Aller au contenu

Biologische moestuin

Vanaf 2019 is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in particuliere tuinen en moestuinen verboden. Dit is een kans om je relatie met de aarde te heroverwegen en een biologische groentetuin te beginnen! Maar om te slagen in uw biologische en ecologische tuin, moet u bepaalde basisprincipes kennen.

Van grondbewerking tot ziektepreventie geven wij u advies van professionele tuinders voor een biologische moestuin die een ervaren tuinier waardig is.

biologische-moestuin

Bereid de grond voor

Slechte grond zal slechte gewassen opleveren. Zelfs geen enkele oogst! De eerste stap naar een biologische moestuin is dan ook het kennen van de bodem. Als uw tuin oud is en de grond perfect is, bent u klaar voor een goede oogst. Als uw tuin daarentegen zeer recentelijk is aangelegd en u nog steeds puin en stenen in de tuin vindt, zult u de mouwen moeten opstropen. Dit gebeurt in twee stappen: het bewerken van de grond en het voeden van de grond.

Om een tuin te beginnen op een grond die niet erg geschikt is voor de teelt, moet u een grote hoeveelheid goed gecomponeerd organisch materiaal, humus genaamd, toevoegen. De twee beste oplossingen zijn tuincompost en natuurlijke mest. U kunt de boeren in uw buurt vragen of ze u mest kunnen verkopen of geven. Dan moet je de grond voorbereiden door deze op te graven, waardoor kluiten worden afgebroken, onkruid en stenen worden verwijderd en de humus goed kan doordringen. De humus zal de verspreiding van wormen bevorderen, wat essentieel is voor een vruchtbare bodem. Het ideaal is om in het najaar en in het voorjaar te graven.

Organiseer uw compost op een slimme manier

Maak uw compost

Elke zichzelf respecterende biologische tuinier maakt zijn eigen compost! Het is ecologisch (je gooit je organisch afval niet meer weg, dat zou worden verbrand of opgeslagen) en uitstekend voor de aarde. Bovendien is het gemakkelijk op te zetten. U kunt uw eigen composteerder bouwen, bijvoorbeeld met behulp van pallets. Of koop er een, die dan meestal van plastic is. Vraag rond, want sommige gemeenten bieden composteerders in bruikleen of tegen een gereduceerde prijs aan. Vul het dan gewoon met uw tuinafval, wat stro en uw keukenafval (groenteschillen, thee, koffie, eierschalen, enz.). Na enkele maanden krijgt u een bruine compost, goed gefragmenteerd en klaar voor gebruik!

U kunt ook schalen door verschillende soorten te selecteren. Voorbeeld met tomaten: u vindt er vroege, half- en late rassen. Door te diversifiëren heeft u van juli tot oktober tomaten!

Verspreid de zaailingen

Een veelgemaakte fout onder beginnende tuiniers is om al hun zaailingen tegelijk te doen. Dit betekent dat ze alles tegelijk zullen oogsten en een paar weken lang te veel voorraad zullen hebben en dan niets. U zult uw aanplant dus om de twee weken moeten spreiden. Slechts één regel:

Zaai weinig maar regelmatig. Je moet proberen om aan het einde van de ene oogst te komen voordat de volgende begint. Dit is zeer eenvoudig met kortcyclische groenten (sla, rucola, spinazie, radijs) en middellangetermijngroenten (courgettes, bonen, wortelen, prei, enz.).

Geef de voorkeur aan een heuveltop- of pleincultuur

Beginnende tuiniers hebben de neiging om de voorkeur te geven aan een rijgewas, omdat ze denken dat het eenvoudiger is. In werkelijkheid zal een terp of vierkante cultivatie meer toegankelijk zijn voor beginners. Toch wordt het aanbevolen door professionele tuinbouwers!

Heddenteelt is vooral interessant als je slechte grond hebt. Want je brengt een grote hoeveelheid substraat mee, die de bodem zal draineren. Dus het wordt sneller rijker! Om terpen te maken, kunt u ze omranden met bakstenen of planken. Laat maximaal 1,2 m van de zijkant toe, zodat het hele oppervlak toegankelijk is. Op heuvels zullen de wortels dieper zinken. De planten zijn dus stabieler en zullen profiteren van een betere irrigatie in tijden van droogte.

Door het groeien in vierkanten kunnen de planten dichter bij elkaar worden geplant en hebben ze dus een betere opbrengst. Uw groenten zullen zeker kleiner zijn, maar veel talrijker! Net als bij de terpen mag de lengte niet meer dan 1,2 m bedragen. Anders zul je op de grond moeten vertrappen.

Voorkomen is beter dan behandelen

Om het zonder chemicaliën in uw tuin te doen, zult u wat goede preventie moeten doen. Dit begint met enkele basisvoorzorgsmaatregelen: plant geen groenten die er ziek uitzien, trek ze aan en verbrand ze zodra je zieke planten ziet. Om ziektes te voorkomen zijn goede groeiomstandigheden essentieel: veel licht en lucht (maar niet te veel wind), de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen. Als uw gebied gevoelig is voor droogte, mulch dan de grond zodat deze vochtig blijft na het besproeien. Om de verspreiding van natuurlijke roofdieren (lieveheersbeestjes, bladluizen, kevers, naaktslakken, enz.) te voorkomen, kunt u verschillende soorten bloemen aan de rand van de tuin planten om de fauna te diversifiëren en het biologisch evenwicht te respecteren.

Plan een vruchtwisseling

Als je voor enkele jaren weggaat, moet je een vruchtwisseling plannen. De teelt van dezelfde planten op dezelfde plaats gedurende meerdere jaren bevordert de ontwikkeling van plagen en de vestiging van ziekten in de bodem. De eenvoudigste manier is om uw plantages in vier groepen te verdelen en te roteren: peulvruchten (vooral bonen en erwten), kool, wortelgroenten (aardappelen, wortelen maar ook aanverwante gewassen zoals tomaten, aubergines en paprika’s) en de grote uien/koekjes-familie.

Organiseer uw plantages

biologische-moestuin

Het feit dat je in heuvels of op pleinen gaat groeien betekent niet dat elk gebied aan een bepaalde groente wordt gewijd. Integendeel, geef de voorkeur aan een gemengde teelt. Dit is de basis van de permacultuur: het beoefenen van positieve plantenassociaties. Groenten, kruiden, eetbare bloemen, kleine fruitbomen en sierplanten moeten samen worden gekweekt om deugdzame interacties te creëren, zoals de opname van voedingsstoffen of het creëren van een microklimaat.

Kies eerst de groenten en andere planten die je wilt kweken, en zoek dan uit hoe je ze kunt combineren in de permacultuur. Er zal ook rekening moeten worden gehouden met fietsen! Bijvoorbeeld door het zaaien van sla en radijsjes tussen rijen spruiten. U zult uw sla en radijs oogsten voordat de kool meer ruimte nodig heeft om te groeien.