Aller au contenu
herfst-groenten

Welke groenten voor uw tuin in de herfst

De herfst is rijk aan stevige wortelgroenten en voedzaam groen. Geef uw tuin een laatste duwtje in de rug voordat de winter aanbreekt met deze koelbloedige gewassen.

Welke groenten moeten worden gezaaid of geplant in september – oktober? Gezien het milde weer, kun je het nog steeds doen.
In de onderstaande lijst vindt u ideeën voor het zaaien of planten van groenten in september, of zelfs in oktober als het weer mild is.

De groei van de planten in de herfst/winter is afhankelijk van de weersomstandigheden. Alle groei zal halverwege november stoppen, wat er ook gebeurt. Echte overwinterende planten zoals knoflook, lentekool en overwinterende uien groeien iets voor november, maar blijven slapend tot de groei in het voorjaar weer op gang komt. Valplanten zoals veldsla worden in de herfst geplant voordat het te koud wordt. U kunt het seizoen verlengen door gebruik te maken van polyethyleenbellen of minitunnels die op de grond worden geplaatst of aan verhoogde bedden worden bevestigd.

Groeiende winterharde oosterse salades

September is de beste tijd om rustieke oosterse salades te zaaien:

rucola,
de Mizuna,
mosterdblaadjes,
Chinese koolpaksoi.

Deze groenen geven de voorkeur aan koelere temperaturen in deze tijd van het jaar en kortere dagen. Oriëntaalse greens overleven ook veel koudere temperaturen (inclusief vorst) en zorgen tot half november voor slabladeren in de buitenlucht en brengen de winter gelukkig door in een tunnel of kas.

Wanneer te planten: Plant ongeveer 30 dagen voor de eerste vorst in uw omgeving.
Eisen ten aanzien van de afstand : Plant de zaden 1 cm diep in rijen die 30 cm uit elkaar staan.
Wanneer te oogsten: Begin met het oogsten van rucola bladeren na ongeveer drie weken; oogst bladeren vaak om de productie te stimuleren.
Opbrengst: 2 tot 3 pond per rij van 3 meter
Waterbehoefte: Regelmatig water geven. De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de plaats waar het gewas wordt geteeld. Groeien in goed gedraineerde grond en de grond matig vochtig houden.
Lichtvereisten: Volle zon
Bijzondere overwegingen: Een lid van de Brassica-familie, rucola is uiterst gemakkelijk te kweken. Pluk de bladeren terwijl ze nog jong zijn om een bittere smaak te vermijden.

Andere winterse salades

Cuba Claytone en sla zijn ook koudetolerant en produceren verrassend lang vers groen. Dit type plant zal waarschijnlijk de winter buiten overleven. Ze zullen in het voorjaar weer gaan groeien.

Wanneer te planten: Als u uw sla achter elkaar plant, kunt u dit blijven doen tot de herfst, waarbij u ongeveer zes weken voor de eerste vorstdatum moet stoppen. Als u in een warmer klimaat leeft met temperaturen van 25 graden gedurende opeenvolgende dagen, kunt u meer succes hebben met uw slateelt door eerst binnenshuis zaden te planten en deze vervolgens te verplanten.
Eisen ten aanzien van de afstand : Zaden 1 cm diep planten. Laat bij het uitdunnen of verplanten 25 cm tussen de planten staan voor kopsla en plaats deze in rijen met een tussenruimte van 50 cm.
Wanneer te oogsten: Het mooie van het kweken van sla is dat je het op bijna elk moment van het groeiseizoen kunt oogsten; je hoeft alleen maar de hoeveelheid sla te oogsten die je op een bepaalde dag nodig hebt. Voor kopsla, oogst zodra de krop stevig wordt.
Opbrengst: 10 koppen per 3 meter rij.
Waterbehoefte: 3 cm water per week; mulch om de bodemvochtigheid op peil te houden.
Lichtbehoefte: Sla verdraagt volle zon in de late herfst, maar kan het beste groeien in de schaduw.
Bijzonderheden: Vruchtbare, goed gedraineerde grond is ideaal voor de teelt van sla.

Val Spinazie en Zwitserse Snijbietteelt

Snijbiet en spinazie produceren bladeren voor november en overleven meestal de winter en hervatten in het voorjaar. Vaste plant spinazie is sterker dan roze of gele snijbiet, waardoor het een betere keuze is in een koud klimaat. Het is het beste om in augustus buiten te planten en in september, maar er is nog tijd om te planten als je een polytunnel hebt.

