Aller au contenu
geautomatiseerd-bouwen

Ontdek de voordelen van geautomatiseerd bouwen

Je vrijheid is totaal, je kunt je dromen laten uitkomen in een plan of een model. U kunt zo ongeveer alles kiezen: het plan, de materialen, de afwerking, de uitrusting. Naast uw budget of de stedenbouwkundige regels kunt u, door het aannemen van de traditionele bouw, bouwen wat u wilt.

Aangezien de opleveringstijd van een traditioneel bouwwerk over het algemeen enkele maanden bedraagt (gemiddeld zes), kan het dus tussen het begin en het einde van een bouwplaats: prijsschommelingen van materialen en arbeidskrachten, vandaar het algemene bestaan van een prijsherzieningsclausule.

Het feit dat de tijd die nodig is om de traditionele uit te voeren langer is. De geïndustrialiseerde bouw daarentegen maakt het mogelijk om uw huis sneller te hebben! Uitleg.

Geautomatiseerde traditionele bouw (geïndustrialiseerd)

bouw-traditionele fabriek

Net zoals het bedrijf Modulart, gevestigd in de oude Clabecq smederijen in Tubize, doet, is er ook een definitieve methode die de voordelen van de eerste twee combineert en combineert. Dit is wat we de geïndustrialiseerde bouw zullen noemen. Het huis wordt in de fabriek met traditionele materialen vervaardigd en in de kortst mogelijke tijd ter plaatse geassembleerd.

Aangezien het grootste deel van het huis in de werkplaats wordt vervaardigd, hebben de weersomstandigheden geen invloed op de bouwtijd en heeft het metselwerk niets te vrezen van de negatieve invloeden van regen en vorst. De fabrieksproductie van de wanden garandeert dat het glas en de isolatie onder perfecte en ideale omstandigheden worden geïnstalleerd.

De werknemers hebben het beste gereedschap tot hun beschikking om hun werk uit te voeren. De montage van de wanden en de montage van de kaders op de bouwplaats gebeurt snel met behulp van telescopische kranen, waardoor de risico’s van het werken op gammele ladders of te hoge steigers worden vermeden.

Automatisering voorkomt constructiefouten. Er worden immers kwaliteitscontroles uitgevoerd in elk stadium van de voortgang van de bouwelementen. Een belangrijk voordeel is de snelheid van de bouw: het leggen van de tegels kan beginnen I4 dagen nadat de eerste spade op uw terrein is gereden! De bouwtijden worden teruggebracht tot vier maanden. Snel bouwen betekent dat u snel kunt intrekken en minder dubbele huur hoeft te betalen!

Het gebruik van de modernste machines in de productie vermindert de arbeidskosten. De prijs van een huis dat volgens deze methode wordt gebouwd, omvat slechts 30% van de arbeidskosten (in vergelijking met 50% in de traditionele bouw). Er is dus verhoudingsgewijs meer budget voor de keuze van materialen van betere kwaliteit.

Een unieke constructietechniek

De vervaardiging van de buitenmuren gebeurt als volgt:

Productie bepaalt welke module wordt gebouwd en programmeert de computer. Een computergestuurde automatische machine giet het beton op een horizontaal stalen frame. De productie van een module neemt slechts enkele uren in beslag. De bakstenen voor de deuren en ramen worden vervolgens handmatig gelegd, wat ook heel snel gaat, omdat de computer van tevoren het exacte aantal benodigde halve bakstenen heeft berekend.

Als de eerste fase voltooid is, worden de stenen gerepareerd: er wordt een zeer fijn mengsel van cement en zand in de spleten gegoten. De operator van de machine die dit werk doet, verwijdert onmiddellijk het overtollige poeder en voorkomt dat het in de beoogde baaien in de muur wordt gemorst. De muur wordt vervolgens besproeid met water, waardoor de stenen op hun plaats blijven voor de rest van het productieproces.

Vervolgens worden de kaders naar de plaats gebracht waar het buitenschrijnwerk wordt geïnstalleerd; het wordt ook op maat gemaakt en aangepast. Het plaatsen van ramen en deuren in perfect recht metselwerk vereist vaak niet eens een waterniveau!

De receptie

Acceptatie is een handeling waarmee de opdrachtgever erkent dat de opdrachtnemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Hij is van mening dat het werk goed is uitgevoerd en accepteert het. De acceptatie vindt over het algemeen plaats in twee fasen:

Voorlopige aanvaarding

Voorlopige aanvaarding wordt meestal schriftelijk aangevraagd door de contractant. De architect assisteert de opdrachtgever bij het schriftelijk vastleggen hiervan en de voorlopige oplevering wordt afgerond. Anders beslissen de opdrachtgever en zijn architect of de gebreken aanleiding geven tot herstel of tot weigering van de voorlopige oplevering. Indien de voorlopige oplevering wordt geweigerd, moet dit besluit per aangetekende brief aan de aannemer worden meegedeeld. Het is ook mogelijk dat de aannemer weigert om de voorgestelde reparaties uit te voeren en een deskundige zal opdragen om te beslissen of uw weigering gegrond is. Waarschuwing: u mag in geen geval voor de voorlopige oplevering uw woning betrekken of zelfs maar de geringste ingreep doen (schilderen…), want deze ingreep komt neer op een stilzwijgende oplevering van het werk en dus op een voorlopige oplevering.

