Aller au contenu
mest

Onkruidbestrijding met natuurlijke producten

Onze huidige context is steeds gevoeliger voor het milieu. We zien een groot aantal handleidingen voor leerling-scheikundigen of andere eco-MacGyver op zoek naar natuurlijke alternatieven voor agressieve chemicaliën. Een van de meest populaire is ongetwijfeld die van de huismusdoder.

De voors en tegens van de onkruidverdelger thuis…

Vaak aangeprezen als het « natuurlijke » antwoord op Roundup, spreken zelfgemaakte herbiciden diegenen aan die op zoek zijn naar een snel en gemakkelijk alternatief voor commerciële onkruidverdelgers. Gevaarlijk voor onze gezondheid, ze kunnen de bodem of het grondwater verontreinigen en schade toebrengen aan de dieren in het wild, nuttige insecten en bestuivers.

Maar zijn alternatieven thuis noodzakelijkerwijs beter voor Moeder Aarde? Vandaag kijken we kritisch naar de voor- en nadelen van zelfgemaakte onkruidverdelgers en hoe deze zich verhouden tot het totale onkruidverdelglyfosaat.

Wat is zelfgemaakte onkruidverdelger?

Op het internet zijn er ongeveer evenveel varianten van zelfgemaakte onkruidverdelgingsrecepten als er onkruidsoorten zijn om te doden. Meestal gaat het om een combinatie van azijn, zout en/of zeep. Dit zijn relatief goedkope ingrediënten die u waarschijnlijk bij de hand heeft in uw keuken of badkamer. Begint de MacGyver in je wakker te worden?). Maar is het net zo effectief als commerciële onkruidverdelgers? Zijn ze zo milieuvriendelijk als we willen doen alsof?

Witte azijn (azijnzuur)

Hoe azijn werkt

Azijnzuur is een droogmiddel, wat betekent dat wanneer het op het oppervlak van een plant wordt gespoten, het vocht uit de bladeren wordt gehaald. De plant wordt bruin en verwelkt.

De effectiviteit van azijn

Er is aangetoond dat binnenlandse azijn sommige invasieve planten zoals de Canadese distel, maar ook andere onkruiden, met name jong onkruid, effectief doodt. Omdat het alleen de top van de plant doodt, is azijn minder effectief op vaste planten en meer volwassen onkruid, die een robuuster en ontwikkeld wortelstelsel hebben. Met andere woorden, uw paardenbloemen, met hun sterke taproots, zouden volgend jaar terug kunnen zijn.

Meerdere toepassingen kunnen effectief zijn op meer resistent onkruid. Er zijn ook hogere concentraties azijn beschikbaar, vooral in tuincentra waar ze worden opgeslagen met andere « biologische » onkruidverdelgers. Merk echter op dat hoe hoger de concentratie azijnzuur is, hoe giftiger het is als het per ongeluk wordt ingeslikt of in de ogen terechtkomt. Draag beschermende kleding en zorg ervoor dat u deze niet mengt met uw kookazijn!

De impact van azijn op het milieu

Azijnzuur heeft invloed op de pH-balans van uw grond, die afhankelijk van de plant goed of slecht kan zijn. Coniferen, hondebomen, rododendrons, heideplanten en hortensia’s zoals zure bodems. Maar niet alle planten doen dat. Walnoot, hazelnoot, seringen geven de voorkeur aan kalkrijke grond.

Zout (natriumchloride)

Hoe zout werkt

Net als azijn is zout een droogmiddel.

De effectiviteit van zout

Zout wordt vaak toegevoegd aan zelfgemaakte herbicidenrecepten omdat het bepaalde planten doodt die azijn niet doodt.

De impact van zout op het milieu

Zout heeft, in tegenstelling tot azijn, een zeer lange tijd een negatief effect op de bodem en kan de wortels van andere nabijgelegen planten aantasten.

Zeep

Hoe zeep werkt

Zeep is een oppervlakte-actieve stof, d.w.z. het verhoogt de verspreiding van azijn of zout op de bladeren van onkruid. Het verhoogt de absorptie van andere ingrediënten omdat het alle wasachtige oppervlakken die de bladeren beschermen kan afbreken.

Glyphosate

De werkingswijze van glyfosaat

In tegenstelling tot azijn of zout, die contactherbiciden zijn, is glyfosaat systemisch. Dit betekent dat het door de hele plant wordt geabsorbeerd en zich over de hele plant verspreidt, zelfs tot aan de wortels.

De effectiviteit van glyfosaat

Het is vaak het meest effectief op rijp en overblijvend onkruid met een sterk wortelgestel. Maar pas op, want het is systemisch, als een klein druppeltje op een andere plant valt, zal het onkruidverdelgingsmiddel het ook doden.

Een verdwaalde druppel azijn op een gewilde naburige plant zal wat bruining veroorzaken, maar zal het waarschijnlijk niet doden.

Effecten op het milieu

Zoals u zich kunt voorstellen, zitten er twee kanten aan deze kwestie.

Een groep wetenschappers uit Wyoming analyseerde en vergeleek de dodelijke waarden voor de toxiciteit van azijn, zout en glyfosaat voor zoogdieren (d.w.z. de hoeveelheid van elke chemische stof die zou resulteren in 50% sterfte bij ratten en konijnen). In deze vergelijking is meer glyfosaat nodig om een groot aantal ratten en konijnen te doden, wat resulteert in een lagere toxiciteitswaarde. Hun belangrijkste punt was dat bij hoge doses bijna elke chemische stof als giftig kan worden beschouwd, terwijl in kleine hoeveelheden (zoals je zou kunnen gebruiken in je tuin) de toxiciteit van glyfosaat te verwaarlozen is.

Bovendien wees de studie van Weed Control Freaks erop dat als je probeert het gebruik van glyfosaat te vermijden omdat het eigendom is van Monsanto, je je ervan bewust moet zijn dat veel commerciële azijnsoorten uit maïs worden gefermenteerd. Deze maïs is zelf genetisch gemodificeerd en behandeld met glyfosaat. Met andere woorden, als je wilt dat je zelfgemaakte herbicide echt goed is voor de planeet, moet je een niet-GMO organische azijn gebruiken in je recept.

De studie over onkruidbestrijdingsfreaks gaat echter niet in op de potentiële toxiciteit van glyfosaat op insecten, met name bijen. Volgens een studie van de National Company of Biotechnology Information hebben « realistische velddoseringen » van glyfosaat op lange termijn negatieve gevolgen voor de bijenkolonies.

Een andere studie van Environmental Health Perspectives stelde vast dat glyfosaat « toxisch is voor de menselijke placentacellen ». In een GGO-bewustzijnsartikel worden tal van studies gepresenteerd die het herbicide koppelen aan tumoren en grotere geboorteafwijkingen. Bovendien ontwikkelen planten zich en worden ze resistent tegen dit totale onkruidbestrijdingsmiddel, wat op middellange termijn voor meer problemen kan zorgen.

Conclusie

Uiteindelijk komt het neer op compromissen. Als u geen tijd of gelegenheid heeft om handmatig of thermisch te wieden. Het gebruik van azijn of zout in kleine hoeveelheden lijkt relatief veilig, vooral op plaatsen zoals een oprit waar je nooit iets gaat planten en waar er geen risico is op aantasting van nabijgelegen planten.

Quitter la version mobile