Aller au contenu
kurk

Kurk (ICB)

Kurk is afkomstig van de bast van de kurkeik: het is dus een natuurlijk isolatiemateriaal. De schors wordt gereduceerd tot korrels die vervolgens warm geagglomereerd worden door de kurkhars (suberine). Met synthetische lijm versterkte panelen moeten worden vermeden: ze geven formaldehyde vrij.

Cork is zowel een goede akoestische als thermische isolator. Het is waterbestendig, rotvrij en nauwelijks ontvlambaar.

Het is beschikbaar in bulk of in panelen. Het kan in bestaande vloeren worden geblazen.

In panelen wordt kurk gebruikt voor platen, dekvloeren, wanden, plafonds en daken. Bij renovatie worden ze gebruikt om onder de spanten te isoleren als de dakbedekking behouden blijft. In gegranuleerde vorm wordt de kurk tussen de draagbalken van de planken, in daken en houtskeletwanden gegoten. Ze worden ook gebruikt als bindmiddel in beton of kalkmortel voor het maken van isolerende dekvloeren.

Als « hernieuwbaar » materiaal is de beschikbaarheid van kurk verre van onbeperkt: na verwijdering duurt het ongeveer tien jaar voordat de boom weer een bruikbare bast heeft.

Het is beter om spaarzaam om te gaan met kurk en deze te reserveren voor plaatsen waar het zijn kwaliteiten van vochtbestendigheid kan laten zien: vloerplaten en dekvloeren, platte daken, holle wanden die in contact komen met opstijgend vocht…

Isolatie van minerale oorsprong

Goedkoop en met een zeer hoog isolerend vermogen zijn minerale wolsoorten de meest voorkomende isolatoren in Europa. Ze worden verkregen door glas of rotsen te smelten en om te zetten in vezels. De vezels worden vervolgens geagglomereerd met behulp van chemische bindmiddelen zoals fenol en formaldehyde, waardoor hun recycling wordt beperkt.

Vezels maken van minerale vezels zeer lichte materialen die veel lucht opsluiten: vandaar hun opmerkelijke isolerende eigenschappen. Ze worden gebruikt voor de thermische isolatie van daken, muren en vloeren. Ze hebben een goede tot uitstekende brandwerendheid.

Minerale wol is doorlatend voor waterdamp. Omdat ze echter niet capillair zijn, verliezen ze hun thermische kwaliteit in de aanwezigheid van vocht: door het onderdompelen in water en het verhogen van hun gewicht kunnen ze doorzakken en zo hun effectiviteit verliezen. In het geval van een met minerale wol geïsoleerde wand moet de lucht- en waterdampdichtheid (vaak een plaat aluminiumfolie) dus perfect zijn.

Het gebruik van vezelachtige isolatiematerialen (glaswol, steenwol, papiercellulose, enz.) kan vezels in de lucht doen vrijkomen, waarvan de effecten op het lichaam nog onvoldoende worden beoordeeld. Het is noodzakelijk om zich te beschermen tegen elke inademing met een aangepast ademhalingsbeschermingsmasker en om het gebruik van deze materialen te beperken tot isolatie achter perfect gesloten scheidingswanden of gevels (gipsplaat, spaanplaat, enz.).

Houtvezel

Houtvezelplaten worden gemaakt van zagerijafval (schors en takken van zachthout die niet chemisch zijn behandeld). De vezels worden geagglomereerd door hun eigen hars (lignine), maar bij het verlijmen van meerdere panelen wordt synthetische lijm gebruikt om een grotere isolatiedikte te verkrijgen. Het is beter om te kiezen voor onverlichtte panelen (waarvan de waterafstotende eigenschappen worden geleverd door natuurlijke harsen).

Houtvezelplaten zijn zeer goed bestand tegen veroudering: ze kunnen tientallen jaren worden hergebruikt. Dit type paneel kan worden gerecycled, gecomposteerd of gebruikt voor de productie van thermische energie. Het helpt de verwarmingskosten en de schadelijke uitstoot in het milieu te verminderen. Wat de geluidsisolatie betreft, staat de houtvezel niet stil, omdat de fabrikanten van dit type paneel aanprijzen dat het ideaal is tegen lucht- en stootgeluid, maar ook tegen vliegtuiglawaai.

Houtvezelplaten zijn bijzonder geschikt voor houtconstructies en zijn luchtdicht en waterdampdoorlatend. Ze kunnen worden gebruikt voor scheidingswanden, dak- en vloerisolatie, wandbekleding en valse plafonds. Ze vullen andere plantaardige isolatiematerialen (cellulose, hennep, Iin…) zeer goed aan. Ze zijn ook te vinden onder of op vloeren als thermische en akoestische isolatie.

Sommige houtvezelplaten kunnen worden bedekt met minerale pleisters en zo worden gebruikt voor het renoveren van oude gemetselde buitenmuren (buitenisolatie). Bij gebruik voor gevelisolatie biedt houtvezel met minerale bepleistering een natuurlijk alternatief voor conventionele isolatiematerialen en garandeert een gezond en comfortabel leefklimaat. Het maakt ook een gevarieerd architecturaal ontwerp mogelijk.

Steenwol

Steenwolvezels worden verkregen door het smelten van diabaasgesteente (gesteente dat lijkt op vulkanisch basalt). Ze worden met behulp van gepolymeriseerde kunstharsen verlijmd tot rollen en panelen. Deze kunnen verschillende stijfheden en oppervlakteafwerkingen hebben. Steenwol heeft een niet-uniforme samenstelling.

Steenwol is volledig doorlaatbaar voor waterdamp, maar is niet hygroscopisch. Het is niet-apillair (neemt geen water op). Het is volledig luchtdoorlatend: het wordt gekenmerkt door een goede thermische stabiliteit en een goed brandgedrag. Het is zeer samendrukbaar en heeft een slechte weerstand tegen delaminatie.

Steenwolpanelen voor platte daken hebben een hoge dichtheid (= I50 tot I75 kg/m3) en zijn speciaal vervaardigd (vezelrichting) om voldoende stijfheid en voldoende weerstand tegen delaminatie te garanderen. Deze panelen zijn bekleed met glasvezelvlies en/of bitumen.

Quitter la version mobile