Aller au contenu
huoten-huis

Waarom een houten huis bouwen?

Houtbouw is meer dan een bouwpakket, het is een filosofie. Hout is een van de oudste bouwmaterialen, maar door de eeuwen heen en als gevolg van de opeenvolgende technologische ontwikkelingen is het met name verdrongen door baksteen. Toch is er een zekere terugkeer naar de bouw van houten huizen.

Hout als bouwmateriaal?

Een heel oud Chinees spreekwoord zegt: « Als je ziek bent, ga dan naar de dokter ». Als hij je niet kan helpen, ga dan in een houten huis wonen. Wist u ook dat al eeuwenlang en ook nu nog 98% van alle eengezinswoningen in de Verenigde Staten, Canada en Scandinavische landen uitsluitend met houtbouwsystemen wordt gebouwd?

Ook in België worden jaarlijks duizenden huizen volledig uit hout gebouwd. Hout is een natuurlijk, esthetisch, gezond, duurzaam en aangenaam bouwmateriaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat houtbouw meer dan ooit terug op de agenda staat. L2% van alle huidige bouwvergunningen zijn voor houten woningen.

Het correcte en ecologische beheer van onze bossen vormt een onuitputtelijke bron van een materiaal dat zich kan regenereren. Op het vlak van eco-balans is hout een van de meest gunstige (zo niet de meest gunstige) materialen in vergelijking met vele andere bouwmaterialen. Net zoals een bankier die nooit zijn kapitaal aanraakt, maar er juist alles aan doet om het te verhogen, zal geen enkele boswachter meer nemen dan het bos in staat is te produceren. Ten slotte, en in tegenstelling tot vele vooroordelen en vooroordelen, blijft de omvang van het Belgische bos groeien.

In aanbouw en renovatie

Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw gaat het er vooral om dat u zo weinig mogelijk energie verbruikt. Maar je wilt niet in een volledig luchtdicht huis wonen. Uw doel moet dus zijn om in een huis te zijn dat een minimum aan energie verbruikt, de lucht in het huis vernieuwt, de waterdamp die in uw huis wordt geproduceerd (badkamer, keuken, wasruimte, ademhaling van mensen en huisdieren) afvoert, terwijl het tegelijkertijd relatief luchtdicht is.

Ook voor uitbreidingen

Als het woongedeelte van uw huis te klein is geworden voor uw behoeften, moet u overwegen om een uitbreiding te bouwen. Voor dit soort constructies is hout ook een ideale oplossing, zowel voor de structuur met houten palen als voor de bekleding, waarvan de esthetiek beter zal passen bij uw traditionele huis.

Soorten structuren om een houten huis te bouwen

Hout is een veelzijdig materiaal dat het mogelijk maakt om constructies uit te voeren met verschillende constructieve systemen, zoals balken en pilaren; gelamineerde houten portalen, houten frames of zelfdragende panelen.

In het geval van de bouw met grote gelamineerde balken moeten we er rekening mee houden dat het gaat om de invoer van hout uit Scandinavische of Duitse bossen, wat een aanzienlijke ecologische voetafdruk achterlaat in termen van transport. Daarnaast is het gebruik van giftige lijmen, die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, noodzakelijk om de verschillende lagen aan elkaar te lijmen.

Als we daarentegen kiezen voor massief houten framesystemen of zelfdragende panelen met kleine houten delen, kunnen we een veel ecologischer en milieuvriendelijker houtconstructie realiseren.

Welke houtsoorten moeten worden gebruikt voor een bouwproject?

Bij de keuze van de houtsoort voor de bouw is het belangrijk rekening te houden met de eigenschappen van het hout. In het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen zachte en harde houtsoorten.

Zachte bossen

Voor de bouw is het gebruikelijker om zachte houtsoorten te gebruiken, want zacht betekent niet weinig kracht, integendeel. Ze zijn sterk, zuinig, licht en gemakkelijk om mee te werken. De meest voorkomende zijn dennen, douglassparren, sparren of ceders.

Hardhout

Hardhout daarentegen is moeilijker te bewerken en duurder, maar maakt aantrekkelijkere afwerkingen mogelijk, waardoor het vooral in de meubelmakerij wordt gebruikt. De meest voorkomende voorbeelden zijn mahonie, eik, haagbeuk of beuk.

De voordelen van bouwen met hout

het is zeer belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van hout als materiaal.