Spinazie is uitstekend geschikt voor de vroege oogst in april en mei. Als je buiten kweekt, kun je het beste voor half augustus planten, dus het is een beetje laat. De voorjaarsblaadjes van spinazie zijn de lekkerste van het jaar, met de jonge aprilbladeren die bijzonder zoet en goed zijn. De grote bladeren die in mei worden geproduceerd, kunnen beter worden gekookt.

Spinazie

Wanneer te planten: Ongeveer 5 weken voor de eerste vorst in het najaar direct zaaien. Spinazie is bestand tegen zeer koude temperaturen.
Eisen ten aanzien van de afstand: Zaai spinaziezaad tot een diepte van 1/2 inch en verdun de planten dan tot een afstand van 10 cm. De afstand tussen de rijen is 30 cm en bij gebruik van planten wordt een vergelijkbare afstand aangehouden.
Wanneer te oogsten: Om bitterheid te voorkomen, moet u de bladeren oogsten voordat ze te groot worden.
Opbrengst: ongeveer 1 kg per 3 m rij.
Waterbehoefte: Houd de bodem vochtig.
Lichtbehoefte: Spinazie geeft de voorkeur aan volle zon en goed gedraineerde grond.
Speciale aandacht: Spinazie (die naar het zaad gaat) wanneer de temperatuur warm wordt, waardoor het een ideale partner is voor het zaaien in het koude seizoen. Tyee, een populaire halfhartige soort (een combinatie van gladde en gerimpelde bladeren), is geschikt voor de valgroei.
Snijbiet
Wanneer te planten: Ongeveer vier tot zes weken voor de eerste vorst direct zaaien.
Ruimtebenodigdheden: Zaai de zaden 1 cm diep en 10 cm uit elkaar; de afstand tussen de rijen is 30 cm.
Wanneer te oogsten: Wanneer de planten ongeveer 15 cm hoog zijn.
Opbrengst: 5 kg per 3m rij
Waterbehoefte: 4 cm per week.
Lichtbehoefte: volle zon
Bijzonderheden: Zwitserse snijbiet is relatief eenvoudig te kweken en is in verschillende kleuren te vinden. Fleur uw tuin op met een in het oog springende variëteit.

Kool

De sappige bladeren van de kool in het voorjaar zijn welkom in april en mei. De truc is om planten groot genoeg te krijgen om de winter voor november te overleven, maar niet zo groot dat ze harten beginnen te vormen. De beste zaaidatum is eind augustus voor het planten medio tot eind september, de jonge planten slapen de winter door en hervatten de groei in het voorjaar.

Kool

Wanneer te zaaien: zaai of plant koolplanten ongeveer 8-10 weken voor de eerste vorstdatum.
Eisen ten aanzien van de afstand : Plant zaden van minder dan 1 cm diep. Ruimteplanten met een tussenruimte van 45 cm voor vroegrijpe rassen, die kleiner zijn, en 24 inch voor laatrijpe rassen, die hoger worden. Laat minstens 60 cm tussen de rijen staan.
Wanneer te oogsten: Oogst sluitkool als deze er volledig vol en stevig uitziet. Snijd aan de basis van het hoofd met een scherp mes.
Opbrengst: Zes koppen per 3 m rij.
Waterbehoefte: 2,5 cm water per week
Lichtbehoefte: De kool kan het beste op een zonnige plek in de tuin worden geplant, hoewel hij wel enige schaduw verdraagt.
Bijzonderheden: Kool groeit goed in een gelijkmatig vochtige grond. Probeer voor de herfstbeplanting Mammoth Red Cabbage of Bok Choy, een populaire variëteit van Chinese kool.

