Aller au contenu
dakbedekking

Dakbedekking

DE FUNCTIES VAN EEN DAK ZIJN MEERVOUDIG EN HET BEPERKEN VAN DE ROL ERVAN TOT DE DAKBEDEKKING VAN HET GEBOUW ALLEEN ZOU VEEL TE BEPERKEND ZIJN.

Waterdichtheid, afvoer van neerslag (regen, sneeuw, hagel), isolatie, weerstand tegen incidentele belastingen, goede hechting aan het gebouw in geval van storm… en, last but not least, esthetiek, zoveel kwaliteiten die een dak absoluut moet hebben. Naast de intrinsieke kwaliteiten moet een dak ook voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften van de gemeente of regio waar het huis zich bevindt.

Dakbedekking

Een « goede » dakbedekking hangt af van de volgende criteria:

De keuze van het materiaal is afhankelijk van de regio waar u het huis bouwt.

De regionale ministeries van ruimtelijke ordening zullen u vaak een specifiek materiaal opleggen. In de Ardennen worden in plaats daarvan leien (al dan niet natuurlijke) en in Vlaanderen tegels (al dan niet terracotta) gebruikt.

Respecteer de minimale helling die voor elk materiaal is toegestaan.

Afhankelijk van of het bekledingsmateriaal leisteen, tegels of zelfs golfplaten is, moet een minimale helling (uitgedrukt in graden) worden gerespecteerd. Deze helling is belangrijk om twee redenen: enerzijds bepaalt ze de bekledingswaarde en anderzijds is er een verband tussen deze helling en de capillariteit, die afhankelijk is van het materiaal. In het geval van bijvoorbeeld leien neemt de capillariteit toe naarmate de helling van de luifel afneemt.

Gebruik behandeld hout.
Zorg voor een onderdak.

Dit moet waterdicht zijn, maar wel doorlatend voor waterdamp. Het moet het dak laten « ademen » en tegelijkertijd het binnendringen van stof en fijne neerslag voorkomen.

Als je bedenkt dat ongeveer 26% van de energie van een huis via het dak ontsnapt, is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak goed geïsoleerd is.

Dakventilatie dient om de vorming van condensatie en hardnekkig vocht te voorkomen.

Deze geventileerde luchtruimte wordt verkregen door het creëren van een inlaat bij de kroonlijst en een luchtuitlaat bij de nok. Er wordt een tegenlat gemaakt om deze circulatie mogelijk te maken.

Let op de minimale overlap. Elk materiaal vereist een precieze overlapping. Als dit niet gebeurt – bijvoorbeeld om economische redenen – kan dit leiden tot lekkageproblemen.
Bedek de dakelementen zijdelings.

Begin altijd met het leggen van de dakelementen vanaf de onderkant. De zijkant wordt bepaald door de richting van de regenwinden, als deze van links komen, begint de installatie van rechts om het risico van infiltratie te verminderen.

Kies het juiste bevestigingsmiddel voor het dakbedekkingsmateriaal.

Gebruik de speciale onderdelen om het dak af te maken.

Elke fabrikant heeft speciale onderdelen (ventilatie, installatie van snuifdozen, schoorsteendoorvoer, oevers, valleien, enz.) die natuurlijk worden gebruikt voor de esthetiek door een laatste hand te leggen aan uw dak, maar die ook helpen om de risico’s van lucht, water, stof of kleine dieren die het dak binnendringen te verminderen.

Quitter la version mobile