Aller au contenu
nieuwe-isolatie

Isolerend synthetisch schuim

Synthetisch schuim is samengesteld uit polyurethaan (PUR) of ureumformaldehyde (UF).

De verwerking van polyurethaanschuim vereist een mengsel van twee vloeistoffen (polyol en isocyanaat). Het resulterende reactieproduct wordt in de glijbaan geïnjecteerd en vervolgens wordt een uitzettingsmiddel toegevoegd om de glijbaan te laten zwellen en uitzetten. Door de diffusie van het drijfgas in bepaalde soorten polyurethaan verandert de isolatiewaarde ervan in de loop van de tijd. Met deze « veroudering » wordt rekening gehouden bij de berekening van de door de fabrikant opgegeven lambdawaarde (IDwaarde).

De snelle uitharding van het materiaal vereist het boren van een voldoende aantal vulgaten.

Ureumformaldehydeschuim bestaat daarentegen uit water en ureumformaldehydehars. Het schuim wordt gevormd zodra de componenten zijn gemengd met lucht: na het toevoegen van een verharder wordt het materiaal in de glijbaan geïnjecteerd, waar het wordt uitgehard en gedroogd. Dit laatste gaat altijd gepaard met een zekere inkrimping die de isolatie kan losmaken van de binnen- en/of buitenwand van de muur: en een convectieverschijnsel in de loper kan veroorzaken. Met dit effect wordt rekening gehouden bij de berekening van de door de fabrikant opgegeven lambdawaarde (IDwaarde).

Isolerende vezels

Hoewel er over het algemeen een onderscheid wordt gemaakt tussen steenwol en glaswol, worden beide gemaakt van waterafstotende silicaatvezels.

De vezels worden in de drijfmest geblazen, waar ze een compacte massa vormen die in staat is om lucht op te vangen: het verdichte materiaal moet voldoende dichtheid hebben om verdichting en convectie te voorkomen.

Isolerende korrels

De verschillende soorten isolatiekorrels zijn o.a. geëxpandeerd polystyreenkorrels (EPS), silicaatschuimkorrels, aerogelkorrels, perliet en geëxfolieerd vermiculiet.

EPS-korrels zijn zeer licht en hebben een goede korrelgrootte. Ze worden met een bindmiddel in de juiste verhouding in de glijbaan geblazen om te voorkomen dat ze wegvliegen, maar ook om een voldoende compacte massa te vormen om goede thermische prestaties te bereiken en de infiltratie van waterdruppels te voorkomen.

Gemaakt van vulkanisch gesteente met een glasachtige structuur, zijn perlietkorrels met een diameter van I tot 3 mm geïmpregneerd met een waterafstotend middel. Dankzij hun kleine diameter en hoge dichtheid kunnen ze zowel door injectie in de bovenkant van de glijbaan als door insufflatie worden verwerkt.

Eindigt

Na afloop van de isolatiewerkzaamheden moet grondig worden gecontroleerd of het isolatiemateriaal geen verstoppingen heeft veroorzaakt in de rookkanalen, ventilatiekanalen, boiler of kachelafvoerkanalen die naar de gevel, kruipruimte en/of dakventilatiesystemen, enz. leiden. Ook de goede werking van eventuele rolluiken en zonneschermen moet worden gecontroleerd.

Lokale belemmeringen zullen worden verholpen door het verwijderen van het isolatiemateriaal dat de voortzetting van de werkzaamheden belemmert, maar de oorzaak van de belemmeringen zal ook worden verwijderd. Gedemonteerde onderdelen (kappen, ventilatieroosters, rolluikkasten, enz.) moeten dan worden vervangen.

Van buitenaf

In principe is het isoleren van een wand van buitenaf de beste oplossing, omdat dit een maximale thermische inertie mogelijk maakt. Deze techniek wordt gebruikt bij het isoleren van een massieve wand in een nieuwe constructie. Zo zal er bijvoorbeeld een afwerkingspleister worden gebruikt voor het externe aspect van de muur.

Isolatie van buitenaf wordt aangegeven in geval van zware renovatie, wat betekent dat er tegelijkertijd problemen met afdichting en isolatie worden opgelost (in het geval dat er geen gevel is).

Er kunnen dan meerdere systemen worden geïmplementeerd. Drie daarvan staan hieronder vermeld:

De meest gebruikte: isolatiepanelen (in steenwol of geëxtrudeerd polystyreenhars) met coating. Ze worden gefixeerd door middel van verlijming of mechanisch. Een kleeflaag zorgt voor de afwerking en de mechanische weerstand van het geheel. Dit is het meest gebruikte systeem.
Het systeem van isolerende coatings bestaande uit polystyreenkorrels gebonden met cement.
Houtvezelplaten met hoge dichtheid. Deze houtvezel wordt over het algemeen bedekt met een versterkte pleister, die op zijn beurt wordt bedekt met een pleister die naar keuze van de klant in de massa kan worden ingekleurd. De bepleistering kan ook worden bedekt met bakstenen blokken om het oorspronkelijke uiterlijk van de gevelafwerking te herstellen.

Quitter la version mobile