permacultuur

Hoe begin ik met permacultuur tuinieren?

Permacultuur is een ontwerpsysteem dat tijdens de oliecrisis van de jaren zeventig is ontstaan als reactie op voedselonzekerheid en het verlangen naar zelfvoorziening. De combinatie van houding en praktische toepassing omvat alles van recycling, hergebruik en regeneratie tot eenvoudige observatie.

In tegenstelling tot veel moderne landbouwmethoden houdt een natuurlijk teeltsysteem een continue cyclus in stand, waarbij dode planten een mulch worden voor nieuwe groei. Permacultuur probeert deze kringloop te reconstrueren, waarbij voedselafval wordt omgezet in waardevolle compost en slakkenkorrels en onkruidverdelgers worden vervangen door natuurlijke roofdieren en natuurlijke concurrentie. Het gaat om het werken met de natuur, niet tegen de natuur. Laten we eens kijken hoe we kunnen beginnen!

Onderzoek uw perceel

Permacultuur is niet prescriptief en methoden moeten worden toegepast op elke tuin of balkon afzonderlijk. De eerste stap is dus observatie. In elk microklimaat van de buitenruimte, en waar een op het zuiden gelegen muur delicate planten zal beschermen, kan een winderig balkon het meest geschikt zijn voor vruchtdragende struiken zoals kruisbessen, waardoor een natuurlijk, eetbaar windscherm ontstaat.

Elke grote tuin begint met een plan. Permacultuur houdt rekening met waterbronnen en -gebruik, bestaande landeigenschappen zoals hoogte en schaduw, vaste planten en eenjarigen, speel- en verzamelgebieden, en groei in de loop van de tijd. Veel permacultuurontwerpers zullen gedetailleerde op papier gebaseerde overlayplannen maken die rekening houden met elk van deze elementen.

Watervoorziening

Water kan een tuin maken of breken, en permacultuurtuinen zien water als een hulpbron die zorgvuldig moet worden bewaard en op een duurzame manier moet worden afgevoerd. Denk bij het plannen van uw permacultuurtuin na over waar het water zich op uw terrein verzamelt en stroomt, en waar het het meest nodig is. Waar uw ruimte overtollig water bevat, graaft u een zwaluw – een zeer zacht glooiende sloot, vaak bekleed met grind – of een vijver om het water vast te houden. Als het water opraakt, vang dan de regen op van de daken met behulp van reservoirs of vaten voor het besproeien en niet-drinkwater.

Diversiteit van levende organismen

Een belangrijk aspect van het ontwerp van permacultuurtuinen is de groei van een gevarieerd aanbod van voedingsmiddelen met wederzijds voordelige relaties. Goudsbloemen, bijvoorbeeld, houden palingwormen uit de buurt van de nabijgelegen tomaten, terwijl de liefde en de zoete rotsroos de natuurlijke roofdieren van de bladluizen aantrekken.

De planten zijn zorgvuldig geselecteerd, vaak inheemse soorten, waarvan we slechts een fractie consumeren. Degenen die het meest geschikt zijn voor de lokale omstandigheden hebben minder onderhoud nodig – vink een ander belangrijk vakje aan in de permacultuur: minimale input voor maximale winst. Een mix van eenjarige en vaste planten kan esthetisch aantrekkelijk zijn en het hele jaar door voor voedsel zorgen.

Zonering

Denk bij het plannen van uw perceel: welke planten ga ik het vaakst bezoeken? Welke zullen het meeste onderhoud nodig hebben? Deze zullen in de « zone » wonen die het dichtst bij het huis ligt, zone één (of binnen, zone nul). Dit betekent dat rijp voedsel op tijd wordt geplukt en dat delicate planten niet verschrompelen achterin de tuin.

Als Zone 1 het meest « bezet » is, bevat Zone 4 de planten die de minste aandacht nodig hebben, verder weg. Traditioneel zal Zone 5 een wild en ongestoord toevluchtsoord zijn voor natuurlijke roofdieren en wilde dieren. Dit kan zelfs in een klein stukje bestaan.

Mulch

Omdat permacultuur een low-impact model is, omvat het een no-dug filosofie. Het klinkt meer als een droom die uitkomt dan als een praktische methode, het is mogelijk om te veranderen wat er in een ruimte groeit zonder de grond om te draaien. Het sleutelwoord hier is mulch, en ik werd verlicht over de voordelen tijdens mijn permacultuurklas.

Bladermulching is een methode om een groter oppervlak om te vormen tot een planteerbare ruimte. Ook bekend als een lasagne tuin, bladmulch is een lamineermateriaal, zoals karton, bladeren, houtsnippers en/of stro, dat op zijn plaats composteert om gras te doden. Door de bodem op deze manier op te bouwen wordt de inspanning geminimaliseerd en worden het loskomen van de bodem en de bestaande microben niet verstoord. Het is ideaal om in het najaar een perceel te mulchen voor het planten van het volgende voorjaar.

Deze methode is het beste voor aardappelen, kool en pompoenen. Nadat het onkruid is vernietigd, zal een laagje karton, krant of natuurvezelmatten het onkruid doden door het licht te blokkeren. Een beetje mulch of compost bovenop zorgt voor voedingsstoffen voor de planten en door het doorprikken van de kartonnen laag help je de nieuwe wortels de grond te bereiken. Voeg vervolgens compost of bovengrond toe voor het besproeien van stro, of maai gras en bladeren (vaak overschot in gemeenten).

Bostuin

In de natuur bestaat het ras niet alleen op een tweedimensionaal vlak, maar groeit elke plantenfamilie op verschillende hoogtes. In een permacultuurbostuin, bekend als palen, staan hoge fruitbomen boven een laag dwergvariëteiten en notenstruiken, die op hun beurt onderdak bieden aan fruitstruiken, vaste planten en groenten, en ten slotte aan ondergrondse wortels. Door de bodem te bedekken met planten wordt deze beschermd tegen waterverlies en erosie.

Ongedierte

Huishoudens gebruikten pesticiden voor elk ongewerveld dier dat verhuisde. In een natuurlijk ecosysteem zullen roofdieren dit werk doen zonder negatieve gevolgen voor het milieu. Kikkers doen bijvoorbeeld hetzelfde werk als slakkenkorrels zonder de verschrompelde lijken of het weghouden van kinderen.

De moderne transitiestadsbeweging is gegroeid uit het permacultuurmodel, als reactie op de bezorgdheid over de piekolie. Met een beetje nadenken is het mogelijk om op duurzame wijze voedsel te verbouwen met behulp van praktische vaardigheden, terwijl wij, onze gemeenschappen en de dieren in het wild er baat bij hebben. Het is een bevredigende gedachte als je aan je eigen huisgemaakte diner zit.