Bloemkool

Wanneer te planten: Plaats bloemkoolplanten in uw tuin ongeveer acht weken voor de gemiddelde eerste vorstdatum.
Vereiste afstand: Zaai de zaden minder dan 1 cm diep binnenshuis. Plaats de planten op 45 cm afstand van elkaar in uw tuin, zodat er 60 cm tussen de rijen overblijft.
Wanneer te oogsten: Oogst bloemkool wanneer de bloemknoppen 20 cm in diameter zijn en voordat de bloemknoppen zich beginnen te scheiden.
Opbrengst: Zes koppen per 3m rij.
Waterbehoefte: 4 cm water per week; mulch om de bodem vochtig te houden.
Behoefte aan licht: volle zon; verdraagt enige schaduw
Bijzonderheden: Om bloemkoolkoppen wit te houden, de bladeren aan elkaar knopen of spelden (gebruik touw, wasknijpers, touw of doekstroken) op de koppen. Dit proces wordt « bleken » genoemd; anders kunnen ze geel of bruin worden. Oogst zeven tot 14 dagen later. Sommige soorten bloemkool zijn zelfbloeiend, wat betekent dat de bladeren op natuurlijke wijze groeien om de kop te bedekken, waardoor verder bleken niet nodig is.

Spruitjes

Wanneer te planten: Verplaats zaailingen 85 tot 100 dagen voor de gemiddelde eerste vorstdatum.
Eisen ten aanzien van de afstand: Begin met zaaien binnenshuis tot een diepte van 1 cm. Plaats uw planten 60 cm uit elkaar in rijen van 80 cm.
Wanneer te oogsten: Oogst wanneer de spruiten 2 tot 3 cm groot zijn, maar haast je niet om te oogsten; een lichte herfstvorst zal de smaak ervan verbeteren.
Opbrengst: 2,5 per 3 m rij.
Waterbehoefte: ongeveer 3 cm water per week
Lichtbehoefte: Volle zon

Bijzonderheden: Spruitjes gedijen bij koel weer en zijn bestand tegen lichte vorst, maar bedek ze als u een harde vorst verwacht (meestal -2 graden of kouder). Spruitjes groeien goed in goed gedraineerde, zanderige leemgrond.

Kohlrabi

Wanneer te planten: Ongeveer acht tot tien weken voor de eerste vorst direct zaaien, of binnenshuis beginnen en ongeveer zes weken voor de eerste vorst uitplanten.
Eisen ten aanzien van de afstand: Zaad 3 tot 6 inch uit elkaar, 1/4 tot 1/2 inch diep, met 12 inch tussen de rijen of tot 18 inch tussen de rijen voor het verplanten.
Wanneer te oogsten: Oogst wanneer de bollen een diameter van 2 tot 5 inch hebben. Wachten op een lichte vorst kan de smaak verbeteren.
Opbrengst: 5 pond per 10 voet rij.
Waterbehoefte: 1 tot 2 centimeter per week
Lichtbehoefte: Volle zon
Bijzonderheden: Populair als overwinteringsgewas, koolrabi komt voor in paarse, witte, groene en grote variëteiten. Deze ongewoon uitziende Brassica is opmerkelijk winterhard, maar de planten zijn gevoelig voor kou en schokken, zelfs als ze voor korte tijd aan vriestemperaturen worden blootgesteld.

Ui en Knoflook

Ui

Tijdens de overwintering worden uienplanten geplant voor een vroege uienoogst volgend jaar.

Onkruidbestrijdingsmatten zijn nuttig voor de teelt van uien op elk moment van het jaar, maar dit is nog logischer voor overwinteringsrassen, omdat ze ook uw grond beschermen tegen het winterweer. Haal een beetje organische meststof in de grond voor het planten.

Wanneer te planten: Dit is afhankelijk van uw locatie en het type ui dat u plant. Tuiniers die in een koeler klimaat leven, moeten in het voorjaar uien planten voor een oogst in de nazomer of de vroege herfst. Als je in een warmer gebied woont, heb je meer mogelijkheden. Uien die in de late zomer of vroege herfst worden geplant, kunnen afhankelijk van het klimaat op volwassen leeftijd of in het voorjaar worden geoogst.
Eisen ten aanzien van de afstand : Bij het planten van zaailingen (onrijpe, half-gegroeide uien) of zaailingen moet elke bol 8 cm uit elkaar staan in rijen van 50 cm.
Wanneer te oogsten: Oogst uien wanneer de top van de plant begint te verdorren en af te vallen; haal de uien van de grond en laat ze ten minste enkele dagen drogen voordat ze worden opgeslagen; een proces dat « drogen » wordt genoemd.
Opbrengst: 10 kg per 3m rij.
Benodigdheden voor besproeiing: Regelmatig water geven en mulch met gemaaid gras om de bodem vochtig te houden.
Lichtbehoeften: Volle zon
Bijzondere overwegingen: Uien zijn gemakkelijk te kweken en zeer winterhard. Kies uit verschillende daglengtes (korte dag, lange dag en neutrale dag); u zult het juiste ras voor uw teeltgebied moeten planten. Voor herfstbeplanting in warme klimaten kunt u overwegen om uien te vermenigvuldigen, ook wel aardappeluitjes genoemd.

