Aller au contenu
energiezuinig

Het bouwen of renoveren van een energiezuinige woning

De PEB is een door Europa ontwikkeld beoordelingssysteem. Het cijfer geeft de energie-efficiëntie van een huis weer wat betreft de structuur en de verwarmings-, ventilatie- en warmwatersystemen. De feiten over het huis geven details over de huidige structuur en systemen. Aanbevelingen laten zien hoe de energie-efficiëntie van het huis kan worden verbeterd om een betere score te krijgen en geld te besparen.

peb-dpeVoor het ontwerpen van een nieuwe woning of het renoveren van een bestaande woning, overweeg dan om te investeren in energie-efficiëntie. U bespaart energie en geld, en uw huis zal comfortabeler en duurzamer zijn. Het planningsproces is ook een goed moment om na te denken over een duurzaam energiesysteem dat kan zorgen voor elektriciteit, warm water of ruimteverwarming en -koeling. Misschien wilt u ook nadenken over uw mogelijkheden om een energiezuinige woning te financieren.

In een bestaande woning is de eerste stap het uitvoeren van een energiebeoordeling (ook wel een energieaudit genoemd) om te bepalen hoe uw woning energie gebruikt en om de beste manieren te identificeren om het energieverbruik en de kosten te verminderen.

Huisbrede systeembenadering

Als u van plan bent een nieuwe woning te ontwerpen en te bouwen of een bestaande woning uitgebreid te renoveren, vereist het optimaliseren van de energie-efficiëntie van een woning een uitgebreide systeembenadering om ervoor te zorgen dat u en uw team van bouwprofessionals rekening houden met alle variabelen, details en interacties die van invloed zijn op het energieverbruik in uw woning. Naast het gedrag van de bewoners, de omstandigheden op het terrein en het klimaat, zijn deze factoren onder meer :

Warm water productie

Waterverwarming is goed voor ongeveer 18% van het energieverbruik van uw huis. Het verminderen van uw warmwaterverbruik, het gebruik van energiebesparende strategieën en het kiezen van een energiezuinige boiler voor uw huiszwembad kan u helpen om uw maandelijkse waterverwarmingsfactuur te verlagen.

Het kiezen van een nieuwe boiler

Zonder tank? Opslag? Zonne-energie ? Bespaar geld op uw waterverwarmingsrekening door het juiste type energie-efficiënte waterverwarmer te kiezen dat aan uw behoeften voldoet.

Het dimensioneren van een nieuwe waterverwarmer

Bij de aanschaf van een nieuwe boiler is groter niet altijd beter. Leer hoe u de juiste maat waterverwarmer kunt kopen.

Tankloze of on-demand waterverwarmers

Wilt u geld en energie besparen? Een tankloze boiler kan de juiste keuze zijn voor uw kleine huis.

Warmtepomp-waterverwarmers

Als u op een warme plek woont, kan een warmtepomp u helpen uw energierekening te verlagen.

Zonneboilers

Zonne-energie is niet alleen voor elektriciteit. Thermische zonnepanelen kunnen u in staat stellen om uw huishoudelijk warm water tegen lagere kosten te produceren.

Vermindering van het warmwaterverbruik om energie te besparen

Het repareren van lekken, het gebruik van low-flow apparatuur en het kopen van energiezuinige apparatuur kan u helpen om te besparen op uw warmwaterrekening.

Ramen, deuren en dakramen.

Ramen, deuren en dakramen zijn belangrijke onderdelen van de enveloppe van een huis. Door ze zo energiezuinig mogelijk te maken, kunt u energie besparen, de kosten voor verwarming, koeling en verlichting verlagen en het comfort van uw huis verbeteren.
Zoek naar efficiënte ramen, deuren en dakramen

Energiezuinige ramen

Installeer of vervang energiezuinige ramen: driedubbele beglazing, isolerende vleugels, …
Ramen hebben invloed op de esthetiek van het huis en op het energieverbruik.

Raamtypen en technologieën

Combineer een keuze aan energiezuinige kozijnen met beglazingsmaterialen voor uw klimaat om de ramen van uw huis aan te passen en uw energierekening te verlagen.

Als uw budget krap is, is dubbele beglazing minder duur dan nieuwe energiezuinige ramen.

Energie-efficiënte vensterbevestigingen

Kies voor raambehandelingen en accessoires die u in staat stellen om natuurlijk licht te gebruiken en tegelijkertijd het warmteverlies te beperken.

Energie-efficiënte deuren

Door het vervangen of verzorgen van buitendeuren en het installeren van windschermen kunt u geld en energie in uw huis besparen.

Energiezuinige dakramen

Als u de juiste keuze en installatie maakt, kan een energiezuinig dakraam u helpen uw verwarmings-, koel- en verlichtingskosten te verlagen.

Tips voor koud weer

Installeer nauwsluitende, isolerende zonneschermen op ramen die na blootstelling aan de elementen tochtig lijken. Beschouw geïsoleerde cellulaire jaloezieën, die « honingraat » zijn en kunnen worden verhoogd of verlaagd. Verkrijg energie-efficiëntieklassen voor raambevestigingen van het Fastener Energy Rating Board.
Sluit uw gordijnen en jaloezieën ‘s nachts om ze te beschermen tegen koude tocht; open ze overdag om het zonlicht binnen te laten.
Breng een folie met een lage emissiefactor aan op de binnenkant van uw ramen om te voorkomen dat de warmte naar buiten afstraalt.
U kunt ook buiten of binnen stormvensters met een lage emissie installeren, wat u 12% tot 33% aan verwarmings- en koelingskosten kan besparen, afhankelijk van het type raam dat al in uw huis is geïnstalleerd. Ze moeten bij alle beweegbare verbindingen weerbestendig zijn, gemaakt zijn van sterke, duurzame materialen en voorzien zijn van in elkaar grijpende of overlappende verbindingen.
Repareer en verwater uw bestaande stormramen, indien nodig.

