Aller au contenu
ventilatie

Hoe kunt u uw huis goed ventileren

Een goed binnenklimaat is essentieel voor zowel het huis als de bewoners. Regelmatige ventilatie en optimale luchtcirculatie zijn essentieel. Uitleg Maar vooral in de winter, wanneer het bijzonder comfortabel is in warme kamers, is een open raam niet erg aantrekkelijk. Daarom is ventilatie altijd belangrijk en hoe u ondanks de kou efficiënt en goed kunt ventileren.

Waarom is het belangrijk om uw huis te ventileren

aerer-fenetre Wanneer mensen langer in een kamer blijven, zorgt hun ademhaling voor vocht. Elke persoon geeft ongeveer 1 tot 1,5 liter vocht per dag af. Koken, douchen, drogen van kleding of planten in de kamer zorgt voor extra vocht in de lucht. Het kan dus gebeuren dat in een vierpersoonshuishouden tot 12 liter vocht per dag wordt geleverd.

De relatieve luchtvochtigheid in het appartement moet echter altijd tussen de 40 en 60% liggen. Hygrometers zijn beschikbaar voor metingen, afhankelijk van het model en de functie al onder EUR 10,-. Als er zich al condensatie op de ruiten vormt, is dit een teken dat ventilatie absoluut noodzakelijk is om schade aan de gezondheid te voorkomen.

Gevaren voor de bewoners door slechte ventilatie

Goede ventilatie is niet alleen goed voor de leefruimte, maar ook voor uw gezondheid. Als de luchtvochtigheid gedurende lange tijd boven de 60-70% ligt, kunnen gevaarlijke schimmels groeien en allergische en irriterende reacties veroorzaken bij mensen. Het is daarom belangrijk om met bepaalde tussenpozen de met vocht verrijkte lucht te vervangen door nieuwe, droge lucht.

Maar zelfs als de lucht niet genoeg zuurstof en vocht bevat, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het lichaam.

Als de luchtvochtigheid te laag is onder de 40%, voelen we ons ongemakkelijk en zien we branderige ogen of krassen in de nek.

Vermoeidheid, zoals hoofdpijn en concentratieproblemen, kunnen ook optreden. Het ruimteklimaat is optimaal in balans door gerichte ventilatie. Maar waarmee moet rekening worden gehouden?

Echte ventilatie in plaats van het eenvoudigweg kantelen van de ramen

De basisregel voor een goede ventilatie is dat u minstens 3 tot 4 keer per dag moet ventileren. Als u overdag niet thuis bent, is het ook voldoende om de ramen ‘s morgens en ‘s avonds kort te openen. Het is essentieel dat de gebruikte lucht wordt vervangen door frisse lucht om de luchtvochtigheid te verminderen. Hellende ramen zijn daarom niet aan te raden, omdat alleen bepaalde gebieden zullen afkoelen, maar de uitwisseling van lucht is niet bijzonder belangrijk.

Het is het beste om 5 tot 10 minuten te ventileren. Dit vervangt zoveel mogelijk muffe lucht, wat weer zorgt voor een goed leefklimaat. Dwarsventilatie is een nog effectievere optie. Alle deuren en ramen worden geopend om een optimale luchtcirculatie door het tochtwerking te garanderen. Idealiter moet u 3 tot 4 keer per dag gedurende 2 tot 5 minuten ventileren.

In ruimtes waar veel vocht is, zoals badkamers en keukens, kan nog steeds vaker voor ventilatie worden gezorgd. In de slaapkamer daarentegen liggen de zaken anders. Omdat mensen veel vocht verliezen, vooral ‘s nachts, is het het beste om ze gewoon na het opstaan en voor het slapen gaan te ventileren.

Een raam kan ook veilig worden geopend in de regen, omdat de lucht buiten altijd droger is dan de lucht binnen. Bij het ventileren zijn er echter een aantal zaken waar men rekening mee moet houden, vooral in het koude seizoen.

