Aller au contenu
muren

Muren

HOUT, BAKSTEEN, BETON, KALKZANDSTEEN…? HOEWEL DE MATERIALEN OP DE MARKT ZEER VERSCHILLEND ZIJN, ZIJN ER 3 TECHNIEKEN VOOR HET OPTREKKEN VAN MUREN: METSELWERK, GIETEN EN GEÏNDUSTRIALISEERDE BOUW.

Onze analyse zal zich meer richten op de verschillende materialen en hun respectievelijke voordelen. Muren van kleisteen, kalkzandsteen, cellenbeton, geëxpandeerde klei, kunststof, steen, hout, glas, zelfs metaal… Een kort overzicht.

Naast hun eigen technische troeven mag het esthetische aspect niet worden verwaarloosd: een muur is als een meubelstuk. Hij maakt deel uit van uw omgeving. En als je zegt milieu, zeg je ecologie. U kunt net zo goed kiezen voor « schone » materialen die de natuur niet in gevaar brengen.

Wie zegt « muren » betekent ook « binnenmuren ». Terwijl dragende buitenmuren onbeweeglijk zijn, kunnen binnenmuren worden ontworpen om zich aan te passen aan de samenstelling van uw gezin en de evolutie van uw leven.

Binnen- of buitenmuren?

De keuze van het materiaal hangt natuurlijk af van de locatie van de muur: is het een buitenmuur of een afscheiding die zich binnenin het huis bevindt? Binnenwanden worden vooral gebruikt om ruimten af te bakenen. Hun dikte en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, worden bepaald door de functie die ze moeten vervullen (stabiliteit, geluid, lichtheid, brandwerendheid, enz.).

De buitenmuren hebben natuurlijk een heel andere rol: de beschouwde parameters zijn onder meer draagvermogen of druksterkte, uitzetting en krimp, isolatiecoëfficiënt, thermische inertie, brandwerendheid, vochtbestendigheid en ademend vermogen. Deze buitenmuren kunnen massief of bekleed zijn. Ze kunnen worden gemaakt van bakstenen, terracotta blokken, beton (al dan niet met cellenstructuur), hout, gips of zelfs metaal. In het algemeen worden buitenmuren (ook dragende muren) aan de binnenzijde bedekt met een laagje metselwerk. Aan de buitenkant zijn ze bedekt met een isolatielaag, die wordt beschermd door een gevel.

Deze bekleding kan ook worden gemaakt van een bepaald type materiaal (er is een grote verscheidenheid aan) dat uw buitenmuren de esthetische uitstraling zal geven die u wenst. De gebruikelijke afwerkingen die in een particuliere woning worden gebruikt zijn onder andere baksteen, betonblok, gips, steen en hout. Metselwerk, hout of metalen bevelsiding zijn meer voorbehouden aan industriële gebouwen.

De keuze van het ene of het andere materiaal voldoet aan bepaalde criteria zoals esthetiek (zoals hierboven vermeld), maar ook het installatiegemak en de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen. Als het eerste criterium betrekking heeft op uw aannemer, hangt het tweede af van uw levensfilosofie. Wil je in een gezond huis wonen? Ontdek dan alle materialen die de structuur van uw huis zullen vormen. Er zijn momenteel een aantal onbehandelde of « biologische » producten beschikbaar die net zo effectief zijn als de zogenaamde « klassieke » materialen.

Metselwerk

Van een metselwerk wordt gezegd dat het « gewoon » is als het er niet zo uitziet. Dit betekent dat het geen andere belasting draagt dan zijn eigen gewicht, terwijl het toch een esthetische uitstraling heeft.

Metselwerk is « belastbaar » wanneer het andere gewichten dan het eigen gewicht ondersteunt. In dit geval is het bedekt met een gevel, waarvan de keuze uiteraard mede bepalend is voor het esthetische uiterlijk van de constructie.

Maar pas op, de keuze van het gebruikte materiaal hangt af van « officiële » criteria zoals lokale regelgeving, integratie in de site, gemak en snelheid van de uitvoering en natuurlijk het budget.

Kleisteen

De terracotta baksteen, verwarmd tot 1.000°C, is al heel lang in gebruik en blijft ook vandaag de dag nog in de schijnwerpers staan. Het wordt over het algemeen « gevelsteen » genoemd. Er zijn ook bakstenen voor het interieur, die « gipsen bakstenen » worden genoemd. De gevelstenen omvatten ruwe of gezandstraalde vormbakstenen, gestrekte mechanische bakstenen en geglazuurde bakstenen.

Quitter la version mobile