Tips voor ramen bij warm weer

Installeer witte zonneschermen, gordijnen of jaloezieën om de warmte van het huis te weerkaatsen. Het is altijd het beste om buitenjaloezieën te installeren wanneer dat mogelijk is.
Sluit overdag de gordijnen van de ramen op het zuiden en westen.
Installeer zonneschermen op de ramen op het zuiden en het westen om voor schaduw te zorgen.
Breng zonwering of andere reflecterende folie aan op ramen op het zuiden om de toename van de zonnewarmte te verminderen. In warme klimaten kunt u overwegen om ze toe te voegen aan ramen op het oosten, westen en zuiden.

Isolatie en luchtdichtheid

Het beheer van de klimaatomstandigheden in uw huis helpt u geld te besparen door energie te besparen en kan ook het comfort van uw huis verbeteren. Ze zijn getraind om te begrijpen hoe een huis als systeem werkt en om oplossingen te bieden die gemeenschappelijke en moeilijke problemen kunnen oplossen met behulp van de bouwkunde.

Voer een energie-audit voor thuis uit om te beginnen met de ontwikkeling van uw strategie voor het weer in huis, en leer vervolgens over luchtdichtheid, isolatie, vochtregulering en ventilatie.

Home Energie-audits

Een energie-audit voor thuis, een GEP, helpt om het volledige beeld van het energieverbruik van uw huis te begrijpen.

Laat uw huis er luchtdicht uitzien

Het verminderen van luchtlekkage in uw huis bespaart geld en energie.

Isolatie

Isolatie bespaart huiseigenaren geld en verbetert het comfort.

Vochtigheidscontrole

Vochtigheidscontrole kan uw huis energiezuiniger, minder duur om te verwarmen en te koelen, en comfortabeler maken.

Ventilatie

Gecontroleerde ventilatie houdt de energiezuinige woningen gezond en comfortabel.

Ruimteverwarming en -koeling

De verwarming is een van de hoogste energiekosten van alle huizen. Leer hoe u thuis geld en energie kunt besparen, voor energie-efficiënte verwarmingssystemen kunt kiezen en comfort kunt behouden.

Thermostaten

In de meeste situaties kan een programmeerbare thermostaat u geld besparen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.

Minimaliseren van energieverliezen in kanalen

Isolatie, luchtdichtheid en geïsoleerde leidingen zullen het energieverlies verminderen.

Huishoudelijke verwarmingssystemen

Uw keuze voor verwarmingstechnologieën heeft een impact op uw energiefactuur. Lees meer over uw opties, of u nu kiest voor actieve of draagbare zonneboilers.

Voordat u upgrades uitvoert, kunt u ook met een energie-auditor werken om de Home Energy Rating te gebruiken, die een beoordeling geeft van de huidige energie-efficiëntie van uw huis, evenals een lijst van potentiële verbeteringen en besparingen.

Ultra-efficiënte woningen

Energie-efficiënte woningen combineren de modernste bouw-, apparaten- en verlichtingsinstallaties met commercieel beschikbare hernieuwbare energiesystemen, zoals zonne-waterverwarming en zonne-elektriciteit. Door gebruik te maken van de lokale klimaat- en terreinomstandigheden kunnen ontwerpers vaak ook passieve zonnewarmte en -koeling en energie-efficiënte landschapsarchitectuurstrategieën toepassen. Het doel is om het energieverbruik in huis op de meest kosteneffectieve manier te verminderen en vervolgens de verminderde belasting te voldoen met on-site hernieuwbare energiesystemen.

Vers dak

Koude daken maken gebruik van sterk reflecterende materialen om meer licht te reflecteren en minder warmte van het zonlicht te absorberen, waardoor huizen koeler blijven bij warm weer.

Passief Zonnehuisontwerp

Het passieve ontwerp van het huis op zonne-energie maakt gebruik van het weer en de omstandigheden ter plaatse om in de winter voor verwarming en in de zomer voor koeling te zorgen.
Kleiwoningen, strohutten, blokhutten, blokhutten en geprefabriceerde woningen

Het bouwen van een strobalenhuis

In het midden tot het einde van de jaren negentig begonnen de bouwvoorschriften strobalenhuizen te erkennen als een levensvatbare aanpak. De twee huidige strobalenbouwmethodes omvatten de niet-dragende of spantenbouwmethodes, waarbij een constructieframe met strobaleninvulling wordt gebruikt, en de dragende of « Nebraska-stijl » methodes, waarbij het draagvermogen van de gestapelde balen wordt gebruikt om de dakbelasting te ondersteunen.

De voorgestelde structuren voor strobalen worden geconfronteerd met aanzienlijke obstakels, waaronder :

Lokale goedkeuring van het bouwreglement
Leningen voor de bouw
Hypotheken
Huiseigenaarsverzekering
Acceptatie door de gemeenschap.

Efficiënte geprefabriceerde huizen

Geprefabriceerde huizen worden gebouwd volgens de in België geldende codes en zijn gebouwd op een structuur die het mogelijk maakt om ze te verplaatsen. Huiseigenaren kunnen de energie-efficiëntie van deze woningen verbeteren door te breeuwen, lucht af te dichten en te kiezen voor energiezuinigere apparaten en armaturen.