Aller au contenu
tuin

Smeerwortelmest: het beste eenvoudige recept

Meer en meer beseffen we dat chemische producten en meststoffen schadelijker zijn dan wat dan ook voor onze bodem. We zijn op zoek naar oude recepten om ze te voeden met voedingsstoffen die essentieel zijn voor de plantengroei in de permacultuur. Onder deze, smeerlappenmest is een must. Uitleg.

Wat is smeerwortel?purin-consoude

Smeerwortel is een plant van het geslacht Symphytum. Deze term komt van het Griekse Symphyse, wat « samenhang » betekent. In die zin hebben we al het idee dat het een soep is met een genezende eigenschap door een wond te laten genezen. Wat de smeerlappenmest betreft, schuilt achter deze naam een groot aantal deugden die op een eenvoudige manier kunnen worden uitgebuit.

Hoewel deze plant giftige chemicaliën bevat die pyrrolizidine (PA) alkaloïden worden genoemd, worden het blad, de wortel en de wortelachtige stengel (wortelstok) gebruikt om medicijnen te maken. De hoeveelheid pyrrolizidine die in smeerwortel aanwezig is, is afhankelijk van het tijdstip van de oogst en de leeftijd van de plant. De wortels hebben 10 keer meer pyrrolizidine dan de bladeren. Sommige producten met het etiket « gewone smeerwortel » of Symphytum officinale bevatten in feite de meer giftige soort « stekelige smeerwortel » (Symphytum asperum) of « Russische smeerwortel » (Symphytum x uplandicum).

Smeerwortel wordt gebruikt als thee bij maagpijn, zweren, zware periodes, diarree, bloederige urine, hardnekkige hoest, pijnlijke ademhaling (pleuritis), bronchitis, kanker en pijn op de borst (angina). Het wordt ook gebruikt als gorgeldrank voor tandvleesproblemen en keelpijn.

Smeerwortel wordt op de huid aangebracht voor zweren, wonden, gewrichtsontstekingen, kneuzingen, reumatoïde artritis, gezwollen aders (flebitis), jicht en breuken.

Smeerwortel kan ook gebruikt worden in de tuinbouw en permacultuur als vloeibare mest.

Wat is smeerlappenmest?

Smeerwortel is meer dan alleen een medicinaal kruid. Het is ook gebruikt als voedselgewas voor grazende dieren en varkens. De grote harige bladeren zijn een uitstekende bron van de drie macronutriënten die in meststoffen voorkomen. Als zodanig is het een uitstekende vloeibare meststof of gecomposteerde thee om planten te voeden en insectenplagen te helpen verminderen. Het maken van smeerwortelthee voor planten is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden of gereedschap.

Probeer smeerwortelmest op uw planten en zie de voordelen in uw tuin. Alle planten hebben specifieke macronutriënten nodig voor een maximale groei, bloei en vruchtvorming. Deze zijn :

Stikstof,
fosfor,
kalium.

Net als mensen hebben ze micronutriënten nodig, zoals mangaan en calcium.

Smeerwortel bevat alle drie de belangrijkste voedingsstoffen en een hoog calciumgehalte, dat zeer gunstig kan zijn als het wordt geoogst en tot smeerwortelthee voor planten wordt verwerkt. Dit voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, wordt aangebracht door middel van vloeibare bodembedekking of bladbesproeiing. De gecomposteerde bladeren produceren een rijke, diepgroene, bruine vloeistof. Het stikstofgehalte van de smeerwortelmeststof bevordert de groei van groene bladeren. Fosfor helpt planten krachtig te blijven en ziekten en plagen te bestrijden. Kalium is essentieel voor de productie van bloemen en fruit.

Waarom kiezen voor smeerlappenmest?

Als u op zoek bent naar een indrukwekkende organische meststof voor uw tuin, vindt of bereidt u smeerwortelmest voor. Het is rijk aan sporenelementen en micro-elementen, waardoor het een van de beste compostactivatoren is. Het helpt planten om zich te ontwikkelen, vooral bloemen en vruchten.

Onder deze essentiële verbindingen is boor, dat dient als trekker en versneller van de bloei. Er is ook potas, stikstof en diverse vitaminen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van bodemmicro-organismen. Allantoïne is echter het belangrijkste bestanddeel dat deze plant zijn activiteit van het bevorderen van de celvermeerdering geeft.

Smeerwortel is ook een vaste plant. Eenmaal gecultiveerd, heb je toegang tot onbeperkte biologische en natuurlijke meststoffen. Het is daarom het beste alternatief voor chemische meststoffen, die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu, maar vooral kunnen leiden tot steriliteit van de bodem bij gebruik.

Hoewel de antibacteriële rol van smeermuizenmest ongepubliceerd blijft, is de schimmelwerende eigenschap ervan niet langer te verbergen. Net als zijn rol tegen pokken, kan het worden gebruikt door toepassing rond de basis van de bomen om ze te beschermen tegen cryptogamische ziekten.

Het recept in slechts 5 stappen

Bent u ervan overtuigd dat smeeroliemest een must is in een groentetuin, maar weet u niet hoe u deze moet bereiden? Hier is een snelle en makkelijke manier om aan een uitzonderlijke vloeibare mest te komen:

Snijd en hak de smeerwortel, u kunt alle delen van de plant gebruiken, behalve de wortels, het geheel zal in een plastic of keramische container moeten worden gezet;
Verdun de gehakte smeerwortel met een verhouding smeerwortel/water van 1/10 ;
Dek het vat goed af en zet het op een rustige, schone en onopvallende plaats (want het wort zal een walgelijke geur hebben), en laat het gisten;
Zodra de eerste bubbels verschijnen, beginnen met het roeren van de ruwe vloeibare mest ten minste elke week totdat de oplossing stabiel is, dit wordt aangegeven door het verdwijnen van gasbellen, deze stap duurt ongeveer 15 tot 30 dagen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur ;
Filtreer het verkregen mengsel en verdun het filtraat met water tot een gehalte van 1/10. Dit betekent dat als je 1 l zuivere oplossing hebt, je 10 l water toevoegt om je smeerwortelmest te verkrijgen.

Heel gemakkelijk, is het niet? Het is nu aan u om te kiezen of u kiest voor een organische trend en uw gezondheid en het milieu op de eerste plaats zet, of voor chemicaliën die bekend staan om hun cumulatieve negatieve effecten.

Zie ook ons artikel over brandnetelmest