wol.

Quitter la version mobile