Hoe goed te ventileren in de winter

Vooral in de winter zijn de verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid in de appartementen groot. Wanneer verse lucht van buitenaf in warme appartementen binnenkomt, condenseert het op de muren. Schimmelvorming kan echter vooral worden gestimuleerd door vochtige muren. Zelfs in de winter, als je het warm hebt en geen koude lucht in je kamer wilt laten komen, is het belangrijk om goed te ventileren.

Ook hier is een optimaal luchtcircuit essentieel. Om deze reden is het niet aan te raden om het raam te kantelen, omdat alleen bepaalde onderdelen en meubels worden gekoeld, maar de lucht niet wordt ververst. Dit betekent dat de verwarming nog harder moet werken om dit te compenseren, wat weer meer energie kost.

Een korte maar effectieve dwarsventilatie is altijd aan te bevelen.

Hoe kouder het buiten is, hoe korter de ventilatie moet zijn, zodat de wanden niet volledig afkoelen en met veel energie moeten worden opgewarmd. Om deze reden wordt een korte maar effectieve dwarsventilatie aanbevolen. Hoewel de korte koudeschok onaangenaam kan zijn, is het klimaat in de kamer achteraf veel beter.

Terwijl in de zomer de buitenlucht vanwege de vochtigheid en de hitte vooral ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat moet worden geventileerd, gedraagt deze zich tijdens het koude seizoen precies het tegenovergestelde. Koele winterlucht is ideaal gedurende de dag omdat koele, droge lucht gemakkelijker opwarmt dan vochtige lucht.

Wanneer en hoe het appartement moet worden geventileerd, hangt ook af van de vraag of het om een oud of een nieuw gebouw gaat.

Ventilatie in nieuwe en oude gebouwen

In het verleden was de ventilatie minder relevant omdat de ramen in oude gebouwen meestal slecht geïsoleerd zijn. Dit betekent dat er altijd een ongecontroleerde luchtuitwisseling plaatsvindt door middel van kleine gewrichten en scheuren. In appartementen in oude gebouwen is het daarom raadzaam om alleen ‘s morgens en ‘s avonds te ventileren, vooral in de winter, omdat de warmte in de kamer niet kan worden behouden door een slechte isolatie.

In nieuwe gebouwen is veel vocht gebonden aan dekvloeren en pleisterwerk. In de meeste gevallen kan het appartement niet volledig drogen voor de eerste bewoning en komt het vocht vrij door de lucht. Dit moet vooral in de eerste 2-3 jaar worden gecompenseerd door gerichte ventilatie en verwarming. Nieuwe gebouwen moeten echter ook in de winter worden geventileerd, omdat de ramen volledig zijn afgesloten, in tegenstelling tot oudere gebouwen, waardoor de luchtverversing wordt beperkt.

Een ander belangrijk punt, waarmee bij de ventilatie in de winter rekening moet worden gehouden, betreft de verwarming. Gecontroleerde verwarming en ventilatie kan zelfs energie besparen.

Hoe werken verwarming en ventilatie?

De verwarming zorgt vaak voor droge lucht, vooral in de winter, wat brandwonden aan de ogen en droge slijmvliezen kan veroorzaken en een andere reden is om regelmatig te ventileren. Ook hier is het belangrijk om de ogen niet te kantelen maar kort te ventileren. Zorg er echter voor dat uw verwarming tijdens de ventilatie wordt uitgeschakeld. Anders werkt het des te meer in deze tijd, waardoor er onnodig energie wordt verspild.

Sluit ook de deuren van onverwarmde en vochtige ruimtes, zodat deze niet ook nog eens verwarmd worden. Echter, ‘s nachts of wanneer u niet thuis bent, mag de verwarming nooit volledig worden uitgeschakeld, zodat het appartement niet volledig afkoelt.

Met de juiste techniek is het dus mogelijk om ook bij koud weer voor aangenaam koele lucht in huis te zorgen. Regelmatige ventilatie voorkomt niet alleen de vorming van schimmels, maar bespaart ook energie bij het verwarmen. In de winter is het echt de moeite waard om de kamer te ventileren voor een korte periode van koudeschok.

Quitter la version mobile