Definitieve aanvaarding

De definitieve oplevering vindt ongeveer een jaar na de voorlopige oplevering plaats. Dit komt omdat sommige problemen pas na verloop van tijd aan het licht komen. Het wordt meestal ook schriftelijk aangevraagd door de aannemer. U kunt het accepteren of weer weigeren. Als u het accepteert, wordt de tweede helft van de aanbetaling vrijgegeven. Als er na de voorlopige oplevering ernstige problemen ontstaan (niet alleen een lekkende kraan, maar bijvoorbeeld ook stabiliteitsproblemen!), bent u nog steeds gedekt door de tienjarige garantie van de architect en de aannemer. Verwacht echter geen wonderen van deze formule: de procedures zijn uiterst traag, omslachtig en het is niet gemakkelijk om bepaalde gebreken te laten dekken door de garantie van tien jaar.

Reden te meer om de receptie goed in de gaten te houden!

De wet-Breyne

Gedateerd 9 juli 1971, maar gewijzigd bij de wet van 3 mei 1993.

De oorspronkelijke wet was van toepassing op « off-plan » of « turnkey » contracten. Met andere woorden, woningen (huizen of appartementen) nog niet gebouwd. Het belangrijkste doel was om de kandidaat-bouwer of de bouwmeester te beschermen. Deze wet sprak dus alleen over nieuwbouw. In 1993 werd het uitgebreid tot de aankoop van bestaande gebouwen, op voorwaarde dat deze het voorwerp uitmaakten van transformaties of uitbreidingen (de renovatie mocht echter een bepaald plafond niet overschrijden).

De wet noemt onder andere

De aansprakelijkheid van de verkoper, aannemer of ontwikkelaar;

Een aanvaarding in fasen: een voorlopige en een definitieve (die normaliter één jaar na de voorlopige aanvaarding plaatsvindt);

De totale kosten: de totale prijs van het huis of appartement en hoe deze prijs moet worden herzien (als de materialen stijgen) moeten in het contract worden opgenomen.

De termijnen: de aanvangsdatum van de werkzaamheden, de uitvoerings- of leveringstermijnen en vooral de vergoeding voor de laattijdige oplevering indien deze termijnen niet worden nageleefd. Deze boetes worden vaak berekend per dag vertraging (op basis van de normale huurinkomsten van de woning).

Betalingsvoorwaarden: er kan geen aanbetaling of garantie worden gedaan voordat het contract is ondertekend. Het saldo van het bedrag van het werk is betaalbaar in termijnen vanaf de ondertekening van de verkoopakte. Het bedrag van de betaalde termijnen mag in geen geval hoger zijn dan de waarde van de reeds verrichte werkzaamheden.

De garantie: de aannemer, erkend door de administratie, is verplicht een garantie te geven voor de goede uitvoering van de werkzaamheden. Deze garantie is gelijk aan 5% van de bouwprijs, afgerond op de volgende duizend euro. Deze waarborgsom, bedoeld om de consument te beschermen in geval van een eventueel faillissement, wordt voor de helft vrijgegeven bij de voorlopige oplevering en voor het saldo na de definitieve oplevering. Indien de aannemer niet erkend is voor de uitvoering van openbare werken, moet hij een bankgarantie onderschrijven die de succesvolle voltooiing van de bouw garandeert.

De koper wordt eigenaar van de materialen wanneer deze worden geplaatst.

Het contract moet alle informatie en bijlagen in het dossier bevatten (bouwvergunning, plan en raming, enz.).

Het contract van vooronderzoek tussen de ontwikkelaar en de potentiële koper is onderworpen aan zeer strikte regels. De koper krijgt een bedenktijd van 7 dagen voordat het contract definitief wordt gesloten.

In het contract moet worden vermeld of de klant een financiering voor zijn aankoop heeft aangevraagd. Indien deze financiering niet binnen drie maanden wordt aanvaard, wordt het contract automatisch geannuleerd.

Bij niet-naleving van bovenstaande bepalingen heeft de klant het recht om de nietigverklaring van het contract aan te vragen.

Het charter voor individuele woningbouwers werd in 1989 opgesteld. Aannemers en ontwikkelaars die zich eraan houden, verbinden zich ertoe de Breyne-wet naar de letter na te leven. Een commissie is belast met het onderzoek van de aanvragen. In geval van een geschil kan de projecteigenaar zijn probleem voorleggen aan de controlecommissie, die sinds 1996 bemiddelingsbevoegdheden heeft.