Knoflook

Het is een must voor deze tijd van het jaar. Bereid de grond voor op dezelfde manier als voor de ui en oogst uw knoflook volgende zomer, er is niets anders te doen.

Bieten, wortelen en pastinaak

Bieten

Wanneer te planten: Plant de zaden ongeveer 10 weken voor de eerste vorst buiten.
Eisen ten aanzien van de afstand: Zaai de zaden op een diepte van 1/2 inch met een afstand van 1 tot 2 inch tussen de zaden in rijen van 12 tot 24 inch. Dunne bieten moeten op een afstand van 4 inch van elkaar staan, tenzij ze uitsluitend voor de groenteteelt worden geteeld, in welk geval een afstand van 2 inch voldoende is.
Wanneer te oogsten: Voor de beste smaak, oogst bieten na ongeveer 40 tot 50 dagen wanneer ze minder dan 2 inches in diameter zijn. De bladeren kunnen worden geoogst zodra ze groot genoeg zijn om te eten. Laat ten minste twee derde van de bladeren op elke plant zitten, zodat deze kan blijven groeien.
Opbrengst: 10 pond per rij van 10 voet.
Waterbehoefte: 1 inch per week, waardoor de grond licht en gelijkmatig vochtig blijft. Vocht vasthouden met mulch van stro, maaisel of bladeren.
Lichtbehoefte: volle zon tot gedeeltelijke schaduw.
Bijzonderheden: Lichte, losse grond is optimaal voor het kweken van bieten. Vermijd verplanten en kies voor direct zaaien in de tuin. Bieten geven de voorkeur aan koele temperaturen.

Wortels

Wanneer je moet planten: Rechtstreeks zaaien van wortelen ongeveer acht tot tien weken voor de gemiddelde eerste vorstdatum.
Eisen ten aanzien van de afstand: Zaad in rijen van 1/4 tot 1/2 inch diep, ongeveer 12 tot 18 inch uit elkaar.

Wanneer te oogsten: Begin met oogsten als de wortelen ongeveer zo groot zijn als een vinger of wacht tot ze volledig rijp zijn.
Opbrengst: 10 pond per rij van 10 voet.
Waterbehoefte: Wortels hebben veel vocht nodig; mulch met een lichte laag gemaaid gras om de grond vochtig te houden tijdens het ontkiemen.
Lichtbehoefte: Wortels kunnen wel wat schaduw verdragen, maar ze doen het het beste in de volle zon.
Bijzonderheden: Wortels hebben diepe, losse, goed gedraineerde grond nodig met veel organisch materiaal, zoals compost. Vermijd harde, rotsachtige bodems. Wortels zijn berucht om hun ontkieming en kunnen nog meer vertragen tijdens de koudste dagen van de vroege herfst.

Pastinaak

Wanneer te planten: Plant in het voorjaar voor een herfstoogst.
Eisen ten aanzien van de afstand : Plant de zaden tot een maximale diepte van 0,5 cm in rijen met een tussenruimte van 60 cm.
Wanneer te oogsten: Blootstelling aan koude temperaturen kan de smaak van de pastinaak verbeteren. Oogst in de late herfst na enkele vorstperiodes. Als uw klimaat het toelaat en de grond niet bevriest in de winter, ga dan de hele winter door met oogsten. Voeg indien nodig enkele centimeters stro toe aan het pastinaakbed, of laat het de hele winter in de grond liggen en oogst het in het voorjaar.
Opbrengst: 5 kg per rij van 3m.
Water geven: de grond licht en gelijkmatig vochtig houden.
Lichtvereisten: volle zon; gedeeltelijke schaduw aanvaardbaar
Bijzonderheden: Ontkieming en groei zijn traag en het duurt minstens 110-130 dagen om te rijpen. Zorg ervoor dat u verse zaden gebruikt om de ontkieming te maximaliseren.

