Aller au contenu
eco-bouwen

Eco-bouw en bouwen voor een niet-vervuilende omgeving

Als u van plan bent om uw eigen huis te bouwen, moet u weten dat u al onderworpen bent aan de eisen van het warmtereglement van 2012. De bouwsector is immers een van de gebieden met een grote impact op het ecosysteem en de ecologie van onze planeet.

Het is alleen al goed voor 44% van het energieverbruik en ongeveer 25% van de kooldioxide-uitstoot. Geconfronteerd met deze situatie hebben de overheden steeds strengere bouwnormen voor nieuwe gebouwen ingevoerd. De meest recente, RT 2012, legt een maximaal energieverbruik op van 50 kWhep/m2/jaar voor alle nieuwe gebouwen.

In 2020 zal naar verwachting een nog drastischer norm, de 2020-milieuverordening, van kracht worden. Dit zal geen maximaal energieverbruik opleggen, maar er wel voor zorgen dat toekomstige gebouwen zelfvoorzienend zijn in energie of zelfs meer energie produceren dan ze verbruiken.

Om te anticiperen op deze grote verandering, kan het interessant zijn om nu te kijken naar de principes van eco-bouw en baubiologie om uw toekomstige huis te bouwen.

Het ecologische huis slaat op hol!

Als er één fundamenteel element is om te onthouden als het gaat om ecologisch wonen, dan is het wel de energetische autonomie. Hoe meer u in dit opzicht zelfvoorzienend bent, hoe meer uw rekening zal dalen! Om dit te doen, moet u in de eerste plaats de voorkeur geven aan openingen op het zuiden om de zon zoveel mogelijk binnen te laten. Het isoleren van de ramen met dubbele of, beter nog, driedubbele beglazing is ook een must.

Voor uw raamconstructies kunt u kiezen voor hout of PVC, dat de laatste tijd erg in de mode is vanwege het gebruiksgemak en het onderhoud. Isolerende deuren zijn ook een uitstekende manier om de hoeveelheid warmteverlies te beperken.

of zelfs verwijderen

Warmteverlies: Hoe meer isolatie u heeft, hoe minder u uw open haard hoeft te verwarmen en hoe minder CO2 u uitstoot.

Of u nu hebt gekozen voor hennep, linnen, schapenwol, katoen of een groen dak (groene planten, riet, enz.), al deze oplossingen zijn natuurlijk en blijven dus in de logica van een ecologisch huis. Wat je keuzes ook zijn, je moet ook proberen rekening te houden met de verborgen energie, bekend als « grijze energie », gedurende de hele levenscyclus van het materiaal. In de meeste gevallen hebben natuurlijke materialen veel minder verborgen energie dan industrieel geproduceerde materialen.

Een efficiënt verwarmingssysteem en voldoende ventilatie Een tweede cruciaal punt om te overwegen bij het ontwerpen van een milieuvriendelijke woning is de installatie van een verwarmingssysteem met goede prestaties In deze optiek heeft u een breed scala aan keuzes!

Er zijn verschillende mogelijkheden: vloerverwarming, zonnepanelen, een condensatieketel, enz. De Brunner (zie foto hiernaast) is ook een uitstekend alternatief. Met dit houtverwarmingssysteem kan iedereen het type verwarming vinden dat bij hem of haar past; of het nu gaat om centrale verwarming, massaverwarming, opslag of pelletverwarming.

De kachel in kwestie kan zelfs worden aangepast aan uw smaak, zodat hij perfect in uw huis past! Met een efficiënt verwarmingssysteem is de temperatuur van het huis comfortabel en is de energierekening aanzienlijk lager. In de zomer blijven de muren koel zonder dat er noodzakelijkerwijs een airconditioningsysteem nodig is. Op het gebied van de airconditioning is de Provençaalse/Canadese put een uitstekende techniek: hij verwarmt de toevoer van verversingslucht in de winter voor en laat u afkoelen als de zomer komt.

Het waarom en hoe van eco-bouw

De put passeert de verversingslucht (voordat deze het huis binnenkomt) door pijpen die op een diepte van minstens l.50 meter in de grond zijn begraven. Afhankelijk van het seizoen wordt de lucht dus verwarmd of gekoeld. De CMV – Controlled Mechanical Ventilation – dubbele stroming is ook een zeer verstandige keuze omdat het toelaat om de warmte van de uitgaande luchtstroom terug te winnen om deze over te brengen naar de inkomende luchtstroom (vandaar het begrip dubbele stroming) via een warmtewisselaar gemaakt van metalen platen.