Het is een natuurlijk materiaal, met voldoende isolerend vermogen, dat ons in staat stelt om zeer strakke muuroppervlakken te bouwen met continue isolatie, zodat we erin slagen om koudebruggen weg te werken.

Bovendien heeft hout uitstekende structurele kwaliteiten omdat het zeer goed bestand is tegen buigen, samendrukken en tractie.

Het is echter een materiaal dat niet te veel thermische inertie heeft, een kwaliteit die ons weliswaar niet in staat stelt om warmte op te slaan door de muren, maar die ons wel in staat stelt om te werken aan strategieën zoals een hoge isolatie van de constructie die ons in staat stelt om het huis snel te verwarmen.

1-. Bron van energiebesparing

HoutskeletHout is van nature een slechte warmtegeleider door zijn hoge poreusheid. De temperatuur van een houten wand, vloer of plafond is perfect in balans met de omgevingsluchttemperatuur van een ruimte. Op deze manier kan een ruimte uitsluitend door middel van straling worden verwarmd in plaats van tot 22 of 23°C. Een temperatuur van 18 tot 20°C is voldoende. Een dergelijke sfeer, die gunstig is voor de mensen, maakt een belangrijke besparing op de verwarmingskosten mogelijk. De temperatuurbalans voorkomt ook tocht.

Het feit dat hout een slechte warmtegeleider is, is erg belangrijk bij het ontwerp van vloeren. Een koude vloer is vaak de oorzaak van gezondheidsproblemen zoals verkoudheid, reuma, enz. Een houten constructie wordt gekenmerkt door een zeer laag warmteverlies en zelfs bij afkoeling kan een ruimte snel worden opgewarmd.

Bovendien kan hout aan het einde van de cyclus als brandhout of compost worden gebruikt zonder de lucht of het grondwater te vervuilen.

Opwarming van de aarde

Om 1 m3 hout te produceren, moet 1 ton CO2 uit de atmosfeer worden verwijderd. Maar daar houdt het hout niet op! Als er 1 m3 hout wordt gebruikt, wordt er een extra ton CO2 gewonnen! Hout, een energiezuinig materiaal, zal inderdaad andere materialen vervangen die de uitstoot van 1 ton CO2 meer zouden hebben veroorzaakt dan hout voor de productie/verwerking ervan.

Denk aan de andere energieaspecten

In termen van thermische traagheid, zoals bij de afdichting, zijn de materiaaleigenschappen minder bepalend dan ontwerpelementen zoals :

de oriëntatie van het gebouw,

ventilatie,

het belang van openingen,

de beperking van direct zonlicht…

en elementen met betrekking tot de uitvoering, zoals de afdichting van de muren, de verbindingen met de traveeën, de continuïteit van de isolatie ….

Hout maakt het mogelijk om een passiefhuis of in ieder geval een energiezuinig huis te bouwen met grote ecologische voordelen.

2-. Hout is flexibel

Een harde, niet-elastische vloer kan vermoeidheid en pijn in de voetboog veroorzaken, vooral op plaatsen, zoals keukens, waar mensen gedwongen worden te staan. Door hun elasticiteit zijn houten vloeren een goede oplossing voor dergelijke nadelen.

3-. Hout gedraagt zich goed in geval van brand

Het klinkt misschien vreemd, maar zo is het nu eenmaal: het hout brandt bijna nooit. Uit laboratoriumtests blijkt dat het hout pas na 60 minuten ontbrandt. De statistieken bewijzen dat een houten huis niet meer kans heeft om te verbranden dan een ander.

Een houten huis voldoet dus aan alle eisen voor brandwerendheid.

4-. De flexibiliteit van hout

Door de lichtheid van de niet-dragende binnenwanden kunnen de indeling en de afmetingen van de ruimtes naar believen worden aangepast. De afwerkingsmaterialen zijn meestal geen integraal onderdeel van de dragende constructie, zodat het gemakkelijk is om het uiterlijk van het huis aan te passen aan het interieur en/of het exterieur tegen weinig kosten. Om dezelfde reden kan de buitenafwerking voldoen aan alle stedenbouwkundige eisen.

Uiteraard kunnen dankzij de muurspouwen alle leidingen eenvoudig in de muurspouwen worden geplaatst en kunnen eventuele extra leidingen op een later tijdstip worden aangebracht.