Calabrese Broccoli

Calabrese broccoli kan nu in een polytunnel worden geplant en zou een behoorlijke kop moeten opleveren als de herfst redelijk warm blijft. Calabrese broccoli is het soort broccoli dat vaak in de supermarkt te vinden is (hoewel veel lekkerder als je het zelf kweekt) met grote groene koppen, het groeit veel sneller dan kiemende broccoli en kan daarom later in het seizoen of eerder in de zomer als handige grondstof worden gebruikt.

Wanneer te planten: Zaai of plant de broccoliplanten acht tot tien weken voor de eerste vorst buiten.
Ruimtebenodigdheden: Zaai de zaden 1 cm diep en bedek ze licht. Bij het uitplanten van zaailingen 20 cm tussen de planten en 1 meter tussen de rijen laten staan.
Wanneer te oogsten: Oogst de broccoli terwijl de roosjes (knoppen) nog strak zitten en voordat de knoppen te groot worden om de vorming van trossen (die naar het zaad gaan) te voorkomen. Broccoli produceert zijscheuten nadat de hoofdkop is geoogst, waarvan u kunt blijven genieten nadat de eerste kop is geoogst. Oogst broccoli vroeg om een bittere smaak te vermijden.
Opbrengst: Zes koppen per rij van 3 meter.
Watergeven: ongeveer 3 cm water per week
Lichtbehoefte: Broccoli heeft baat bij volle zon, maar overmatige warmte is niet ideaal voor de groei, dus gedeeltelijke schaduw is aanvaardbaar.
Bijzonderheden: Broccoli groeit in goed gedraineerde grond. Bemesting met een stikstofhoudende meststof drie keer tijdens het groeiseizoen.

Erwten

Wanneer te planten: Voor een najaarsgewas, plant erwten in de hitte van de zomer, hoewel het niet ideaal is voor hen. Probeer dus schaduw te bieden tot de temperatuur overdag onder de 20 graden zakt.
Eisen ten aanzien van de afstand: Zaai de zaden direct in de tuin, 3 cm diep, 5 cm uit elkaar en in rijen met een afstand van 60 cm.
Wanneer te oogsten: Eetbare erwten moeten worden geoogst terwijl de erwten klein en mals blijven. Gedopte erwten worden meestal geoogst als de erwten net beginnen met het vullen van de peul. Te lang wachten met oogsten kan de productie van planten verminderen en de erwten hun smaak doen verliezen. Eet de erwten direct na de oogst of vries ze in; ze hebben de neiging om snel hun smaak te verliezen.
Opbrengst: 1 tot 3kg per 3m rij, afhankelijk van het ras.
Waterbehoefte: Houd de bodem matig vochtig.
Lichtbehoeften: Gedeeltelijke schaduw
Speciale aandacht: erwtenstokken zijn kwetsbaar, dus wees voorzichtig met het werken er omheen; zelfs het wieden en plukken kan delicate wijnstokken beschadigen. Erwten hebben meestal een soort latwerk nodig om ze te ondersteunen.

Tulpenbollen geplant in de herfst

Het is een van de beste herfstinvesteringen die je in de tuin doet. Zoals ik al zei in mijn laatste e-mail, zult u blij zijn met de tijd die u in de herfst doorbrengt met het planten van deze prachtige bloemen in het voorjaar.

Het planten van bollen onder uw groenten

Bloembollen kunnen leuk zijn om in de tuin te planten omdat ze relatief vroeg bloeien en afsterven, dus wees niet verlegen. De bollen worden 25 cm diep geplant, dus tenzij u wortelgewassen teelt, zullen ze onder de wortelzone van de meeste groenten zitten. Als je er koeler en moderner uit wilt zien, plaats dan tulpenbollen onder het slabed voor de komende jaren en laat ze bloeien tussen je lentesaladebladeren, het zal er geweldig uitzien!

Met de lange zomerdagen achter de rug en de kortere, koelere herfstdagen is het vanzelfsprekend om te denken aan het opbergen van tuingereedschap voor het seizoen, maar doe het niet! U kunt gemakkelijk nog steeds groenten uit uw tuin oogsten, wat perfect is voor koele seizoensgebonden zaailingen. Vergroot uw tuin met deze gewone groenten die zich goed lenen voor een herfstoogst.

Quitter la version mobile