In dezelfde lijn als deze grote regels van het ecologische huis, kunnen andere dagelijkse voorzieningen hun plaats vinden in uw huis; zoals droge toiletten, een regenwaterrecuperatiesysteem om groene planten of de moestuin water te geven, en compost om kunstmest te maken.

Het is nu mogelijk om een « gezond » en duurzaam huis te bouwen, zolang het vanaf het begin betaalbaar is en er natuurlijke materialen worden gekozen die geen schadelijke stoffen uitstoten voor de bewoners van het huis en de omgeving.

Kiezen voor hernieuwbare en zelfs recycleerbare materialen, voor zover mogelijk, betekent ook bijdragen aan een beter algemeen leven, wat zowel op het platteland als in de stad haalbaar is.

Ontdek de bouwbiologie

Baubiologie is een academische discipline, opgericht in 1969 door professor Anton Schneider in Duitsland. Volgens het Franse Instituut voor Baubiologie en Ecologie gaat het om « het onderwijzen van de mondiale relaties tussen het ontwikkelde milieu en zijn bewoners ».

Baubiologie staat dus heel dicht bij ecoconstructie. Het bestudeert hoe je gebouwen kunt bouwen die in alle opzichten gezond zijn: niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal. Het houdt bijvoorbeeld rekening met het welzijn van de bewoners en de goede integratie van de gebouwen in hun natuurlijke en sociale omgeving.

De Baubiologie is gebaseerd op 25 principes, die helpen om de specificaties van een eco-verantwoordelijk huis te definiëren.

Deze 25 hoofdprincipes zijn onderverdeeld in verschillende subcategorieën:

Bouwmaterialen en akoestische isolatie (gebruik van edele en ecologische materialen, vermindering van de geluidsoverlast voor het respect van de bewoners…)

Binnenklimaat (beheer van een ideale en economische temperatuur, ventilatie, natuurlijke regeling van de luchtvochtigheid…)

Milieu, energie en water (energie zelfvoorziening, geen CO2-vervuiling, zuiver water voor de bewoners…)

Binnenhuisinrichting (harmonieuze en geïntegreerde architectuur, in overeenstemming met het welzijn van de bewoners, aangename plaats om te wonen …)

Bouwplaats (terrein dat de natuurlijke omgeving respecteert, goed integreert in de natuurlijke en sociale omgeving…)

Concrete toepassingen van de baubiologie

Deze belangrijke assen van de baubiologische studie vinden tastbare toepassingen in de bouw van uw huis.

Zo is het gebruik van natuurlijke en onveranderde bouwmaterialen volledig mogelijk voor de bouw van uw huis, dankzij bijvoorbeeld steen, stro, hout, hennep, enz.

Wat betreft de bescherming van het milieu en het minimaliseren van het energieverbruik zijn er natuurlijk veel hernieuwbare en natuurlijke energiebronnen die gebruikt kunnen worden, zoals fotovoltaïsche panelen, zonneboilers, hydraulische energie, windturbines, etc…

Ook het water- en afvalbeheer kan worden geoptimaliseerd om te voldoen aan de principes van de bouwbiologie. U kunt overwegen om verschillende afvalverwerkingssystemen te installeren, zoals compostering, droge toiletten of fytozuivering, of om regenwater te recyclen, bijvoorbeeld met speciale tanks.

Tot slot kan een speciale inspanning worden geleverd op het gebied van isolatie, bijvoorbeeld door het gebruik van driedubbele beglazing, of cellulosewatten als isolatie, waarvan 85% wordt gemaakt van gerecyclede kranten.

Anticiperen op de toekomst

U weet nu meer over eco-bouw en baubiologie, een onderzoeksgebied dat zeer dicht bij het concept van eco-bouw ligt en dat nog verder gaat door een globale aanpak van de menselijke bewoning voor te stellen. De belangrijkste regels en basisprincipes kunnen een concrete uitdrukking vinden in de realisatie van uw toekomstige woning.

Dankzij de baubiologie kunt u genieten van een huis dat zeer ecologisch is, maar ook economisch, met respect voor zowel uw welzijn als dat van anderen. En dit in volledige overeenstemming met de toekomstige strengste bouwnormen, die waarschijnlijk in 2020 zullen worden gepubliceerd.

Quitter la version mobile