De intrinsieke kwaliteiten van hout als materiaal

1-. Hout ademt

De lucht in een kamer moet regelmatig worden ververst. Hout garandeert een ononderbroken luchtverversing, zelfs in hermetisch afgesloten ruimtes. Het is daarom zeer belangrijk om de natuurlijke kanalen van het hout niet op een ondoordachte manier te belemmeren, door het gebruik van te grote hoeveelheden producten zoals verf, vernis of andere chemicaliën.

2-. Hout is hygroscopisch

Het hygroscopische karakter van het hout voorkomt condensatie in de habitat, zelfs in de meest ongunstige klimatologische omstandigheden. De poriën van het hout absorberen het vocht dat in de lucht aanwezig is tot aan de verzadiging. Als de damp condenseert, wordt het overtollige vocht teruggevoerd naar de binnen- of buitenlucht. Dit voorkomt schade door condensatie, zolang de luchtcirculatie niet wordt belemmerd.

3-. Hout absorbeert dampen en gassen

De poriën van het hout zorgen voor de absorptie van schadelijke dampen en gassen. De lucht wordt gezuiverd en gefilterd als het door het hout gaat. Slechte geuren verdwijnen als het houtoppervlak groot genoeg is.

4-. Hout ruikt goed

Het hout verspreidt een verfrissende en aangename geur. Dit komt door de geur van het hout zelf en het absorptievermogen.

5-. Hout is een slechte geleider van elektriciteit

Droog hout is van nature een slechte geleider van elektriciteit, in tegenstelling tot metalen, die elektromagnetische of inductievelden in huis kunnen veroorzaken. Deze verstoringen, die negatief zijn voor het lichaam, kunnen stressvol zijn.

6-. Hout absorbeert geluid

Dankzij zijn hoge poreusheid absorbeert hout geluid, in tegenstelling tot andere bouwmaterialen die geluidsgolven weerkaatsen. Houten scheidingswanden beperken de doorgang van het geluid en zorgen voor een ontspannen en serene sfeer.

7-. Hout heeft een reeks aangename kleuren

De natuurlijke kleur van het hout zorgt voor een warm gevoel. Het irriteert nooit, in tegenstelling tot kunstmatige kleuren. Bovendien hebben kleuren niet alleen een psychologische invloed op de mens, de verschillende perceptie van de warmte die door verschillende kleuren wordt uitgestraald kan objectief worden aangetoond.

De prijs van een houten huis?

Om te weten te komen hoeveel een ecologisch houten huis kost, is het het beste om de kosten per stuk op te splitsen.

Aankoop van de bouwgrond

De grond is een van de belangrijkste elementen waarmee rekening moet worden gehouden in het budget voor de bouw van een huis. De grond is veel groter geworden en er is veel druk, afhankelijk van de regio.

Naast de prijs van de grond moet u bij de eigendomsoverdracht agentschaps-, notaris- en registratierechten toevoegen.

Het is dus van groot belang dat we de grond goed kiezen, dat we ons bewust zijn van de ruimtelijke behoeften die we hebben, om de juiste grond te kiezen en ons budget maximaal aan te passen.

De prijs van de constructie

Het tweede blok dat het grootste deel van ons budget in beslag zal nemen is de bouw van het huis, hoewel de kosten ervan grotendeels afhangen van het soort grond dat we hebben en de bouwmaterialen en -systemen die we kiezen.

We moeten rekening houden met het materiaalbudget, dat de kosten van materialen, arbeid en aannemershonoraria omvat.

Architectenhonoraria

Het architectuurproject omvat de honoraria van de architect, alsook die van de betrokken technici (technisch architect, topograaf, of bouw- en installatiespecialisten).

Afhankelijk van het project zullen de honoraria van de architect ongeveer 10% van de bouwkosten vertegenwoordigen en de honoraria van geassocieerde technici zoals de technisch architect, geoloog, bouwkundig ingenieur en installatietechnicus zullen ongeveer 30% van de honoraria van de architect vertegenwoordigen.

Belastingen, vergunningen en vergunningen

Tot slot mogen we belastingen, visa, bouw- of planningsvergunningen, haast en andere kosten in verband met de bouw niet vergeten.

Conclusie

Kiest u voor een houten huis, verwijs dan naar een gespecialiseerde woningbouwer die u kan helpen met uw individuele woningproject.

U kunt er ook voor kiezen om uw eigen huis te bouwen door het volgen van gidsen en tutorials of door gebruik te maken van een houten huisset-oplossing.

Quitter la version mobile